Hmmm, Fajna sprawa. Chodziło mi to ostatnio po zwojach mózgowych
To jest realne (tj. ΔCx=-0.07), bo jest to rozwiązanie stosowane np. w lotnictwie. do opóźnienia tzw. przeciągnięcia i kasowania oderwań w tylnej cz. kadłuba. sam. pasażerskich
To rozwiazanie zmniejsza tzw. ciśnieniową składową oporu pojazdu, zwiekszając opór tarcia (tu, praktycznie bez znaczenia). No i tylna szyba się mniej brudzi
W przypadku mojego logana pomogłoby to jak umarłemu kadzidło. bo mam bagażnik dachowy, więc belki (zwłaszcza przednia) dokładają oporu ciśnniowego. Parę dni temu myślałem o takich nakładkach, owiewkach-rozpraszaczach wirów na słupki bagażnika, żeby zmniejszyć opór indukowany, ale za cholerę sie to nie komponuje geometrycznie (słupki są za niskie i za grube)
Inna spawa, że skasowanie oporu z ciśneniowego, zwiazane z "przyklejeniem" warstwy przyściennej spowoduje wzrost siły nosnej. A więc zmniejszenie nacisku na podłoże. W przypadku Logana powinnno objawić się to odciązeniem tylnej osi i dociązeniem przednej (wzrost momentu pochylającego). Logan "cięzki na nos"
P.S.1.
Ja osobiście parę lat temu użyłem z powodzeniem generatorów typu "delta" do skasowania oderwania w dyfuzorze.
P.S.2.
Ma ktoś dokładną geometrię zewnętrzną Logana? Niekoniecznie plany fabryczne bo tego nikt nie udostepni, ale coś na poziomie planow modelarskich. To może bym wykorzystał moją młodzież i wrzucił temat na pracę przejściową np.: "Wpływ geometrii generatorów wirów na aerodynamikę samochodu osobowego w układzie sedan"
Pozdrawiam: Piotr M. S.
[ Dodano: 2007-10-03, 10:58 ]
Cześć,
Oto zdjęcia (?) o dużo lepszej jakości: http://www.zercustoms.com...Logan-eco2.html
i co najważniejsze od tyłu.
i tak jak podejrzewałem (vide: poprzedni post):
Odciążenie tylnej osi spowodowane ograniczeniem obciązenia tylnej osi pociągnęło za sobą konieczność, zwiększenia jej docisku. Stąd dołożono deflektor na klapie bagażnika.
Zwróćcie uwagę na fakt, że nie zdecydowano się na dyfuzor pod tylnym zderzakiem (obecny w fabrycznym zestawie tuningowym), bo działałby w tym samym kierunku, co generatory wirów, tj. w kierunku odciążenia osi tylnej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum