Z tego co widzę to też już liczą serwis Dacii po cenach Renault w serwisach. Także tanie serwisowanie Dacii to fikcja już niestety.
Ja się z tym nie zgodzę (zwłaszcza że mam autko ze stajni Renault i serwisowanie go wcale nie jest droższe niż Dacii, nawet nie wiem czy nie tańsze). Albo to kwestia monopolu na rynku, albo szukania jelenia, który o nic się nie zapyta, a po fakcie daje mu się do podpisu i zapłaty kosmiczną fakturę.
pisałem w innym dziale ale skoro już o przeglądach...
Przegląd przy 30 000 km
Olej jaki użyli to Elf Excellium Full Tech OW-30, wszyscy jeździmy na tym samym? (chodzi mi o użytkowników 1.2 16V) bo to specjalnie dobrany do tego silnika.
ceny brutto z faktury (na wszystkie usługi i części dostałem rabat 10%)
Ale jeśli można zaoszczędzić 200zł nie rezygnując z serwisu ASO to w czym problem no chyba że dla kogoś to 200zł to jest nic
kolego nie wziąłeś jednego pod uwagę, mój czas jest droższy niż te ceny w ASO.
Kratylos napisał/a:
a najtaniej to bylo by wogole nei kupowac auta na gwarancji nowego - ktore trzeba serwisowac w aso tylko 10 letniego paska w tdi`ku ktory miecio w stodole bedze serwisowal a olej to sam zmenie na parkingu przed blokiem...
dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Ludzie zmieniają olej nie wymieniając np. głupiej uszczelki od korka, która kosztuje 3 PLN, a później, że Dacia złom bo cieknie...
tą wiedze ma serwis przekazaną przez producenta, oni robią to masowo.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-07-20, 12:08
Mi też się bawić nie chciało za mocno, ale olej zamówiłem przez Internet, Pan mi przyniósł do domu, dużo z tym zachodu nie było, a 120 PLN w kieszeni zostało. Inne części to za dużo zabawy, ale jak ktoś ma czas, to czemu nie. Z drugiej strony ASO też musi z czegoś żyć Teraz będę miał przegląd w Chevrolecie i nie wiem jak to tam wygląda, ale pewnie podobnie i za kilka dni olej zamówię
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-07-20, 12:13
Prezes napisał/a:
Teraz będę miał przegląd w Chevrolecie i nie wiem jak to tam wygląda, ale pewnie podobnie i za kilka dni olej zamówię
Olej jak najbardziej możesz swój zabrać na przegląd. Innych części nie szukałem bo ich ceny w ASO są dla mnie jak najbardziej OK (świece zapłonowe 90zł 4 sztuki, filtr oleju 28zł,filtr powietrza 23zł, podkładka pod korek spustowy oleju 0.9zł, najdroższy jest filtr kabinowy 75zł ale olewam to).
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-07-20, 12:15
Ja wymieniam olej , klocki pod garażem w starym megane moim teraz już siostry i nie widzę w tym nic dziwnego. Większe naprawy oddaje do mechanika, ale też ciężko dobrego nie partacza znaleźć obecnie, kiedyś sam rozebrałem silnik w mojej ładzie 2107 i wymieniałem uszczelki, gaźnik i inne części . Teraz mi się nie chce nic robić ale oleje i filtry wymienię. Wolę przy kompie posiedzieć i biznesu pilnować. . Z nowym autem trzeba jeździć do aso jak się ma gwarancję i nic się nie poradzi, ma się spokój i czas, ze starym gratem trzeba się użerać z naprawami u prywaciarzy, szukać części itd a czasami cena naprawy jest podobna do aso a nie ma się ani gwarancji ani rachunku. A czas to pieniądz i święty spokój który cenię.
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-07-21, 18:02
Dar1962 napisał/a:
krakry1 napisał/a:
nie u zdzierców od Nazaruka.
podejrzewam,że robocizna jest równie horrendalna w każdym aso. Aby obniżyć koszty przeglądu, trzeba we własnym zakresie zaopatrzyć się w filtry, olej itp.
Chyba nie. Kiedyś zrobiłem przegląd w Zamościu zamiast w Lublinie i było o 200 zł taniej.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Przegląd serwisowy przy 44.830 km w Warszawie na Puławskiej + przegląd instalacji gazowej. Dwie godzinki z życia wyjęte i portfel lżejszy o 221.98 zł (97.99 + 123.98). Autko oczywiście umyte
Mam za parę dni przegląd, pierwszy po roku, ten do 20.000.
Dacia Stepway.
Zawołali 700zł. Dużo? Mało?
W DACO Gorzów Wlkp. przegląd po 2 latach przebieg do 20. 000 kosztuje:
Olej Elf Evolution SXR 5W40 ASO = 60zł/L za 4,1L=246zł
Filtr oleju = 59,20zł
Uszczelka pod korek = 8,62zł
Filtr przeciwpyłowy = 77,62 zł
Serwis pojazd 0,9Rbh = 132,8zł
Diagnostyka układ hamulcowy 0,3Rbh = 44,28zł
Diagnostyka zawieszenie 0,3Rbh = 44,28zł
Wymiana filtr kabinowy 0,2Rbh = 29,52zł
Razem: 642,32zł
Olej miałem swój kupiony w sieci 5L za 115zł
Samochód kupiony w Gdańsku u Zdunka o którym tyle było nie pochlebnych opinii, dlatego zleciłem wymianę logo Zdunka przy ramkach z nr. rejestracyjnym na logo Daco.
Z okazji zbliżającej się (w grudniu ) 2 rocznicy kupna Dusterka, dostałem w mijającym tygodniu list od Dacia Polska, w którym oferują mi zryczałtowaną cenę na przegląd po wspomnianych dwóch latach:
- 299 zł brutto dla silników benzynowych
- 349 zł dla dCi
to cena bez płynów eksploatacyjnych, ale patrząc na ostatnie wpisy tutaj to chyba wygląda całkiem nieźle?
Ostatnio zmieniony przez sereq 2012-08-12, 21:22, w całości zmieniany 1 raz
Dla właścicieli DD dCi. Znalazłem na Allgro w dziale filtry, komplet serwisowy filtrów za 249 PLN, co jest ponad 120 PLN mniej niż ceny ASO. W skład zestawu wchodzą Filtr oleju z uszczelką, Filtr powietrza, Filtr paliwa i Filtr kabinowy.
Mam za parę dni przegląd, pierwszy po roku, ten do 20.000.
Dacia Stepway.
Zawołali 700zł. Dużo? Mało?
chriskb napisał/a:
Dla właścicieli DD dCi. Znalazłem na Allgro w dziale filtry, komplet serwisowy filtrów za 249 PLN, co jest ponad 120 PLN mniej niż ceny ASO. W skład zestawu wchodzą Filtr oleju z uszczelką, Filtr powietrza, Filtr paliwa i Filtr kabinowy.
Panowie nie dajcie się nabić w banie. Dzwońcie do innych serwisów i sprawdzajcie. Mnnie za pierwszy przegląd DD jak pytałem mówili 550 zł a jak zadzwoniłem sie umówić powidzieli 720 !!!! Znalazłem innego dealera co zrobi przegląd pierwszy za niecałe 500 zł.
Tak, że nie dajcie się naciąnąć!!!!!!!
Niema tam za co płacić (olej z beczki - wychodzi tanio+filtr oleju+filtr kabiny)
Ostatnio zmieniony przez robo1973 2012-08-17, 09:42, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-08-19, 11:55
vulcanor, nie miejmy złudzeń - w ASO każdy olej wychodzi drogo... Czasami można znaleźć sensowną promocję na olej z beczki w Norauto, syntetyk 5w40 wychodzi taniej od 5 do 9 złotych na litrze niż taki sam olej kupiony u nich w sklepie (w porównaniu z allegro co prawda ok 2zł drożej na litrze ale koszty przesyłki to zweryfikują.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum