Wysłany: 2012-09-01, 13:44 Podświetlenie pokręteł a gwarancja
Przy okazji przeglądu, zgłosiłem przepalone podświetlenie przy pokrętłach nawiewów. Zdaje się że pod spodem są dwie żarówki, jedna z nich nie świeci.
Powiedziano mi, że jest to... element eksploatacyjny i nie podlega gwarancji, podobnie jak płyny, czy tarcze, klocki, etc. Cóż.
Najlepsze jednak, że wymiana to koszt rzędu 60-80zł za żarówkę
Oczywiście, jeżeli będzie to co innego niż żarówka (czyli np. przerwany obwód) to usterka będzie usunięta bezpłatnie, natomiast gdyby okazało się że jednak to element eksploatacyjny, to wystawią sam rachunek odpowiednio za roboto-godziny. W przybliżeniu około 40zł
Po wysłuchaniu wyceny podziękowałem. Czekałem blisko 20tyś km, do przeglądu by nie zawracać ASO głowy pierdołą i samemu nie tracić czasu. Sądziłem jednak, że bez łaski panowie podejmą temat w ramach gwarancji.
Czy ich argumentacja w tym wypadku jest słuszna? Czy na pewno nie powinni przyjąć ode mnie zgłoszenia gwarancyjnego?
Orientuje się ktoś, jaki może być przybliżony, rzeczywisty koszt? Cena materiału (żarówki) wydaje się wyjątkowo zaskakująca. Czy to wynik technologii, modelu, dostępności, etc. czy najzwyklejsze zdzierstwo, marża, ASO a sam żarnik w sklepie 101 drobiazgów, kupię za 0,50zł?
Zgłaszałem to samo przy pierwszym przeglądzie i żarówki nie podlegają wymiany gwarancyjnej ale z tego co pamiętam, to żarówkę policzyli jako 3,50 zł a wymianę około 10zł.
ależ czemu żarówka miałaby podlegać gwarancji? H4 też?
Swoją drogą ciekawe że ASO chciało to zrobić za kilkadziesiąt złotych, patrząc na to że... żarówka z przycisku jeszcze niedawno stanowiła element integralny z przyciskiem w Renault... :)
głaszałem to samo przy pierwszym przeglądzie i żarówki nie podlegają wymiany gwarancyjnej ale z tego co pamiętam, to żarówkę policzyli jako 3,50 zł a wymianę około 10zł.
W RGG Puławska tak samo - wymienili za grosze. Także 60zł za sztukę to kpina ;P
(...)żarówkę policzyli jako 3,50 zł a wymianę około 10zł.
i to są poziomy kwot dla mnie akceptowalne.
Cytat:
ależ czemu żarówka miałaby podlegać gwarancji? H4 też?
Nie wiem czy jest tam dioda, czy klasyczny żarnik. Nie mam tego opisanego w instrukcji obsługi, trzeba rozebrać część kokpitu aby się dostać w to miejsce. Chociażby dlatego oczekiwałbym, że jest to w zakresie "fachowców". Przepalone podświetlenie zegarów, kontrolek, a nawet licznik - to również trzeba "we własnym zakresie" naprawić?
Marmach napisał/a:
(...)wymienili za grosze. Także 60zł za sztukę to kpina
Ja pokornie czekałem nie przewidując opłat a gdy zostałem uświadomiony że tkwiłem w złym przekonaniu, to wylano na mnie kubeł zimnej wody.
Ominę ASO i podjadę do zaprzyjaźnionego warsztatu.
Wiem, że na Forum był poruszany temat podświetlenia przełączników, ale raczej przekażę obowiązki majsterkowania komuś innemu
U mnie wymieniono w ramach gwarancji, choć był troszkę inny objaw - jak "puknołem" w konsolę to się zapalało, by po chwili znowu zgasnąć.
Hehe. Ja miałem dokładnie takie same "objawy", po ostatnim przeglądzie. Mrygało, na nierównościach. Ale że to drobnostka nie wnosząca nic do funkcjonalności, nie chciałem tylko z tym zawracać głowy ASO. Sądziłem, że nawet jeżeli to ich sprawka, to przecież jest gwarancja... Tyle, że straszą mnie kosztami diagnozy jeżeli będzie to sama żarówka.
[EDIT] Oczywiście, jak można się domyślać, nie skorzystałem z tej "promocji", ale mam już 100% pewności "powagi", bo czasem i mnie lubią trzymać się żarty.[/EDIT]
Co do kosmicznych cen w serwisach to chciałem dodać od siebie że ASO zążądało 300 zł !!! za włożenie uszczelki ściany grodziowej. Chodziło tylko o włożenie uszczelki ponieważ przy montażu cb radia inny serwis nie włożył jej prawidłowo i ciekła woda. Mechanik powiedział że dużo zabawy z tą uszczelką będzie (ok 2-3 godzin). Kierownik przeliczył i zaproponował cenę. Oczywiście nie skorzystałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum