poczytałem... i jednak bardziej przekonuje mnie (póki co) LPG... gdzieś, kiedyś czytałem, że zużycie CNG jest porównywalne do zużycia LPG (czyli większe od benzyny) co przy porównywalnej cenie a znacznie droższej instalacji i znacznie ograniczonym zasięgu oraz dostępnością dystrybutorów stawia ten rodzaj zasilania na gorszej pozycji... (przemilczę EKO)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-07, 15:57
CNG jest tańszy, więc teoretycznie bardziej opłacalny. Niestety - cena instalacji wynikająca z konieczności montażu wysokociśnieniowych zbiorników jest wyższa a dostępność stacji tankowania marna. Ale jeśli ktoś mieszka gdzieś w pobliżu takiej stacji i pracuje np jako taryfiarz, to na pewno warto w to wejść
to niekoniecznie jest prawda, (przynajmniej na dzień dzisiejszy przy cenie LPG rzędu 2,57 - 2,74 pln/l) cena CNG jest ok. 10 % wyższa niż LPG, vide:
http://cng.auto.pl/pl/sta...g-w-polsce.html
(to samo zaobserwowałem na stacji w Lublinie- droga wylotowa na Piaski)...
jedyna przewaga CNG w stosunku do LPG to mniejsze jednostkowo zużycie CNG (w stosunku do benzyny porównywalne) ale koszt instalacji i możliwości tankowania dopełniają obrazu małej atrakcyjności... (pominę zasięg oraz wagę i wielkość zbiorników)...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum