Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-24, 23:19
posiadaczy Dusterów (szczególnie wyposażonych w elektrykę tylnych szyb)przed montażem namawiam do głębokiego zastanowienia,bo w efekcie:
-fatalny dostęp do regulacji oparć foteli przednich
-równie fatalny dostęp do przycisków
Ale otwieranie szyb z tyłu jest dla pasażerów na tylnej kanapie - czytaj dzieciaków.
Jak nie chcę żeby otwierały to blokuję wyłącznikiem na konsoli i mogą sobie poklikać
Regulacji oparcia fotela użyłem tylko dwa razy przez ponad rok używania auta przez 2 kierowców - jak wsiadam po żonie to tylko odsuwam deczko fotel i tyle.
Podłokietnik przeszkadza tak naprawdę w zabawie z ręcznym jak się chce czasami zaszaleć, ale również na krzyżówce pod górę - poza tym jest naprawdę wygodny.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-02-25, 19:36
czasem się zdarza,że kierowca chce sięgnąć do przełączników szyb tylnych (nie ma niestety zdublowanych przycisków na konsoli) Ja np wietrząc auto wolę uchylić któreś z tylnych okien.Podłokietnik tego nie ułatwia.Miałem go w nissanie - fabryczny,tapicerowany jak fotele i bardzo wygodny - praktycznie go nie używałem
Miałem go w nissanie - fabryczny,tapicerowany jak fotele i bardzo wygodny - praktycznie go nie używałem
również miałem w poprzednich samochodach fabryczne podłokietniki (Megane i Kangoo) i uważam, że jest to rzecz bardzo przydatna... nie utrudniały niczego a były dodatkowym bardzo przydatnym schowkiem na najróżniejsze przydatne w samochodzie "bibeloty" a w podłokietniku w Kangoo doskonale mieścił się termos z którym w innych samochodach zawsze był problem, w Dusterze zamontowałem samodzielnie kupiony podłokietnik na który też nie narzekam, nie jest zbyt stabilny (być może fabryczny jest lepszy - tego nie wiem) ale spełnia moje oczekiwania...
Zamontowałem ten podłokietnik u siebie -
http://allegro.pl/podloki...153279303.html.
Ładnie się prezentuje, nie przeszkadza w zapinaniu pasów ani zaciąganiu ręcznego. Elektrycznych szyb nie mam - ale fakt: z nim nie dosięgnął bym przełączników.
Co do regulacji oparć - nie jest najłatwiej, ale ile razy to się ustawia. Jeśli chodzi po podparcie ręki do trzymania kierownicy (wiem -nie powinno się tak trzymać kierownicy ) i zmianę biegów to jest super - może nie jak w s-classe ale jest ok.
Jedyna wada - kto się na nim oprze "całym ciałem" to go wyrwie z brązowej konsoli środkowej.
DSC00140.JPG
Plik ściągnięto 435 raz(y) 203,29 KB
_________________ "Omne ignotum pro magni fico" - Wszystko co nieznane, wydaje się niezwykłe
mysle nad zakupem podlokietnika do dustera..;) i wlasnie nie wiem.. jak sie on tam spisuje? moze bardziej przeszkadza niz pomaga? lepiej zamowic to w ASO? czy moze kupic samemu i zamontowac..z gory dzieki za rade;-)
mysle nad zakupem podlokietnika do dustera..;) i wlasnie nie wiem.. jak sie on tam spisuje? moze bardziej przeszkadza niz pomaga? lepiej zamowic to w ASO? czy moze kupic samemu i zamontowac..z gory dzieki za rade;-)
Też teraz kupiłem Dustera i chcę w nim zamontować podłokietnik z Internetu, bo za te z ASO w Słupsku chcą ponad 700zł. Ceny normalnie z kosmosu, zresztą za dywaniki zapłaciłem u nich 200zł a już lepsze i lepiej dopasowane w Biedronce są za 50zł.
Nic lepiej nie kupujcie z dodatkowego wyposażenia w ASO bo mają przebicie co najmniej ze 300% a z jakością to szkoda gadać.
Jak ktoś ma zamontowany jakiś podłokietnik z Internetu, prosił bym o jakieś fotki i opinie.
Marka: Reanult
Model: Trafic
Silnik: 2.0
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Sie 2012 Posty: 384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-09-08, 14:04
miałem podłokietnik oryginalny w Loganie MCV, a że sporo jeżdżę w trasach, więc się przyzwyczaiłem, tym bardziej że używam go też w innych autach jakimi się okazyjnie poruszam (Trafic, Kangoo); jakość była taka sobie tzn. stabilność bez zarzutu, ale wierzchnia "skóra" wytarła się po roku z hakiem i nie wyglądała za fajnie
kupiony w ASO z montażem za około 350 zł
teraz, przy zakupie Lodgy, zapytałem o podłokietnik: koszt podskoczył do 500 zł i zastanawiam się czy nie poszukać samemu czegoś na allegro; z drugiej strony: obawiam się o trwałość i montaż takich "wynalazków"
w sumie to uważam że w aucie w wersji "Prestige" powinien być w standardzie; w Kangoo jest nawet w najniższej wersji wyposażeniowej (zresztą ten w Kangoo jest super z uwagi na pojemność...)
podłokietnik ,który bardzo przypomina fabryczny i jest dość tani
, wg mnie lepiej jest rozwiązane mocowanie; powinien większą siłę nacisku wytrzymać
w stosunku do fabrycznego, co o tym sądzicie ???
Sądząc po cenie to chyba warto się skusić na ten tańszy. Wygląda OK! A cena to prawie 8,5 niższa od fabrycznego i to jest główny argument. Wątpie, czy fabryczny jest ponad 8 razy lepszy.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-09-09, 06:51
Wychodzi na to, że sam podłokietnik jest identyczny tylko mocowanie uniwersalne i niestety to oryginalne jest zgrabniejsze i bardziej estetyczne.
Pewno Daciia zamawia u tego samego producenta (ten robi wersję z dedykowanym mocowaniem) a potem w salonach dopierdzielają kosmiczną marżę.
Dlatego sprawę olewam i nie kupię badziewia za pięć stów, musiałbym oszaleć:)
To uniwersalne mocowanie za bardzo nie pasuje na tunel Dustera:(
Równie dobrze ten tańszy to może być jakaś chińska podróba:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-09-09, 07:04, w całości zmieniany 2 razy
w końcu pojawił sie oryginalny podłokietnik do dustera w normalnej cenie
http://allegro.pl/dacia-d...2775671090.html
dostałem do niego instrukcje montażu w pdfie i aby zamontowac go trzeba zdemontować cały tunel środkowy. i nie byłoby problemu gdyby nie fakt że mam blokade skrzyni biegów. i teraz moje pytanie: czy ktoś wie jak ta blokada jest zbudowane aby ściągnąć ją z całym plastikiem?
bossboss, i jak , zamontowałeś ten podłokietnik już??
Zastanawiam się nad zakupem lecz jestem ciekaw czy po zamontowaniu stoi on sztywno , jest stabilny.
i jak z zaciąganiem ręcznego.
Mile widziane fotki
Mam taki sam podłokietnik zabudowany, kupiony w wrześniu za 220zł. Jest to oryginał budowany na blasze jak w loganach . Oparcie się podnosi a pokrywa jest przesuwna. Ja poprosiłem o skan instrukcji. Montaż 1h
a jak z sztywnością , stabilnością tego podłokietnika ??
niechciałbym załować zakupu i żeby było tak jak na filmiku z stronu 8 u samej góry jak w loganie się trzyma podłokietnik
nie kupilem bo trzeba zdjac caly tunel srodkowy a ja mam blokade skrzyni fabrycznie montowana w aso i nie wiem jak to zdemontowac wiec odpuscilem---instrukcje w pdfie w razie czego mam wiec podawac meile na priv to wam wysle
hmmm komfort jest a i owszem, zmiana biegów nadgarstkiem, ale jeśli chodzi o stabilność... lata tak jak lata tunel.. mi to nie przeszkadza, skoro łokieć i tak swobodnie na nim leży, a nie trzymam się go w czasie jazdy. nacisk z góry jak najbardziej wytrzymuje bo swoją konstrukcją opiera się na owym tunelu, natomiast na boki ma luzy, wynikające z luzów samego tunelu. podłokietnik mocowany czterema wkrętami w plastik, wkręty z zaślepkami. dodatkowo wierzch suwany do przodu. zapinanie pasów ... no trzeba się przyzwyczaić lub odchylić pojemnik podłokietnika o tyłu, dostęp do ręcznego bez zmian przy zaciąganiu, aby zwolnić ręczny już jakoś inaczej tą rękę kieruję. można oczywiście odchylić pojemnik. chyba nikt tu driftu nie ćwiczy żeby mieć stały dostęp do ręcznego, a przy parkowaniu to żadne utrudnienie.
2012-12-19-1699.jpg
Plik ściągnięto 256 raz(y) 186,85 KB
Ostatnio zmieniony przez luke88 2012-12-19, 08:22, w całości zmieniany 1 raz
jednak kupilem oryginalny podlokietnik, strzele pare fotek jak dojdzie. jak sie zrobi cieplo to bede kombinowal z tym tunelem i blokada. w dd nie bedzie latal jak kolega wyzej napisal bo montowany jest na blache pod tunelem
dziś dostałem podłokietnik oryginalny DD. zamieszczam pare fotek dla zainteresowanych. przypominam ze posiadam instrukcje w pdfie jakby ktos potrzebował. montaz jak sie zrobi ciepło.
Ja mam taki podłokietnik zamontowany już od dwóch miesięcy. Pierwsze dni musiałem go odkładać do tyłu aby zapiąć pas , ale teraz użytkowanie idzie sprawnie i z hamulcem ręcznym też musiałe się trochę oswoić.
Na allegro zapłaciłem z przesyłką 220 zł.
Montaż dla sprawnego majsterkowicza godzina. Szablony do wywiercenia otworów w plastiku tunelu pasują idealnie. Przy montażu trochę przeszkadzają fotele. Po demontażu obudowy kanału przesunąłem je do przodu i cały montaż wykonałem siedząc na tylnej kanapie. Do śrub i wkrętów potrzebne są torxy tak jak w instrukcji obrazkowej.
Wg ceny serwisowej w Białymstoku zaoszczędziłem 500 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum