Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-08-04, 20:57 Najtańsza daćka a najdroższa kia
Dziś podczas rodzinnych poobiednich przekomarzanek motoryzacyjnych broniłem bohatersko honoru naszej ulubionej marki, a co za tym idzie, trochę i całego Aliansu... Po drugiej strony barykady brat, miłośnik motoryzacji koreańskiej. Do tejże nic nie mam, nasze drugie auto to też Kia, wszystko z nią jak najbardziej OK, ale nie zgadzam się z uogólnieniem, że „rumuńskim Francuzom” do „Koreanów” daleko pod względem bezawaryjności, zwłaszcza ostatnio. W którymś momencie rzuciłem coś w stylu „Z pewnością najtańsza daćka będzie miała lepsze współczynniki niezawodności, niż najdroższa Kia...” Wyśmiany hucznie, gremialnie i całościowo, otworzyłem laptopa i znalazłem co następuje, zwróćcie uwagę na pozycję „bez usterek”:
Czyli przy przyjęciu tylko lekko naciąganych założeń możemy – dysponując powyższymi linkami – udowodnić każdemu niedowiarkowi (zwłaszcza w podobnej do opisywanej sytuacji), iż najtańsza dacia jest bardziej niezawodna niż najdroższa kia. :)
Powyższe dedykuje wszystkim z tych P.T. Klubowiczów, którzy choć raz musieli przekonywać bliskich o słuszności swojej decyzji. :)
PS. Tak, tak, wiem – dekra, część prawdy, naciąganie.. Ale nie o twarde fakty tu chodzi, a o rodzinno – sprzeczkowe argumenty... :)
Pokaż im temat o moim Dusterze , z góry przepraszam , że możesz narazic się na nieprzychylne opinie Mam świadomosc, że na szczęście jest to odosobniony przypadek, ale trzeba odnotowac fakt, że się pojawił
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Ostatnio zmieniony przez esdziewiaty 2012-08-05, 03:34, w całości zmieniany 1 raz
Śledzę Twoje perypetie od samego początku i bardzo mi przykro , że na Ciebie padło. Rzeczywiście, trafił Ci się egzemplarz jakoś wyjątkowo naznaczony, przy tej ilości przypadłości chyba uderzałbym już w paragrafy o niezgodności towaru z umową, ale pewnie już to konsultowałeś... Wiem, ze to marna pociecha dla Ciebie, ale... to się po prostu zdarza, statystycznie po prostu musi, w każdej marce...
Nie obraź się, ale chyba jesteś jedynym rzeczywistym (non-troll :) ) użytkownikiem jakiejkolwiek daćki, który miałby z nią aż takie problemy, co dla nas pozostałych paradoksalnie jest bardzo pocieszające. Jeden na tysiące (no, może jeszcze kilku) - dobra nasza, choć szkoda fajnego typa, jakim niewątpliwie esdziewiąty jest. :)
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-08-05, 10:43
benny86 napisał/a:
To teraz brat kupi daćkę i zapanuje motoryzacyjna jednomyślność w rodzinie
Oj, wątpię, Benny, wątpię... :) Nie ten lot... :)
Swoją drogą brat zadał nam ciekawe zadanie motoryzacyjne. Ma do wydania 100.000 zł (spokojnie, nie swoich, firmowych... :) ) na auto do dwóch lat, krajowe, nie kombi, nie suv, nie sportowe o mocy w okolicach 250 KM. Czyli jakaś ładna limuzyna. Ja myślałem że przy takich pieniądzach to już problemu z wyborem nie ma, a tu... na otomoto jedna skodzina, jakaś mazda suv i tyle... jakieś propozycje???
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-08-07, 13:51
Co do tych usterek to bez przesady, na forum jest sporo ludzi mających problem choćby z załamaniami na dachu w dusterze itp czy rdzą w loganach. Dacia to marka dla ludzi którzy z przymrożeniem oka oglądają swoje auto bo zawiera sporo niedoróbek montażowych przez Rumunów a będzie ich jeszcze więcej jak produkcje do Maroka przeniosą. Sam przy sprzedaży MCV kupujący zauważył już w aucie 1,5 rocznym purchel przy krawędzi szyby a ja wypatrzyłem w innych miejscach problemy z lakierem np pod maską czy na tylnych drzwiach w garażowanym mytym aucie. Z odległości nawet pół metra tego nie widać ale to efekt srebrnego metaliku. Megane 12 letnie też rdza już je konkretnie.W każdym razie skutecznie mnie to wyleczyło z francuzów i innych wynalazków skośnookich. Wolę kupić starsze audi ,vw czy bmw niż francuza.
A na poważnie - statystyka pokazuje, że to wszystko siedzi w naszych głowach, jak i w mojej do niedawna siedziało. Zobaczysz rdzę na daczce, powiesz: "No tak, francuski Rumun", zobacz rdzę na BMW powiesz: "Niewiarygodne, pewnie powypadkowy..."
Porobiło się trochę tak, ze kupujemy nie markę, a model. czego powyższa statystyka dowodzi (zobaczcie inn modele BMW vs. logan. Przecież nie twierdzę, ze logan jest LEPSZYM samochodem od BMW serii 3. Ale poważnych awarii ten drugi ma, jak się okazuje, więcej... :)
Ostatnio zmieniony przez project2010 2012-08-07, 15:06, w całości zmieniany 2 razy
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2012-08-07, 15:53
Cytat:
Ma do wydania 100.000 zł (spokojnie, nie swoich, firmowych... :) ) na auto do dwóch lat, krajowe, nie kombi, nie suv, nie sportowe o mocy w okolicach 250 KM. Czyli jakaś ładna limuzyna.
To tylko Opel Insignia, popularny model wśród biznesmenów i przedsiębiorców. Ewentualnie Volvo S40 dla człowieka z klasą ceniącego elegancję i wygodę. Jednak moim zdaniem warto trochę dołożyć i kupić Audi A4, ewentualnie dogadać się z salonem, aby sprzedało 1-2 letni samochód z gwarancją. Idealny wybór. Można jeszcze pomyśleć o Hondzie Accord choć to podobno mało reprezentacyjny model. I tyle chyba...
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2012-08-07, 15:54, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum