Spojrzenie optymisty: "Ooo, teraz ładnie widać jak to wszystko jest mocowane" [;
Spojrzenie optymisty: A mogło być gorzej!
No to jeszcze zdjęcie wewn. struktury osłon bocznych.
Jak widać, nie jest to element aerodynamiczny czy festyniarsko-odpustowy a również ustój energochłonny. Na zewnątrz widać osłonę aerodynamiczną,w formie rury cienkościennej składanej na zatrzaski (w terenie: jak zaczyna trzeszczeć to pierwsze ostrzeżenie) w środku belka o strukturze: z wierzchu chrupiący w środku miękki, przykręcona do progu od boku i spodu (patrz środek zdjęcia, po lewej: widać "osieroconą" śrubę i podkładkę)
A propos aerodynamiki: wracając z RST wjechałem sobie na odcinek S-19 + Autostradowej Obwodnicy Rzeszowa-Wschód (tzw. highway to hell ) i zauważyłem, przy ok. 120-130 km/h gwałtowny wzrost hałasu po stronie prawej i lekkie, acz wyraźnie ściąganie w prawo (asymetria oporu i siły nośnej)
prog_w_srodku.jpg Struktura wewnętrzna osłon bocznych.
Plik ściągnięto 392 raz(y) 38,79 KB
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-10-16, 21:45, w całości zmieniany 6 razy
Jak widać, nie jest to element aerodynamiczny czy festyniarsko-odpustowy a również ustój energochłonny. Na zewnątrz widać osłonę aerodynamiczną,w formie rury cienkościennej(...)
Zboczeniec zawodowy!
Jeżeli dobrze czytałem w którymś z innych wątków, wzywałeś Policję - to tak dla zasady, czy był problem by ugodowo podejść do tematu? Napomknąłeś też o ubezpieczycielu sprawcy - możesz i ten aspekt rozwinąć?
W roli poszkodowanego, najwięcej przepychanek miałem z InterRisk. PZU, MTU i Hestia, oceniam poprawnie. Przy czym za każdym razem cedowałem prawa na warsztat.
Marka: Na razie zbieram kasę na Dacię :)
Model: Duster lub Lodgy :)
Silnik: benzyna
Wysłany: 2012-10-27, 14:04
Cześć wszystkim forumowiczom.
Dziś zarejestrowałem się na tym forum, ale wątek "Mój Duster 1.6 16V 4x2" czytam już z wielkim zainteresowaniem od dłuższego czasu. Bardzo mnie wciągnął :)
piotrres trzymam kciuki za szybkie naprawienie Twojego samochodu po niedawnej stłuczce.
Na pocieszenie dla Ciebie oraz informacyjnie dla wszystkich zainteresowanych zamieszczę tutaj link do artykułu, który został dziś opublikowany na WP, a mówi o tym, że Dustery w nowej odsłonie będą teraz podbijać rynek Ameryki Południowej :)
- po pierwsze witaj w Klubie...
- po drugie: dobrze byłoby byś założył swój własny temat...
- po trzecie: trochę z tą rewelwcją się spóźniłeś, było to już na Forum i to nie raz - (ale nie przejmuj się tym, DKP jest bardzo aktywny i wszystkie ciekawostki/nowinki pojawiają się bardzo szybko dlatego nawet klubowiczom z dłuższym stażem nie wszystko udaje się na bieżąco wychwycić )...
Jak widać, nie jest to element aerodynamiczny czy festyniarsko-odpustowy a również ustój energochłonny. Na zewnątrz widać osłonę aerodynamiczną,w formie rury cienkościennej(...)
Zboczeniec zawodowy!
A to sam dobrze wiem! W końcu każdy ma prawo do 256 drobnych zboczeń....
Stepway napisał/a:
Jeżeli dobrze czytałem w którymś z innych wątków, wzywałeś Policję - to tak dla zasady, czy był problem by ugodowo podejść do tematu? Napomknąłeś też o ubezpieczycielu sprawcy - możesz i ten aspekt rozwinąć?
....Przy czym za każdym razem cedowałem prawa na warsztat.
A to tak: sprawca miał w świadkach przewagę 3:0, i mogło okazać się, że:
a) był w szoku więc się poczuł do winy;
b) szok minął "a to było zupełnie inaczej..."
c) Niestety, nad czym ubolewam, żyjemy w kraju o najniższym zaufaniu społecznym w całej Europie (wliczając w to Albanię)
ad c.) nie sam P.T. sprawca się migał, a ubezpieczyciel TUW "TUW" (C.L.S. w Wa-wie) ponieważ po uporczywych próbach nawiązania kontaktu telefonicznego okazywało się, że, a to polisa jest nieważna, a to nie ma ją takiego numeru, a to Policja podała mi złe dane etc. Pani nakrzyczała na mnie, że zgłaszam sprawę w niewłaściwym miejscu, mówię niewyraźnie (hmm, może bełkocę? ) etc. bomba. Złożyłem zatem wizytę we właściwym sprawie komisariacie, i... okazało się, że papiery nie noszą znamion przerabiania, w sprawa ruszyła z miejsca. Jak się okazało, zaciął się przepływ informacji w Towarzystwie Ubezpieczeń... pomiędzy Rzeszowem a Warszawą
I po co ta nerwówka, ten korowód, skoro sprawa była prosta jak dwuteownik?!
Sprawy ruszyły z miejsca, auto odstawiam do naprawy w poniedziałek po Wszystkich Świętych i do końca tygodnia ma być gotowe.
P.S.:
Wątpliwa to "sadyswakcja", ale teraz mogę poinformować, że ocynk jest. Przynajmniej z tyłu nadwozia w jego dolnej partii, oraz na prawych tylnych drzwiach
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-10-31, 12:58, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2012-11-02, 07:14
Nie chcę być złośliwy ale trochę ostudzę optymizm związany z ocynkiem bo jesli jest to po naprawie w miejscach, ktore dosięgnie szlifierka blacharza już go tam nie będzie:(
Miałem tak w astrze g gdzie przetarłem tylny błotniik i aso lakierowało a po roku w miejscu gdzie odprysł lakier na rantach pojawił się rdzawy nalot. Niestety lakierowanie serwisu też było mało trwałe (opel - głogów: raczej odradzam w kwestiach lakierniczych).
Nadkole z drugiej strony było jak nowe gdy sprzedawałem a drugie dałem przed sprzedażą do znajomego lakiernika, który poprawil i co dalej to już wie następny właściciel (powiedziałem mu o nadkolu:))
Rada moja dopilnować i dokładnie sprawdzić pracę serwisu i nie przyspieszać odbioru auta na siłę.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2012-11-02, 07:16, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli panowie lakiernicy zrobią robotę na "odwal" to takich efektów można się spodziewać. Nie położą podkładu tylko samą szpachlę, na to lakier i po ok. roku takie "kfiatki" wyłażą. A nie zawsze można stać nad człowiekiem i sprawdzać, co i jak robi bo do tego jeszcze odpowiednia wiedza jest potrzebna aby ocenić czy naprawa jest wykonywana zgodnie ze sztuką.
"Elektrogalwanizacja cynkowa na zimno" - cokolwiek to jest... (; W każdym razie w rolach głównych występuje generator prądu 8V oraz butla płynu cynkowego (cokolwiek to jest).
Można i sprayem - galwaniczna to niekoniecznie nanoszona galwanicznie. Elektroda magnezowa na ten przykład jest na klej zamocowana i chroni świetnie. Galwanicznie.
Rada moja dopilnować i dokładnie sprawdzić pracę serwisu i nie przyspieszać odbioru auta na siłę.
Dziękuję za radę! Nie przyspieszam. Wg serwisu zajmie im to ok. tygodnia, w miejsce DD będzie w tym czasie najprawdopodobniej ix35 (no, zobaczymy...) natomiast po oględzinach,wg ASO oraz w opinii rzeczoznawcy przysłanego przez f-mę ubezpieczeniową do wymiany ma pójść to co zaznaczono na różowo na załączonej rycinie. O żadnym "klepaniu/szpachlowaniu" mowy nie było. Drzwi z prawej strony do malowania. Odtworzenie powłoki galwanicznej (obojętnie-co-to-nie-znaczy)o której pisał Krtek też wchodzi w grę.
remoncik.jpg
Plik ściągnięto 385 raz(y) 218,07 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-11-03, 12:28, w całości zmieniany 3 razy
Czyli, ta naprawa będzie w stylu tej, którą zamieszczam poniżej. A przynajmniej z początkowej fazy tegoż filmu.
Na szczęście, rany nie są aż tak dotkliwe jakie odniósł ten Golf Mk. V po dziadku w Royal Higlanders Toteż ingerencja nie będzie tak radykalna jak na załączonym filmiku.
Trochę przykro, że będę miał nówkę, prawie nieśmiganą.
Ale cóż, rzeczy wchodzą z sobą w relacje i to wyznacza tzw. strzałkę czasu...
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2012-11-03, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Toteż ingerencja nie będzie tak radykalna jak na załączonym filmiku.
Chodziło mi bardziej o zdejmowanie poszycia, tak jak jest to pokazane na filmie. Choć widzę, że część progu też będzie cięta i wymieniana ( ta przy tylnym kole).
Toteż ingerencja nie będzie tak radykalna jak na załączonym filmiku.
Chodziło mi bardziej o zdejmowanie poszycia, tak jak jest to pokazane na filmie. Choć widzę, że część progu też będzie cięta i wymieniana ( ta przy tylnym kole).
Do łączenia na progu, raczej...
Dzisiaj odstawiłem Trzepniętą Daczkę vel Dragstera do serwisu. Wyjechałem... Pg 308 HDi 90 KM i zaczęło się czekanie.
Czekam dalej, bo ubezpieczyciel P.T. Sprawcy się nie spieszy.... podobno wycena ASO (4800 PLN) jest zbyt droga. Cóż, rozumiem szpachla, szpachla, szpachla oto standard.pl
Jak tak dalej pójdzie, to zacznę opisywać moje doświadczenia z Peugeotem 308 1.6 HDI
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2013-03-24, 18:55, w całości zmieniany 2 razy
bo ubezpieczyciel P.T. Sprawcy się nie spieszy....
Tak to już jest w tym biznesie, ubezpieczyciel będzie czekał do ostatniego dnia ustawowego na przelanie kasy (30 dni,bez komplikacji), to już norma u nas.
Dzisiaj odebrałem wehikuł. Prawie jak nowy. Przy okazji zniknęło parę starych rys.
Teraz odzwyczajam się od Peugeota. Jak zasiadłem ponownie za sterami DD, to mój kręgosłup powiedział yesss!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum