Tak się zastanawiam, czy macie tak samo jak ja. Czy wasze książki przeglądów są w instrukcji obsługi, czy macie osobną książeczkę przeglądów?
U mnie jest to jedna książka instrukcja+przeglądy.
Zastanawiam się nad tym bo w tej książce nie mam nigdzie wpisanej daty odbioru samochodu a jedynie dostałem dodatkowy dokument z datą wydania auta i jest on jednoszcześnie zpisem gwarancyjnym.
Poza tym nie dostałem warunków gwarancji, dostałem później dodatkową broszurę z warunkami gwarancji ale jest to od marki RENAULT, chyba, że to to samo.
Jak to jest u was?
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-29, 08:57
Osobno książka przeglądów, osobno książka gwarancyjna, osobno obsztrukcja. W książce gwarancyjnej i serwisowej wpisana data odbioru, wypełnione wszystkie pola, pieczątki przystawione gdzie popadnie. Co ciekawe, wpisano mi do książki przeglądów wymiany oleju i przegląd serwisowy, ale (mimo mojej prośby) nie wpisano nigdzie wymiany łożyska na gwarancji - ponoć nie wpisują, bo Wszystko Jest W Systemie™.
Od tego roku książka przeglądów jest w instrukcji obsługi (na pewno w Dusterach). Oprócz tego powinieneś otrzymać Kartę Przeglądów i Gwarancji generowaną z systemu komputerowego, którym dysponuje salon sieci ASO Renault (karta o formacie A4). Na karcie przedstawiona jest tabelka ilustrująca program przeglądów auta, zalecane do wykonania czynności serwisowe, podane są na niej także dane dotyczące płynów eksploatacyjnych zalecanych przez Producenta. W przypadku fabrycznego radia powinien też tam być pin do niego. Tam też jest podana data wydania pojazdu. Ja tej karty nie otrzymałem podczas wydania samochodu, ale po telefonie wysłali mi ją (i warunki gwarancji) listem poleconym.
Ostatnio zmieniony przez McRap 2012-08-29, 09:33, w całości zmieniany 2 razy
Oprócz tego powinieneś otrzymać Kartę Przeglądów i Gwarancji generowaną z systemu komputerowego, którym dysponuje salon sieci ASO Renault (karta o formacie A4). Na karcie przedstawiona jest tabelka ilustrująca program przeglądów auta, zalecane do wykonania czynności serwisowe, podane są na niej także dane dotyczące płynów eksploatacyjnych zalecanych przez Producenta.
No dokładnie taką kartę posiadam. Zdziwiło mnie tylko, że nie mam nic wpisane w książce przeglądów (daty odbioru auta ani nawet żadnej pieczątki).
Ale widocznie tak jest i zaczeli oszczędzać nawet na tym
W książce przeglądów (w instrukcji obsługi) chyba nie ma nawet miejsca na datę wydania (mówię chyba bo nie mam jej teraz przed sobą). Ale jest data wydania w Karcie Przeglądów i Gwarancji ... na mój gust wystarczy .
Jeszcze dodam, że kiedy spytałem w salonie co powinienem mieć ze sobą jadąc na przegląd do ASO poinformowano mnie, że wystarczy instrukcja obsługi. A zadając to samo pytanie w centrali Renault odpisano mi "Klient powinien posiadać przy sobie Kartę Przeglądów i Gwarancji oraz instrukcję obsługi auta". To ja na wszelki wypadek kartę przeglądów będę jednak zabierał.
W książce przeglądów (w instrukcji obsługi) chyba nie ma nawet miejsca na datę wydania (mówię chyba bo nie mam jej teraz przed sobą). Ale jest data wydania w Karcie Przeglądów i Gwarancji ... na mój gust wystarczy .
Troche to wszystko dziwne, bo wystarczyloby zrobic dodatkową stronę w instrukcji z wpisanymi wszystkimi danymi i tak byłaby jedna książka a tak trzeba jeszcze dodatkowo wozić jakiś papier , już nie wspomnę o tym, że nawet ładnego etui nie dali
Co ciekawe, wpisano mi do książki przeglądów wymiany oleju i przegląd serwisowy, ale (mimo mojej prośby) nie wpisano nigdzie wymiany łożyska na gwarancji - ponoć nie wpisują, bo Wszystko Jest W Systemie™.
Mnie z kolei nie wpisywali wymiany oleju, tylko przegląd. Trochę jest z tym siara, bo przy ewentualnej sprzedaży przydałoby się mieć długą listę dowodzącą pucowania samochodu w ASO. Ciekawe czy można poprosić o wydruk dokumentacji "z systemu".
Co ciekawe, wpisano mi do książki przeglądów wymiany oleju i przegląd serwisowy, ale (mimo mojej prośby) nie wpisano nigdzie wymiany łożyska na gwarancji - ponoć nie wpisują, bo Wszystko Jest W Systemie™.
Mnie z kolei nie wpisywali wymiany oleju, tylko przegląd. Trochę jest z tym siara, bo przy ewentualnej sprzedaży przydałoby się mieć długą listę dowodzącą pucowania samochodu w ASO. Ciekawe czy można poprosić o wydruk dokumentacji "z systemu".
Raczej rachunek za przegląd jeżeli o to ci chodzi. Tylko czasami im się n ie chce i trzeba trochę pomolestować.
W moim ASO jak przychodzi właściciel z DR to mogą mu wyczytać z "systemu" całą historię serwisową i to chyba za darmo. Przed zakupem auta można się wybrać ze sprzedającym i wspólnie obejrzeć zapisy.
Dokładnie jak mówi kolega eplus - po zakupie Loganki podjechałem do swojego ASO i zapytałem czy mogę sprawdzić historię serwisową auta, podałem VIN i pełna historia wyskoczyła na ekranie - tzn. to co było robione w serwisie łącznie z wymianą żarówek w światełkach.
Jak byś przejrzał mój profil to byś wiedział że logankę przytargałem zza Odry osobiście z ważnym przeglądem TUV i książką przeglądów z gwarancją mobilności Renault.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-14, 10:23
Zarejestruj się na portalu dacia.pl to kartę przeglądów sobie wydrukujesz - w sensie co ile i co się wymienia.
Do nowych samochodów już nie dają oddzielnych książek a miejsca na potwierdzenia przeglądów jest w instrukcji obsługi na końcu - jest też odnotowane na portalu dacia.pl w postaci elektronicznej.
Ja mam "książkę" przeglądów na końcu instrukcji obsługi czyli miejsce na wpisywanie różnych przeglądów i napraw.
Dobrze pomyślane, bo nie ma możliwości oszustwa poprzez osobną wymianę książeczki napraw. Kupujący używany samochód powinien dostać komplet dokumentów wraz z instrukcją obsługi i z wpisanymi przeglądami i napraw (o ile było rzetelnie prowadzone).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2018-10-25, 19:08 Czy ktoś podzieli się książką przeglądów Sandero II?
Czy ktoś podzieli się książką przeglądów Sandero II? (chodzi o przebiegi)
Na stronie moja dacia otrzymuję komunikat:
Ups wystąpił błąd
gdy klikam na Chcę wydrukować moją książkę przeglądów:
https://www.dacia.pl/moje...przegladow.html
Ostatnio zmieniony przez tosiek 2018-10-25, 19:08, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-26, 07:39
Proszę bardzo. Wyciągnięte z systemu w 2017, obecnie na koncie mam również błąd jak u Ciebie. Dotyczy Sandero z silnikiem TCe90 (nie wiem czy są różnice zależne od silnika- raczej powinny).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum