DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-11-30, 16:15
Przyszly wlasciciel logana pytanka mam do was ;)
Autor Wiadomość
wieza 

Marka: Dacia
Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2008-06-26, 11:28   Przyszly wlasciciel logana pytanka mam do was ;)

Witam zamierzam kupic niebawem MCV Arctica tylko zastanawiam sie nad silnikiem jaki wybrac 85 konnego dci czy 105 konna benzynowke i przerobic na gazik?
czy ktos cos takiego posiada?
Jesli tak to prosze o pare slow i wogule napisac cos o MCV.
bo moim zdaniem w tej cenie to nie kupi sie zadnego fajnego autka - nowego
Pozdrawiam i czekam na info.

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-06-26, 11:57   

Cytat:
moim zdaniem w tej cenie to nie kupi sie zadnego fajnego autka - nowego

Jeśli chodziło o "żadnego [innego poza Loganem]" to w 100% zgoda (;

Cytat:
jaki wybrac 85 konnego dci czy 105 konna benzynowke i przerobic na gazik?

Po pierwsze, najlepiej najpierw się przejechać obiema wersjami, a dopiero potem, w świetle empirii, przeprowadzić rozważania teoretyczne nad wyższością Bożego Narodzenia nad Wielkanocą (bądź odwrotnie). Po prostu wiele zależy od osobistych priorytetów - dla jednych niska cena km warta jest najwięcej, dla innych komfort "elastyczności" diesla będzie nie do pobicia.

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-06-26, 15:38   

Najważniejsze pytanie (do Ciebie i dla Ciebie) to ile rocznie przejeżdżasz kilometrów? Jeśli nie dużo (najwyżej kilkanaście tys. km), to bierz benzynę i nie rób nic (nie zakładaj gazu). Jeśli jeździsz więcej, to wracam do Twojego pytania. Kol. Laisar już Ci coś poradził (przejedź się). Jeździłem dawniej benzyniakami, a że jeżdżę dużo, to teraz jeżdżę dieslami, a Dacia jest moim drugim dieslem. Po chwilowych przesiadkach do benzyniaków (o mocy na poziomie 100 - 115 KM) odczuwam wyraźne braki mocy (a właściwie to momentu obrotowego) na 4, a zwłaszcza na 5 biegu. Wiadomo - można zredukować, ale w dieslu nie trzeba. Do tego dochodzi koszt paliwa (co prawda mając w benzyniaku gaz, to koszty są zbliżone). Ja sobie cenię większą przyjemność z jazdy w dieslu niż w benzynie. Jedyny minus silnika dCI, to ryzyko poważnej naprawy, jeśli będziesz tankował dziadostwo.

PAPIRUS 

Marka: DACIA
Model: LOGAN MCV AMBIENCE
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2008-06-26, 18:27   

Mozliwe że zależy to też od stylu jazdy do spokojnego przemieszczania sie bierz MCV 1.4(ktoś mi pisał że silniczek trwały jest) ,jesli na sportowo 1.6 a jezeli duzo km planujesz robić to dCI pozdrawiam

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-06-26, 19:38   

Ja powiem tak: 1.4 pasuje do sedana bo taki właśnie miałem i przy spokojnej jeździe będziesz zadowolony, 1,6 jest w sam raz jako powiązanie mocy z wielkością MCV-ki, 1,5 dci to jak ktoś napisał wspaniały wół roboczy do ciężkiej pracy. Decyzja zależy do ciebie. Tak na marginesie, ja właśnie zamawiam teraz MCV-kę 1.6 też Arctica, bo jeżdżę raczej spokojnie i robie do 20000 tyś km rocznie. Mam nadzieję, że też będzie niedużo paliła, a w ostateczności zostaje LPG.

wieza 

Wysłany: 2008-06-27, 10:17   Dzieki za pare slow

No walsniejezdzilem juz 68 dci i jest to totalny wolek jesli chodzi o przejazdy w km to dosc sporo krece zreszta biore te utko przedewszystkim do pracy a ze jest duzy i w rozsadnej cenie to nad nim sie zastanawiam. W obecnej sytuacji na rynku paliw gdzie olej jest drozszy juz od benzyny to nie ma znaczenia co kupie z tym ze np gaz nie wszedzie mozna zatankowac za granica bo stacji jest malo a Arctica 1,6-16v kosztuje ponad 47tys a dci85km kosztuje 52tys roznica jest nie duza. jesli brac pod uwage montaz gazu do 1,6 16v to koszt w sumie bedzie taki sam jak za dci, i tu wlasnie jest pytanie czy sie bawic w to ?? dochodzi mi zbiornik do auta gazowy i zajmuje znowu miejsce. ja obecnie jezdze samochodami na gaz, bezyne i olej :) tylko ze kazdy ma totalnie inny silnik od 1,1 - 1,6 do 1,9 :) W salonie nie maja do jazdy probnej Mcv 85km a przed zakupem chcialbym sie upewnic ze bedzie to dobre rozwiazanie. Ja nie potrzebuje szalec na ulicach czy na autostradzie tak do 140km/h mi wystarczy. Potrzebuje bagaznik w ktorym zapakue sprzet sportowy a dzieci zabawki ,a zonka kosmetyki ;).
A jeszcze dodajac gaz ma swoje mankamenty zrobilem juz na nim 50 tys. tym autem ale brak bagaznika przez kolo zapasowe w nim to jest dla mnie spory problem :( zreszta minusem jest to ze ponizej -20st.C nie zatankuja ci gazu na stacji benzynowej :(
A odnosnie tankowania autka to tankuje tylko na dobrych renomowanych stacjach Orlen,Bp,Shell,itp. Zadne stacje typu tu jest tansze paliwo o 10 gr. odrazu czuje sie spadek w pracy silnika.
A i jeszcze jedna ciekawostke napisze kiedys tankowalem paliwo tylko na jednej stacji (STATOIL)praktycznie przez jakis 2 lata sporadycznie jak gdzies wyjechalem to dotankowywalem. I zaczely sie problemy wszystko zaczelo nawalac mi w aucie od silniczka krokowego przez sade lambde itp silnik z obrotami wariowal wymienilem czesci i zmienilem stacje i wszystko wrocilo do normy. Osobiscie nie polecam tych najtanszych stacji bo jakosc paliwa ma wiele do zyczenia.
Pozdrawiam

Pablo78 

Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2008-06-27, 17:36   

witamy serdecznie :-)

Kratylos napisał/a:
witam
polecm lekture forum, wiele sie wyjasni

No właśnie, "kto czyta nie bładzi", jak powiada pismo... ;-)

wieza 

Wysłany: 2008-06-27, 20:01   :)

no wlasnie jak poczytalem to glowa mnie juz boli ;)
Co forumowicz to inne klopoty z autkiem.
Moim zdaniem jesli ci sie trafi dobry egzemplarz autka i bedziesz o niego dbal nalerzycie to bedziesz mial radosc z korzystania z niego i bedzie ci sluzyl bardzo dlugo.
Ja obecnie jezdze meganka ponad 10 lat i oprocz podstawowych czesci nic nie wymieniam i nie naprawiam.
Mam tylko wskazowke dla tych ktorzy chca dlugo jezdzic swoim autkiem lejcie dobre paliwo na dobrej stacji a nie u Pana kazia bo taniej jest ;)

Odpowiedz do tematu