DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Porównanie Opel Vectra B kontra Dacia Logan
Autor Wiadomość
ian 

Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM
Wysłany: 2012-07-10, 01:25   Porównanie Opel Vectra B kontra Dacia Logan

Auto Świat numer 28 z 9 lipca 2012. Dla mnie bardzo ciekawe porównanie dwóch wydawałoby się tak rożnych samochodów. Duży plus za podsumowanie: "pewniejszym środkiem transportu dla rodziny będzie... Logan."

Szokiem absolutnym jest jednak twierdzenie, że kabina Logana jest raczej 4-osobowa, bo dość wąska :shock: . No to ja jeżdżę jakimś innym pojazdem chyba...

Ciekawa uwaga: "Jakość Dacii była początkowo pozytywnie zaskakująca (...) z czasem wyszła na jaw niska trwałość wielu detali (plastiki, elementy elektryki), a potem nadwozia. (..) Korozja pojawia się na drzwiach, pokrywach silnika i bagażnika, a nawet na dachu."

http://www.auto-swiat.pl/...y-tani-samochod

logan-vectra.jpg
logan vectra
Plik ściągnięto 106 raz(y) 193,86 KB

Ostatnio zmieniony przez ian 2012-08-07, 18:16, w całości zmieniany 2 razy  

Louis79 

Marka: DACIA
Model: DUSTER 4X2
Silnik: 1.5 dCI
Rocznik: 2010 koniec KONIEC 2014 TERAZ 2018
Wersja: Prestige2
Wysłany: 2012-07-10, 20:45   vectra

niestety przerabiałem vectrę b w silniku 2.0 po prostu koszmar co 1000km musiałem dolewać 1,5l oleju i ciągłe awarie.szczególnie padający czujnik walka rozrządu.

piotr. z 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 LPG fabryczny (tfu!)
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-07-10, 22:20   Re: vectra

Louis79, jeśli ktoś opchnął Ci złom to się nie ma co dziwić... Nie Ty jeden zostałeś wsadzony na minę (nie mówię o sobie) przez życzliwych sprzedających. Akurat jeszcze ujeżdżam Nubirę 2,0, silnik praktycznie ten sam, i za bardzo nie mogę narzekać. Na blacie 237 tys.km. Szkoda mi ją opychać za bezcen więc najprawdopodobniej przekażę ją szwagrowi- niech ma :-D

r_lukas 

Marka: Fiat, Dacia
Model: Bravo, Stepway
Silnik: 1.6, 1,5
Wysłany: 2012-07-19, 17:46   

Zaletą Logana jest to, że jest zwyczajnie nowszy przez co mniej zajeżdżony. Poza tym raczej nie ma czego porównywać, komfort, WYCISZENIE, materiały - zdecydowanie Vectra. Piszecie o rdzy w Dacii, niestety Vectry też zjada ruda. Ale grunt to dbać o auto. Moi rodzice mają taką z 95" od zawsze w rodzinie, od zawsze pod wiatą i odpukać bez rdzy...
Co do zjadania oleju przez ople to "wystarczy" wymienić pierścienie i po problemie :-P

helmut 

Model: Logan
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2012-07-20, 07:04   

Mam Logana z 2006 i nie jest źle - jak na razie problem z korozją występuje jedynie na rogu drzwi kierowcy, no i na wycieraczkach. Wszystko chyba zależy od sposobu "przechowywania" i użytkowania - poprzedni właściciel mówił, że zimą prawie nie jeździli, więc lakier nie obrywał od soli. A poza tym od nowości była garażowana. Wcześniej miałem Nexie i dopóki stała w garażu nie było wielkich problemów z rdzą, ot jakaś zaprawka tu i tam, za to po dwóch latach stania na zewnątrz zakwitła jak łąka w maju.

Odpowiedz do tematu