DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwszy przegląd a kupon
Autor Wiadomość
abdiel 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-07-12, 13:47   Pierwszy przegląd a kupon

Hej.
Kiedyś była mowa o jakiś kuponach propomcyjnych na pierwszy przegląd Dacii.
Niestety nie wiem czy jako jedyny nic takiego wogole nie dostałem.
Czy są jakieś sposoby na pozyskaniu kupony na tańszy przegląd?

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2012-07-12, 18:03   

I w większości przypadków w ogóle nie były też potrzebne, bo ASO zazwyczaj także bez kuponów robiły przeglądy zgodnie z cennikiem, w którym przegląd kosztował tyle co na owym kuponie.

Lukas87 

Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-07-12, 18:49   

abdiel napisał/a:
Czy są jakieś sposoby na pozyskaniu kupony na tańszy przegląd?

Oczywiście że są wystarczy wszystkie części tj. oleje,filtry,płyny kupić samemu a wyjdzie Cię dużo taniej przegląd :mrgreen:

Marcin P. 

Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV 7os
Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2012-07-13, 06:53   

Co roku przysyłają mi książeczkę z kuponami rabatowymi; w tym roku zainteresowałem się kuponem na wymianę rozrządu (bo przyszedł czas), który dawał 20% upustu na wymianę rozrządu. Zrobiłem więc rozeznanie: ile kosztuje w/w operacja z materiałami w serwisie i u mechanika. I szczęka mi opadła. Po uwzględnieniu rabatu, oferta serwisu była wyższa o jakieś 600 złotych. Wyrzuciłem książeczkę do kosza, nie ma co się irytować i łudzić się że w Renault/Dacia będzie cokolwiek taniej, bo "dali rabat"; i jeszcze do tego ta koszmarna łaskawa obsługa panów siedzących w serwisie i "obsługujących" klientów.

sereq 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 TCe 90 KM
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-07-13, 14:02   

laisar napisał/a:
I w większości przypadków w ogóle nie były też potrzebne, bo ASO zazwyczaj także bez kuponów robiły przeglądy zgodnie z cennikiem, w którym przegląd kosztował tyle co na owym kuponie.

o przepraszam ja uzyskałem rabat chyba 3 złote :D cennikowo było chyba 102 PLN, zapłaciłem 99 jak na kuponie ;)
Ostatnio zmieniony przez sereq 2012-07-13, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

abdiel 

Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-07-13, 14:47   

Czyli nie ma co patrzeć na kupon tylko za telefon i dzwonić do różnych dealerów w celu znalezienia najtańszej opcji?

A części jak kupię sam, to gdzie mam to zrobić, żeby wyszło taniej i aby się nie czepiali, że coś nie tak?

Domel2250 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2012-07-13, 15:00   

Wszystkie oleje filtry itd zgodnie z normą producenta-koniecznie!, a jednym z tańszych miejsc na zakup jest chyba allegro....

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2012-07-13, 16:30   

Ale w ASO masz gwarancje minimum rok czasu na usługę i jak ci rozrząd trzaśnie to ci silnik robią albo wymienią a pan czesiek się wypnie na ciebie. Sam wymieniłem 3 lata temu 1.4 16V megane rozrząd w warsztacie prywatnym zajmującym się renault i zapłaciłem 1000zł to samo w aso kosztuje ponad 2000 ale masz gwarancję i aso przyjmuje ryzyko na siebie. Teraz chcą 1200zł za to samo w prywatnym w warsztacie. Następne auto kupię na pewno z łańcuchem trwałym.

monopios 

Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-07-13, 17:23   

vulcanor napisał/a:
Ale w ASO masz gwarancje minimum rok czasu na usługę i jak ci rozrząd trzaśnie to ci silnik robią albo wymienią a pan czesiek się wypnie na ciebie.

A od czego masz rachunek ? W takich sytuacjach zawsze karzę panu majstrowi wypisać papier na robociznę z pieczątką. A jak majster nie chce, to jednego klienta ma mniej.
Oczywiście, rozmowa toczy się przed wymianą.
vulcanor napisał/a:
Następne auto kupię na pewno z łańcuchem trwałym.

Te łańcuszki w obecnych czasach, to już nie ta sama jakość co kiedyś. Jakiś czas temu czytałem chyba w "Motorze" o tych łańcuszkach i jest ileś tam modeli gdzie ten typ się nie sprawdza, a wręcz jest porażką.
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-07-13, 17:24, w całości zmieniany 1 raz  

monopios 

Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-07-13, 18:01   

Kratylos napisał/a:
sapawa w sadzie z panem czeciem potrwa lata...

A Ty już czarny scenariusz zakładasz, że pan Czesio będzie się opierał, poza tym są instytucje które pomogą Ci w walce z panem Czesiem.
Kratylos napisał/a:
a jak walnei sie np pasek zrobiony w aso duuuzo latwiej sprawe zalatwisz

No to zależy na jakie ASO trafisz, bo już niejeden tak myślał i do tej pory przepycha się z prawnikami z ASO.

PS. zrób coś z tą klawiaturą.

Lukas87 

Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG
Wysłany: 2012-07-13, 20:16   

Domel2250 napisał/a:
Wszystkie oleje filtry itd zgodnie z normą producenta-koniecznie!

filtry to wszystko jedno jakie byle by pasowały a jedynie olej żeby był z normą

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-07-13, 21:40   

Kratylos napisał/a:
Lukas87 napisał/a:
Domel2250 napisał/a:
Wszystkie oleje filtry itd zgodnie z normą producenta-koniecznie!

filtry to wszystko jedno jakie byle by pasowały a jedynie olej żeby był z normą

nie ..
znane sa przypadki ze RP nie uznano gwarancji ze wzgledu na uzycie nie zgodnego z wymaganiami producenta filtra oleju...

w Polsce serwis samochodów stoi na bardzo niskim poziomie, jak i jakość i podejście do klienta.
w normalnym kraju miał byś jeszcze możliwość reklamacji z tytułu rękojmi ale w polsce to niemożliwe

Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-07-13, 21:42, w całości zmieniany 1 raz  

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2012-07-14, 13:22   

Większość panów Cześków nie wystawia rachunków chyba że sam prosisz to ci doliczają do usługi vat 23% jeszcze. Jedynie większe prywatne warsztaty wystawiają bez pytania faktury ale tam ceny są już podobne od ASO.
Za wymianę płynu i 2 przewodów metalowych hamulcowych z częściami biegnące przez prawie cało auto w megane w prywatnym dużym warsztacie renault-nissan zapłaciłem 450zl i zepsuli mi abs jeszcze bo po 1km przestał działać i się lampki zaświeciły serwis.
Przy wymianie uszkodzili instalacje elektryczną absu w podwoziu bo rozłączali wtyczki i jeszcze się wypierali że to wina auta. Opieprzyłem i nic nie zapłaciłem za poprawki. Więcej tam nie pojadę.

Marcin P. 

Model: LOGAN MCV 7os
Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2012-07-16, 06:48   

Jak jadę do mechanika (np. p.Czesia) to nie do pierwszego lepszego, tylko wybieram; a wybór jest bo nie tylko ja tak robię i jest wymiana informacji. Co do gwarancji na robociznę, że jak wyjadę z warsztatu to się zepsuje. Biorąc pod uwagę podejście do klienta i do pracy mojego mechanika oraz serwisu w mojej Częstochowie stawiam na mechanika; wyjeżdżając z serwisu po przeglądzie czy jakiejkolwiek naprawie miałbym większą pewność że coś jest nie tak jak potrzeba. Dla przykładu: mój znajomy pojechał Laguną na wymianę hamulców do w/w serwisu; za tydzień pojechał nad nasze polskie morze, nie mógł dojechać, felgi rozgrzały się prawie do czerwoności, a nad morzem musiał jeszcze raz wymieniać klocki bo stracił je po drodze. :evil: :mrgreen: Drugi (emeryt) przyjechał autem po pół roku na gwarancji: auto jest wyczuwalnie przechylone na lewy przód; dla wyrównania kazali wozić mu panienkę na fotelu pasażera. Fakt jest autentyczny, skończyło się nakazaną odgórnie naprawą w ASO

Odpowiedz do tematu