Wysłany: 2012-09-09, 10:30 Ceny dusterów na motoallegro
Cześć,
Słuchajcie, mam pytanie- co jest z cenami dusterów na allegro? Czy to to normalne żeby roczne dd kosztowały 25k w wersji laurette? Z 2010 można dopaść za 20k... Aż strach to kupować :P. Czy duster tak traci na cenie? Szczerze to mnie to mało interesuje, bo szukam auta na parę lat, ale ceny z allegro mnie bardzo dziwią...
Nie mówię o autach z zaznaczonym 'uszkodzone' czy idiotycznych promocjach 50/50.
Jeszcze inne pytanie- inne marki sprzedają przez dealerów używki. Są to auta trochę droższe, ale podobno pewniejsze. Czy zna ktoś salony, które sprzedają w ten sposób dusterki? Jestem z Warszawy.
Vo, najczęściej te samochody nie istnieją, jeśli istnieje to na pewno jest to trup który ma nadmuchaną skorupkę, nie kupuj jakiś super okazji poniżej ceny 35 tys to raczej nie kupisz nic sensownego. Szukaj na forum czasem użytkownicy forum sprzedają samochód z powodów losowych.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-09-09, 11:50
Wyszukaj wg takich kryteriów: pierwszy właściciel, kraj pochodzenia : Polska. I wróć wtedy z tym pytaniem. :) Tylko ich historię możesz zweryfikować. Reszta to powypadkowe złomy.
A te za dwie dychy wyszukuj tak: "pokazuj tylko uszkodzone". :) Potem do ceny tego wraku dolicz piątkę dla Cytryna i Gumiaka, którzy go ładnie poszpachlują. Jaką cenę otrzymałeś?
Przeglądałem ogłoszenia i chyba tylko jedne jest warte uwagi. DD 4X4 1.5 dCi 110 KM, pełna opcja przebieg niewielki, kolor brąz. Rocznik 2011 gość sprzedaje we Wrocławiu z powodu wyjazdu za 64 000 bez negocjacji' czyli ponad 7 000 PLN taniej.
Ja nie wiem jak można być tak ślepo naiwnym w "okazje".
Lepiej zawczasu wmówić sobie, że nie można kupić samochodu za mniej niż podpowiadać powinien zdrowy rozsądek. A że kolega kolegi kupił... wsadzić między bajki.
Przez... oszustów, dochodzi do takich sytuacji że gdy znajdziesz się w roli sprzedającego, każdy będzie kręcił nosem że narzucasz nierealne ceny. Będziesz miał wówczas do wyboru - albo chwycić się metody cofnięcia licznika i pozbycia się większości "papierów" dokumentujących najdrobniejszy wydatek, albo pogodzić się z drastycznym zaniżeniem ceny.
Świat autohandlu to mroczne podziemie po za prawem.
Parę miesięcy temu, z powodu załamania finansowego właściciel Dustera wystawił go na sprzedaż. Postanowiłem rozpuścić wici na Forum. Dyskusja znajduje się tutaj:
Wcale nie dziwię się, patrząc na oferty w Internecie, że nie jest to atrakcyjne ogłoszenie pod względem ceny. A tylko na cenę przyszło kupującym patrzeć. Sami sobie mydlą oczy pojęciem "utraty wartości" używanym przez ubezpieczycieli. A przecież trzeba się zastanowić, czy samemu sprzedałoby się roczny samochód za obecne oczekiwania w roli kupca? Czysta obłuda.
Właściciel w końcu nie sprzedał, mówiąc wprost - nie oddał, samochodu. Być może nadal byłby zainteresowany jego spieniężeniem, ale pojawiające się propozycje rzędu 20-25tyś złotych wydają się nierealnymi.
_________________ ---
Stepway
Ostatnio zmieniony przez Stepway 2012-09-09, 14:09, w całości zmieniany 1 raz
Nie, to dla mnie nie jest normalne, by roczny Duster kosztował 25 tyś. We wrześniu zeszłego roku - zanim złożyłem zamówienie w salonie - szukałem Dusterka używanego, w cenie około 40 tyś. zł. Napęd na cztery.... miesiąc szukałem, dzwoniłem, czytałem ogłoszenia, Polska, Niemcy, jakiś Duster pojawił sie do sprzedaży w Szwajcarii... Oczywiście dający ogłoszenie nigdy nie widział tego autka, ale sprzedawał...
Autka porozbijane, dachowane, wyklepane prawie na cacy....
I cóż - skończyło się dobrze - kupiłem autko nowe.
Nie znaczy to pewnie, że dobrych używanych na rynku już nie ma.
Po prostu - nie wierzę w takie prezenty, skoro sam zapłaciłem za auto 59 tyś. to np. po roku jeżdżenia za ile będę w stanie odsprzedać...? No nie za 30 czy 35 tysi...
Tymbardziej nie za 25, 20 itp...
Ostatnio zmieniony przez Daras 2012-09-09, 14:50, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-09-09, 16:16
Daras napisał/a:
Nie znaczy to pewnie, że dobrych używanych na rynku już nie ma.
prawdopodobieństwo trafienia na taki egzemplarz jest równe szóstce w totka - jedynym w miarę pewnym rozwiązaniem jest nabycie kupionego w krajowym salonie i regularnie serwisowanego auta od pierwszego właściciela - oczywiście po skrupulatnym prześledzeniu historii obsług, napraw oraz zweryfikowaniu stanu technicznego i przebiegu. Reszta to loteria
Hej.
Ja wam powiem jak to jest bo dzwoniłem pytałem szukałem i nawet 100 zł zaliczki dałem (głupek?!).
Sprawa wygląda tak z 5 samochodów z allegro w super cenie 4 z nich sprzedaje te sam gość znajduje fotki robi aukcje i czeka na ofiarę. Po telefonie wszystko ok z samochodem i jest tak idealny ze gość go przywiezie bo gwarantuje super stan nawet proponuje spotkanie w salonie dacii i oferuje ze płaci za przegląd.
Tylko jedno ale - zaliczka na paliwo np 500 zł ja utargowałem do 100 zł konto Multibank i oczywiście po wpłacie koniec kontaktu he he... Ja dzwoniłem ponownie do innych ogłoszeń i ten sam gość się odzywa !.
Nastraszyłem go zwyzywałem i to na tyle 100 zł w plecy za naiwność no ale za błędy się płaci i na nich się uczy.
Pamiętajcie w tych czasach nie ma nic za darmo a okazyjnie to można syfa złapać a nie samochód he he...
(...)Pamiętajcie w tych czasach nie ma nic za darmo a okazyjnie to można syfa złapać a nie samochód...
Niby to oczywiste, niby większość posiadaczy Dacii doskonale o tym wie, ale gdy sprzedawca oczekuje za roczny samochód 7tyś zł mniej niż auto salonowe to wszyscy grzmią, że drogo.
Wysłany: 2012-09-10, 09:33 Re: Ceny dusterów na motoallegro
Vo napisał/a:
Jeszcze inne pytanie- inne marki sprzedają przez dealerów używki. Są to auta trochę droższe, ale podobno pewniejsze. Czy zna ktoś salony, które sprzedają w ten sposób dusterki? Jestem z Warszawy.
Pojawiają się ale bardzo rzadko, a to z tego powodu, iż większość właścicieli daciek przy wymianie na nowszy model nie zostawia ich w rozliczeniu, gdyż dealer też na aucie chce zarobić, a że w większości autka są zadbane , w naprawdę dobrym stanie (dealerowi ciążko wcisnąć szrot, jak z allegro) i jednocześnie poszukiwane auta , jako używane, więc wolą je sami sprzedać za te kilka tys. pln więcej niż zostawić u dealera. Dlatego jest tak mało używanych u nich autek. Gdy sam szukałem wopierw używki, ale w dorym stanie oczywiście , to pytałem u kilku dealerów w W-wie i właśnie tak wszyscy zgodnie tłumaczyli brak używek u siebie i że zdarzają się tylko sporadycznie.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2012-09-10, 09:34, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Paź 2011 Posty: 269 Skąd: spod Warszawy
Wysłany: 2012-09-10, 21:12 Re: Ceny dusterów na motoallegro
Vo napisał/a:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum