Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-07-16, 07:49
Radio CB + antena? Co kupić, gdzie i jak zamontować
Autor Wiadomość
Key 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2012-09-25, 07:01   

To może być cenna sugestia. Moja antena jest "przyklejona" na skraju dachu z tyłu.
Spróbuj zmienić miejsce ustawienia i zobacz czy coś się poprawia.
Jak nie pomoże to (jeśli masz możliwość) pożycz od kolegi/koleżanki inną - może kwestia egzemplarza.

dodek 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-09-25, 11:01   

A co to znaczy " antenka w bagażniku "????

Key 

Wysłany: 2012-09-25, 11:15   

Przypuszczam, że dokładnie to co napisał. Jeżeli uzywa jedynie do odsłuchu to nie ma przeciwskazań. Nadawanie grozi jednak uszkodzeniem radia.
Odbierać będzie (słabo ale będzie), jednak bardzo prawdopodobne jest, że w takiej klatce rzeczywiście może zbierać "śmieci" z instalacji auta.

wookash 

Silnik: 1.6 LPG
Wysłany: 2012-09-25, 11:16   

Antena w bagażniku, oznacza, że jak nie używam CB, to chowam antenę w bagażniku. W trakcie użytkowania jest na dachu i to z niego zbiera taki szum.

Co do położenia anteny, to niestety nie ma ona żadnego wpływu. Wymieniałem dzisiaj także antenę na inną i też kicha...

Pomogła chwilowa wymiana radia na Unidena kolegi....

Sam nie wiem co mam o tym myśleć.
Ostatnio zmieniony przez wookash 2012-09-25, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Rocznik: 2010
Wysłany: 2012-09-25, 11:25   

Jaką masz antenę? Jeśli na magnes to czy przykleiłeś od spodu taką folię "aluminiową", którą powinieneś mieś w komplecie z (porządną) anteną ?
Zakłócenia prawdopodobnie pochodzą od instalacji LPG. Sprawdzałeś czy jadąc na benzynie też je masz ?

PS. Czy możesz zrobić zdjęcia tego uchwytu wg własnego projektu?

Key 

Wysłany: 2012-09-25, 12:22   

Są jeszcze inne możliwości, prozaiczne by się mogło wydawać aczkolwiek...

- Skąd wziąłeś prąd? W niektórych obwodach zakłócenia od innych urządzeń (elementów układu auta - standardowych bądź nie) mogą być wyższe; Osobiście mam z zapalniczki.

- Umiejscowienie Lafayetki - ja mam pod siedzeniem kierowcy - tam nie ma w zasadzie co zakłócać, a miejsca tyle, że w zasadzie nikt mi po niej nie depcze (na upartego można podwiesić pod siedzenie - tak miałem w focusie); Ty, z tego co pisałeś, w bagażniku -w pobliżu jest zbiornik paliwa a w nim ... pompka, a jak wiadomo silniki elektryczne mogą (choć nie muszą) generować zakłócenia (i to niemałe).

- Warto też sprawdzić to co sugeruje Wojtek - LPG może wprowadzać dodatkowe zakłócenia w obwodzie oraz ignorowaną przez większość użytkowników aluminiową folijkę (jest ważniejsza niż się wydaje na pozór).

Jednak skłaniam się w hipotezach ku samej lokalizacji radia. Unidena na pewno nie położyłeś w bagażniku tylko na siedzeniu.

K.
Ostatnio zmieniony przez Key 2012-09-25, 12:23, w całości zmieniany 1 raz  

Key 

Wysłany: 2012-09-25, 12:25   

wojtek_pl napisał/a:
Jaką masz antenę? Jeśli na magnes to czy przykleiłeś od spodu taką folię "aluminiową", którą powinieneś mieś w komplecie z (porządną) anteną ?
Zakłócenia prawdopodobnie pochodzą od instalacji LPG. Sprawdzałeś czy jadąc na benzynie też je masz ?

PS. Czy możesz zrobić zdjęcia tego uchwytu wg własnego projektu?

A "po kiego" uchwyt? Gruszka idealnie wpasowuje się pod ręcznym (jak wychodzę z autawyświetlaczem i przyciskami do dołu).

dodek 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V
Wysłany: 2012-09-25, 12:53   

Chyba się co nieco pogubiłem w wątkach.
Mam wrażenie, że wookash ma klasyczne radio CB.
Najlepiej nich napisze jaki to typ / model.
Czasami pomocne przy zakłóceniach ( pomijając stosowanie specjalnych filtrów na kablach zasilających ) jest poprowadzenie dodatkowej masy do obudowy radia CB - tym bardziej, że to radio jest powieszone na jakimś wieszaku i jest odizolowane od masy pojazdu ( za " masę " robi minus przewodu zasilającego ). Niestety nie zawsze masa pojazdu i masa kabla zasilającego dla zakłóceń to jedno i to samo.

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Wysłany: 2012-09-25, 12:54   

Uchwyt na radio nie na gruszkę...

Key 

Wysłany: 2012-09-25, 13:08   

dodek napisał/a:
Chyba się co nieco pogubiłem w wątkach.
Mam wrażenie, że wookash ma klasyczne radio CB.
Najlepiej nich napisze jaki to typ / model.
Czasami pomocne przy zakłóceniach ( pomijając stosowanie specjalnych filtrów na kablach zasilających ) jest poprowadzenie dodatkowej masy do obudowy radia CB - tym bardziej, że to radio jest powieszone na jakimś wieszaku i jest odizolowane od masy pojazdu ( za " masę " robi minus przewodu zasilającego ). Niestety nie zawsze masa pojazdu i masa kabla zasilającego dla zakłóceń to jedno i to samo.

Rzeczywiście, masz rację - pomyliłem. No to pozostaje kwestia podłączenia. Chyba, że radio nie ma filtra w ogóle (takie też widywałem) to dodanie go powinno pomóc.

wojtek_pl napisał/a:
Uchwyt na radio nie na gruszkę...

A to sorki. Nie mam tego problemu ;) Ale faktem jest jak prezydentową chciałem wrzucić do DraGstera to niestety nie znalazłem możliwości aby to sensownie upchnąć. Na szczęście w drugim aucie była Venus-ka, więc problem w DraGu się jakby sam rozwiązał (tylko do tej pory nie wiem jak upchnąć prezydentową w Focusie, a mocowania odpadają bo jakby nie jest mój)

tweeciak 

Model: Sandero STEPWAY
Silnik: 1.5 DCI
Wysłany: 2012-09-25, 13:39   

POLECAM - 4min
Nie wiem jak masz model UNIDENa...ale..

wookash 

Wysłany: 2012-09-25, 18:41   

Widzę zamęt na horyzoncie, więc trochę wytłumaczenia:

Radio mam Legend II, Kabel zasilający jest wyprowadzony z niewiadomego mi miejsca, gdyż zrobili to fachowcy w ASO (zamówiłem sobie taką usługę, gdyż nie chciałem sam tam grzebać), masa wzięta z szyny fotela pasażera. Antena, to niejaki farun calgary z podklejoną folią i gumową stopką. Antena oczywiście w trakcie używania jest umieszczona na dachu tusz nad klapą.

Szumy zbiera antena, bo po jej odpięciu, radio cichnie. Sam radioodbiornik umieszczeony jest 20cm po lewo od siedzenia pasażera w kierunku konsoli centralnej - zawieszone przy uchwycie pod popielniczkę.

Odgłos słyszalny w radiu, to z pewnością nie instalacja gazowa, bo jej wyłączenie nic nie zmienia. Brzmi mi to albo jak alternetor, albo jak sam silnik, bo odgłos rośnie wraz ze wzrostem obrotów.

Czy to coś wyjaśnia?

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-09-25, 21:26   

Zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Zamontowałem zasilanie 12 V z instalacji ogrzewania foteli, podłączyłem testowo swoje CB Unidena i mniej sieje od wycieraczek niż na gnieździe zapalniczki.

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Wysłany: 2012-09-27, 19:44   

Widocznie gniazdo zbiera.
Może miałem szczęście, może porządny montaż, ale niemal nic u mnie nie zbiera. Jedynie przy głośności na max ledwie słyszalny wizg wycieraczek. Ponieważ używam zewnętrznego głośnika, to wystarczy jak mam na połowę skali. I ..... nie słyszę żadnych zakłóceń. Diesel. Radyjko - jakieś tanie badziewie, nawet marki nie pamiętam. Antenę mam stałą (nie chciałem magnesu) - triflex. Mimo, że krótka to mam zadziwiająco dobry zasięg - poza miastem > 10 km i mnie pojmują. W mieście jakieś 4-5 km.

wookash 

Wysłany: 2012-09-28, 16:29   

Przeniosę swój problem do tego tematu, tak aby nie nabijać innego postu.

W skrócie. W DD zamontowałem CB Legend II, oraz antenę Farun Calgary, mocowaną na magnes nad tylną klapą. Radio jest podłączone do napięcia niezależnego, ale nie wiem skąd jest wyprowadzone, bo przewód z napięciem wyprowadzili pracownicy ASO na moją prośbę (gdzieś z pod konsoli centralnej). Napięcie pojawia się po załączeniu stacyjki. Masę wziąłem z szyny fotela. Po zainstalowaniu całości, okazało się, że w radiu po odpaleniu auta słyszę bardzo silnik (lub też alternator). Pomagając sobie googlami, odpiąłem antenę i szumy ucichły, więc doszedłem do wniosku, że to ona zbiera szumy.
Próbowałem radio podpiąć zarówno do zapalniczki (zakłócenia się zwiększyły), jak i bezpośrednio do akumulatora -ale to także nic nie zmieniło.
Pomóżcie koledzy, jak mogę się pozbyć tego dźwięku, bo póki co, jedyny sposobem jest skręcenie RFGAIN i redukcji szumów do takiego poziomu, że komunikację mam maks na 500m.

chriskb 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-09-28, 16:35   

Spróbuj wymienić antenę, może być uszkodzona. Sprawdź punkt połączenia masy.

wookash 

Wysłany: 2012-09-28, 16:37   

Antena raczej nie jest uszkodzona, bo w poprzednim autku śmigała jak należy. Masę też brałem z różnych źródeł - bez efektu.

mekintosz 

Wysłany: 2012-10-01, 22:15   

Probowales podpiac pod zapalniczke ?

wookash 

Wysłany: 2012-10-02, 14:55   

mekintosz napisał/a:
Probowales podpiac pod zapalniczke ?

Oczywiście - jeszcze większe zakłócenia :(

Temat zamknąłem wymianą radia na presidenta johnny III - zakłócenia cały czas się pojawiają, ale są już marginalne, gdzie na auto squatchu nie są słyszalne.

mekintosz 

Wysłany: 2012-10-02, 16:10   

Czyli tanie radio = syf z instalacji .

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Wysłany: 2012-10-02, 18:57   re

mekintosz napisał/a:
Czyli tanie radio = syf z instalacji .

niestety masz racje tanie radia to typowe "szumofony"
najgorsze jest jednak to ,że nowe drogie radia nie są już tak dobrej jakości jak te stare.

chriskb 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2012-10-03, 08:47   

Już raz pisałem, z pompką spryskiwacza w przypadku DD można sobie poradzić wpinając równolegle kondensator 0,1 mikrofarad!a. Gorzej jest z silnikiem wycieraczki, gdyż pracuje on na różnych prędkościach i jeżeli się uda usunąć zakłucenia w pracy impulsowej (jedno wahnięcie) to przy pracy ciągłej z różnymi prędkościami nadal zkłuca CB radio. Tylko bardzo dobra antena i to montowana na stałe a nie magnesowa pozwala na całkowite usunięcie tych zakłóceń, przy założeniu, że radio ma dobry filtr ANL.

wookash 

Wysłany: 2012-10-03, 19:59   

Sięgnąłem dzisiaj chyba swojego maksimum CB. Wymieniłem radio na Johnny III i antetnę na triflexa sirio, montowanego na stałe w miejsce starej anteny FM.
Szumy zmniejszone do minimum, ale i tak są. Tragedii nie ma w porównaniu do pierwszego zestawu, ale nijak to się ma do ideału - chyba taki urok auta.
A to co szumi, to mam wrażenie, że to chyba alternator, przez moment po wygaszeniu silnika cały czas go słychać, zarówno w CB jak i pod maską.

kyrneh 

Marka: Fiat 126p;Opel Kadett;Nexia;Dacia Logan I;II
Model: Sandero
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
  Wysłany: 2013-04-20, 21:26   Radio CB w Loganie II

Może ktoś wskaże w którym miejscu najlepiej umieścic w Loganie II radio CB. W poprzednim Loganie I radio CB miałem pod konsolą z przełącznikami natomiast w nowej wersji nie za bardzo się tam mieści.Może ktoś już przerabiał ten temat i wskaże swe rozwiązanie w nowym Loganie. Wskazane by były zdjęcia.

mekintosz 

Wysłany: 2013-04-20, 22:05   

Sugeruje z boku tunelu srodkowego od strony pasazera. Na wysokosci lewarka, lub ciut dalej ku przodowi.

Odpowiedz do tematu