DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Motor nr 36/2012 Test Dacii Lodgy 1,5 dCi 110 Prestige
Autor Wiadomość
Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-09-03, 07:44   Motor nr 36/2012 Test Dacii Lodgy 1,5 dCi 110 Prestige

zapraszam do lektury ;-)

str1.jpg
Plik ściągnięto 282 raz(y) 151,28 KB

str 2.jpg
Plik ściągnięto 266 raz(y) 178,69 KB

str 3.jpg
Plik ściągnięto 254 raz(y) 183,05 KB

maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-09-03, 08:58   

nie wiedziałem o Siatce oddzielającej podróżnych od bagażnika fajna sprawa :-D

mam nadzieje ze w Dokkerze też będzie ;-)

Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-09-03, 08:59, w całości zmieniany 1 raz  

_Marcin_ 

Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-09-03, 09:47   

Coś mi się wydaje, że szykuje się sukces większy niż w przypadku Dustera ;-)

Axia 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-09-03, 10:57   

Nie dziwię się, sama się zakochałam w tym autku. Świetna cena, dobra jakość, masa przestrzeni.

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wysłany: 2012-09-03, 11:09   

_Marcin_ napisał/a:
Coś mi się wydaje, że szykuje się sukces większy niż w przypadku Dustera ;-)

niekoniecznie - Duster był cenowo - jakościowym strzałem w przysłowiową dziesiątkę przy stale rosnącej modzie i popycie na auta SUV (szczególnie jeśli chodzi o wersję 4x4). Minivany i vany (a Lodgy należy chyba traktować jako auto z pogranicza tych klas - przy przy gabarytach wyrośniętego kompaktu zapewnia pojemność sporego vana) sprzedają na stałym poziomie i zainteresowana jest nimi grupa nabywców, którzy cenią przede wszystkim walory praktyczne (pojemność, ładowność, bagażnik, możliwość montażu 3 fotelików, siedmiu pasażerów itd). Lodgy z pewnością jednak będzie sprzedawać się bardzo dobrze i ukradnie sporo potencjalnych klientów innym (Citroen Picasso, Renault Scenic, VW Touran, Seat Altea) O ile zresztą Duster nie spowodował wewnętrznej konkurencji we własnym koncernie (Koleos to inna klasa) - o tyle jednak - pozostając w strzeleckiej konwencji :-P - Lodgy i Dokker to swego rodzaju strzał w stopę (vide Scenic, Kangoo)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-09-03, 11:19, w całości zmieniany 12 razy  

miskowski 

Marka: Dacia/Renault
Model: Duster 4x2/Fluence Intens
Silnik: 1,6/1,6
Rocznik: 2012/2016
Wysłany: 2012-09-03, 11:34   

W moim przypadku, decyzja o zakupie Dacii w ogóle, została podjęta niemal natychmiast. Okraszona mnóstwem wątpliwości trwających do dzisiaj - to fakt, ale jednak zapadła. Najpierwa wybór padł na Logana MCV, ale bardzo szybko na prowadzenie wyszedł Duster. Jeszcze zanim podpisałem umowę - pojawiły się ceny oraz oficjalne wersje Lodgy. Wtedy to już kompletnej kołowacizny dostałem, bo jednak wolałbym vana.

Dlaczego więc jednak Duster? Ano dlatego, że moje podstawowe obawy budził silnik, a właściwie jego moc. Gdyby w ofercie była jednostka 1,6 16V z Dustera wybór byłby znacznie prostszy, choć nadal obawiałbym się chorób wieku dziecięcego. Tak, wiem, że są silniki Diesla ale nie jestem ich fanem i raczej nim nie zostanę. Wiem też, że "klocki" z których poskładano Lodgy są zaprawione w bojach, ale mimo wszystko to jednak nowe auto.

Czemu o tym mówię? Ponieważ myślę, że tok rozumowania zbliżony do mojego reprezentuje sporo osób spośród kierowców starszej (hehe) daty. Niemniej jednak stawiam na sukces daćkowego vana, ale w jego własnej kategorii i z rozmachem na miarę Dustera. Myslę jednak, że gdyby oprócz zapowiadanego na niedaleką przyszłość silniczka 1,2 dorzucono do oferty wspomnianą wczesniej jednostkę, to sukces byłby wręcz szokujący.

Odpowiedz do tematu