To niewiele da - podstawka anteny i tak jest zmasowana poprzez ekranowany kabel antenowy. Ale co innego antena zmasowana na drugim końcu kabla, a co innego przepuszczona przez blachę. Inny jest rozkład pola elektrycznego. Telewizor też można np. podłączyć do anteny przewodem od żelazka, ale koncentrykiem lepiej. ;)
Przeglądając net przypadkiem trafiłem na filmik z RD 2.0 16V 4x4
i w 57 sek filmu jest pokazany schowek przymocowany do podsufitki
>>>>KLIK<<<<
czy jest możliwość zastosowanie tego elementu w DD 1,6 16V 4x4
super sprawa na CB
PS: jeśli już było to sorry za "górnika"
pozdro
szczerze mówiąc nie jestem przekonany czy są czy ich nie. ale nawet jeśli to przewód od gruchy będzie leżał na ramieniu kierowcy, tudzież bezpośrednio przed nim...
z tym nie ma problemu montujesz wieszak na gruchę na tej półce w pionie i masz jak w tirach :),
a kabel nie będzie zawadzać bo będzie wyżej od ramienia (przynajmniej tak mi się wydaje),
natomiast zastanawiam się czy będzie możliwy montaż tej półki i czy jest możliwość kupienia tego.
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2012-04-15, 14:18
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Ostatecznie postanowiłem złożyć na ołtarzu zasięg w zamian za solidniejsze mocowanie i masę oraz wynikające z nich mniejsze zakłócenia. Zamówiłem Sirio tajfun - antenę 3 w jednym - radio, cb radio i GSM montowana w dachu w miejscu fabrycznej. Bat trochę krótkawy, ale na kilka kilometrów powinno wystarczyć. Po montażu i sprawdzeniu napiszę co dalej.
Do spotkania na lotnisku za tydzień
z tym nie ma problemu montujesz wieszak na gruchę na tej półce w pionie i masz jak w tirach :),
a kabel nie będzie zawadzać bo będzie wyżej od ramienia (przynajmniej tak mi się wydaje),
natomiast zastanawiam się czy będzie możliwy montaż tej półki i czy jest możliwość kupienia tego.
wg. mnie to trzeba się wybrać do Kaliningradu, i zamówić taką część, w Polsce będzie ciężko
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Pojawiło się w sprzedaży bardzo małe radio Yosan 300. Wymiary 109X28X125. Ma ASQ. Cena około 350 PLN. Bardzo ciekawe dla Daci, gdzie jest mało miejsca.
ja mam takie jak na zdjęciu antena ta sama
zamierzam go dać na dwa gekony meganie tak dałem testowo i radio ani drgnęło podczas ostrych manewrów, ale nie miałem okazji go założyć ;
w dustim zrobię to samo, mam już dolutowane gniazdo do zapalniczki zostaje tylko dokupić miernik SWR, jak przezwyciężę lenia to się za to wezmę
big_1212658563.jpg
Plik ściągnięto 192 raz(y) 98,05 KB
_________________ (•_•)
( •_•)>⌐■-■
(⌐■_■)
Ostatnio zmieniony przez marszelest 2012-07-01, 10:21, w całości zmieniany 1 raz
witam - ja kupiłem radio President Harry III i Antenę do niego na magnes , wszystko ok jak i w trasie jaki w mieście. Choć jest jeden minus. Dałem za wszystko w autoryzowany sklepie na Tarchominie 800zeta i radio zbiera takie bzyczenie od właczonych wycieraczek i spryskiwacza ,, jak w starych radiach- niby klasa , firma , cos gdzieś mi tłumaczył ,ze filtry mi są potrzebne czy jakoś tak - pozdr
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-07-01, 18:48
Witam
W temacie CB Radio polecam przestudiowanie strony http://www.cb-forum.pl
Ja od ok 10 lat poruszam się zawsze uzbrojony w radio CB.
Model należy wybirac zakładając do czego radio będzie nam służyło. Jeśli ma byc to tylko antymisiek w trasy to polecam jakieś bardzo proste tylko z dobrym głośnikiem i anteną.
Te proste sprawdzają się na trasie gorzej miasto tam gdzie dużo różnych sygnałów - będą nakładały się i będzie sporo szumów, trzasków itp. Do miasta potrzebny jest model troche rozbudowany z płynną i dobrą regulacją RF-G i oraz z blokadą szumów SQ.
Generalnie im lepsze radio (bardziej rozbudowane elektronicznie) tym większe. Trudniej je gdzieś sensownie upchnąc.
Z małych polecam Yosan Pro 120 (bardzo dobre po tuningu w firmie Konektor)
Z górnej półki Uniden 78 lub wyższe modele lecz to spore cegły.
Ja w Dusterze wożę Unidena 78 XL choc przeszkadza trochę pasażerowi obok kierowcy i schowek nie otwiera się do końca. I jeszcze jedna każde CB radio to potęcjalna zachęta dla złodzieja a im większe tym trudniej je ukryc.Mnie jedno już ukradli.
Co do anteny to generalnie im dłuższa tym lepsza. Wystrzegamy się podróbek z Chin.
Polecam Sirio Presidenty jest tego dużo na rynku. Jeśli parkujemy w garażach np.
marketów to dobre są składane bo jeżeli zapomnimy i z magnesówką wjedziemy na taki parking to stan przedzawałowy gwarantowany.
Pozdrawiam Jarek
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-01, 20:47
pkplxd2245 napisał/a:
witam - ja kupiłem radio President Harry III i Antenę do niego na magnes , wszystko ok jak i w trasie jaki w mieście. Choć jest jeden minus. Dałem za wszystko w autoryzowany sklepie na Tarchominie 800zeta i radio zbiera takie bzyczenie od właczonych wycieraczek i spryskiwacza ,, jak w starych radiach- niby klasa , firma , cos gdzieś mi tłumaczył ,ze filtry mi są potrzebne czy jakoś tak - pozdr
Mam Unidena 520 i tez strasznie syfi przy wlaczeniu wycieraczek/spryskiwacza. Bardziej wina kiepskiego wytlumienia gniazda zapalniczkiw daci niz samego radyjka.
Co do anten na forum cb-radio zawsze polecali Sirio ML-145 cena/jakosc. Tylko ona jest dluga ;-( Ja mam Hustlera IC-100, wlasnorecznie uszczelniona oraz poprawilem SRW przez instalacje aluminiowej foli w stopce magnet. Dziala. Jednak uzywam sporadycznie wiec nie inwestuje w cb.
Ja z kolei od dwóch lat jeżdżę właśnie na Presidencie (zarówno radio + antena). Antenę mam Super Florida, a radio Harry II, ale na razie nie chcę go zmieniać, bo jestem zadowolona z odbioru Raz tylko pojawił się problem: mnie było słychać, ale ja nie słyszałam za to kompletnie niczego. Wystarczyło tylko przeczyścić jakiś przewód i po problemie
Wysłany: 2012-09-20, 07:19 CB Duster - gdzie montować odbiornik?
Koledzy, jak w temacie. Gdzie w praktyce montujecie swoje odbiorniki CB? Czy jest jakieś uniwersalne wygodne miejsce?
Pytam, bo miotam się po kokpicie, a nie chcę robić niepotrzebnych dziur, bo autka szkoda :)
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-20, 07:35
IMHO najfajniejsze miejsce jest w drzwiach. :] Tutaj masz osobny wątek tylko o montażu CB, generalnie klasyka - obok siedzenia albo utykanie w schowku pod panelem nawiewu.
Wykombinowałem, zaraz obok dźwigni zmiany biegów, po prawej stronie (od strony pasażera), zawiesiłem na uchwycie własnego projektu, tak żeby nic nie wiercić. Antenka w bagażniku.
Witaj
Ja moje władowałem do bagażnika radyjko to "Lafayette Venus +"
Zrobiłem to samo. Venuska jest niedościgniona w możliwości upchania. Antena na stałe przyklejona (mały helikal, niedroga podróba więc nie kusi amatorów).
Niestety teraz mam problem gdzie upchać presidentka w focusie (nie wiem czemu nie nabyłem od razu dwóch venusek).
Miejsce może i wygodne, ale jest jeden dość poważny problem - słyszę w nim silnik.... Tak sieje, że muszę do 25% ograniczać zasięg, żeby ucichło wirowanie w radiu, na skutek czego, praktycznie nikogo nie słyszę w radiu. Ktoś wie, jak to można rozwiązać?
Ja mam diesla i nie mam tego problemu (choć teoretycznie powinienem mieć zakłócenia od wtryskiwaczy). W plusach był poprawiony filtr. Może trzeba jakiś dodatkowy założyć.
Sugerując się uwagami z netu - sprawdziłem, zakłócenia zbiera antena, bo słychać je tylko po włączeniu silnika, a po odpięciu anteny znikają. I teraz jestem w kropce, bo nie wiem, co mam robić - ktoś sobie poradził z tym problemem?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum