Mój samochód ma 39 tys km, trzy lata. Nie jeżdżę w jakimś mocno szorstkim ubraniu. Dziś przyjrzałem sie siedzisku kierowcy i zauważyłem zmechacenie obicia w części siedziska kierowcy gdzie siedzimy pośladkami. Wygląda jakby "zmechacony sweterek". Nic się nie snuje ale wygląda to na kiepskiej jakości materiał obiciowy. Mam pojazd na gwarancji, zastanawiam się nad zgłoszeniem tego. Pozostałe fotele są w lepszej kondycji. Zastanawiam się, czy nie ośmieszę się w ASO z reklamacją takiej wady przy takim przebiegu ? Może od razu kupić golarkę do swetrów , a potem pomyśleć o solidnych pokrowcach. Jak Wasze doświadczenia z tapicerka ? Wydaje mi się, ze to kolejny kiepskiej jakości materiał użyty w daci, będący lata świetlne za obiciem tapicerskim innych renówek.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-13, 20:05
Oczywiscie tez o tym pomyślalem ale nie juz teraz. Myslalem, ze w relatywnie nowym pojezdzie nie bede musiał ochraniac szczegolnie siedzen. Czesc pokrowcow nie podoba mi sie, sa tandetne i kojarza mi sie z tuningiem z lat 90-tych. Zas te lepszej jakosci i ładniejsze koszt ok 300 zl. Tyle, ze chyba nie ma wyjscia. Aby za kolejne kilka lat moc sprzedac samochod w jako takim stanie trzeba o dacie dbac bardziej niz o inne auta z racji na pewne kiepskiej jakosci materiały wykończeniowe.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-08-13, 20:05, w całości zmieniany 1 raz
Aby za kolejne kilka lat moc sprzedac samochod w jako takim stanie trzeba o dacie dbac
też tym się kierowałem z tym, że Duster akurat nie jest tu wyjątkiem, kupowałem pokrowce do każdego samochodu (od kiedy zacząłem jeździć samochodami nowymi) i chyba było warto...
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-13, 20:23
Moze stara szara loganowa była lepsza niz ta co mam pliss czy jak ja zwał. Poza tym wyblakła ale najbardziej mnie zmechacenie drazni. Tez jest obecne z tylu, gdzie rzadko ktos podróżuje. Psa ( 6 kg ) jak wioze, to wykladam na siedzenie grubsza folie na nia recznik, a widac juz daleka do ideału.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-08-13, 20:56
Ja tak załatwiłem siedzenie w astrze, nie wiedziałem od czego a okazało się, że moje bojówki miały na tyłku kieszenie zapinane na rzepy i to one mechaciły siedzenie:)
Ja po roku i 40tyś km dostrzegam przebarwienia na tapicerce... fotela [edit] :D pasażera![/edit]
Dziwne, o tyle że większość czasu podróżuję sam.
Zresztą przed ewentualną sprzedażą, będę chyba wymontowywał w ogóle fotele bo doprowadzić do porządku (czyt.wyczyścić na błysk) prowadnice wraz z okolicą wydaje się dla mnie rzeczą niewykonalną. Przy okazji wypiorę tapicerkę.
Ale to za... 3-4 może 5-6 lat?
_________________ ---
Stepway
Ostatnio zmieniony przez Stepway 2012-08-13, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
W moim Dusterze również tapicerka na miejscu pośladków się zmechaciła, obwiniam monety noszone w tylnych kieszeniach spodni, oraz co najwyżej przeciętną tkaninę obiciową.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
mekintosz - nie kupuj pokrowców jeźdź do aso i niech Ci wymienia tapicerke - masz nowe auto zaplaciles za gwarancje w jego cenie - przy takim przebiegu jak twoj nie ma prawa tak mocno zniszczyc sie obicie...
Dokladnie, popieram. Takie zmechacenie nie jest naturalne. A gwarancja jest po to zeby z niej korzystac
Mialem podobny przypadek w Peugeocie 206, ale tam byla wymieniana tylna kanapa, po prostu sie pruła na szwach
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2012-08-14, 13:52
Wątpię że po 3 latach wymienią mu fotele całe bo przecież samej tapicerki na pewno aso nie wymieni, auto z 2009 roku to trzeba poczytać warunki gwarancji czy obejmuje tapicerkę po takim czasie.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-14, 15:58
a co należy sądzić o potwornie mechacących się wykładzinach podłogowych? czy to tylko domena Dustera, czy wszystkich dacii? podczas odkurzania twardą szczotką wyłażą całe pasma kłaków. Czy to kiedyś się skończy, czy będzie tak aż do przetarcia wykładziny do gołej blachy podłogi?
jak ktoś ma nadmiar kasy i nie che ,żeby mu się nie mechaciło to można wsiąść skórę lub ew. jak toś ma zapał przełożyć tap. materiałowa i założyć skóra z innego dustera znalezionego np na złomie :D
Ja w swojej logance zglosilem po okolo 40 tysiacach (!!) przebiegu przetarte przednie siedzenie. Dodam ze samochod jest uzywany dosc czesto a fotel to co najmniej 8-9 godzin dziennie poniewaz jestem taksowkarzem. Jak nie jezdze to siedze i tak w samochodzie taka praca. Jakby na to nie patrzec tapicerka w moim poprzednim aucie (passat b3 1990 rok) wygladala lepiej. Pojechalem do aso zglosilem. Pierwsza reakcja serwisu byl usmiech. Jednak po paru nie cenzuralnych slowach, i po tym jak powiedzialem ze to nadaje sie do telewizji ze roczny samochod z takim przebiegiem ma dziure w tapicerce, panowie uznali ze zalatwia sprawe na gwarancji. A wiec obszyli, zrobili i jest ok. Fotel wyglada jak fabrycznie nowy. Oczywiscie nic za to nie placilem. Dodam iz samochod ma obecnie 86 tysiecy przebiegu a dwa lata skonczyl w czerwcu, ale fotel jest nadal caly. A wiec Panowie gwarancja jest do 100 tysiecy lub 3 lat, wiec w razie przetarc zglaszajcie i walczcie o swoje. Pozdrawiam
Wysłany: 2012-08-24, 13:48
Bylem w ASO, formuła non stop po wygasnieciu standardowej gwarancji nie obejmuje obicia foteli. Oczywiście zasugerowno kontakt z działem obsługi klienta Renault Polska. Jedynie oni mogą podjąć decyzję o wymianie ew jakieś mojego współudzialu w kosztach.
Wysłany: 2012-08-24, 22:31
Wlaśnie Ja naiwny nie poprosiłem, dostałem tylko:
Swiadectwo Kontroli -> prace , ktore nalezy wykonac jak najszybciej ( ) " do wymiany pokrycie siedziska fotela lewy przod, brak pokrycia kosztow w ramach formuły non stop"
Ja w dokumentach mam jedynie dowod zakupu dodatkowej gwarancji i nie znalazlem jej regulaminu. Moze ktos ma i moze spojrzec, czy faktycznie wylaczaja tapicerke, czy to blad komputera aso ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum