Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-22, 18:05 AŚ nr. 43 Nowa generacja Logan MCV i Duster FL
Zamieszczam fragment notki z artykułu: " Tanie auta z Niemiec.Volkswagen idzie na wojnę cenową z Rumuńską Dacią.
Auto Świat napisał/a:
Żeby nowe modele (Lodgy i Dokker) nie "kanibalizowały" swoich segmentów, nowy Logan MCV zostanie nieco zmniejszony - fizycznie, jak i optycznie. Linia dachu ma być poprowadzona niżej, co pozytywnie wpłynie na sylwetkę auta. Z listy opcji zniknie 3 rząd siedzeń - 7 osób będzie mogło podróżować tylko w Lodgy.
W 2013 r, Duster przejdzie lifting i otrzyma taki sam przód jak nowe Sandero i Logan. Nowość pod maską stanowić będzie 1,2 litrowy silnik benzynowy z doładowaniem, o mocy 115 KM. Cenny powinny pozostać bez zmian.
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-10-22, 18:31
jesli ta teoria jest prawdziwa, to podziela ona niestety nasze obawy (Duster i brak 2.0) i rozwiewa nadzieje (ze jednak nasza logika jest mylna i ten silnik jednak bedzie).
Z Lgana MCV zrobia zas zwyklego 'duzego' kombiaka. Generalnie idea sluszna, choc MCVka ma swoj urok
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-22, 18:40
Mogli już zamknąć projekt Logan MCV niż go tak kastrować kosztem Lodgy. Zamiast np. stworzyc Sandero Kombi z tym 1.2 TCE. Duster jednak zasługuje na mocniejszy silnik benzynowy niz 110 KM. Z 1.2 TCE Duster to troszke jak bazowa Yeti 1.2 TSI 4x2.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-10-22, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-10-22, 18:47
mekintosz napisał/a:
Mogli już zamknąć projekt Logan MCV niż go tak kastrować kosztem Lodgy. Zamiast np. stworzyc Sandero Kombi z tym 1.2 TCE.
Zważywszy na podobieństwa między nowym Loganem a nowym Sandero - nowa MCVka to będzie Sandero kombi. :) Chyba, że masz na myśli nazewnictwo - faktycznie, ubieranie małego kombi w legendę MCV to lekka przesada. :]
Jak zrobią nowego Logana kombi Stepway 4x4 z automatem, to nawet jeśli pod maską będzie miał 0.6 tTtCe - biorę. :>
O ile info jest prawdziwe, to wszystko logicznie składa się w spójną całość. Duster na rynkach gdzie jest oferowany Koelos po prostu nie może mieć mocnego 2.0l, tak jak i inych bajerów-we wrześniu w PL Dacia już przeskoczyła Renault:-D. Natomiast Mcv:
1-brak w gamie 'zwykłego' kombi segmentu b,
2-po premierze Dokkera wersja Mcv-van traci sens,
3-wspomniana w notce Lodgy ma mieć teraz jako jedyna 7 miejsc.
Czyli zmniejszając Mcv-ke Dacia/Renault załatwia trzy sprawy na raz. Tego się można się można było spodziewać. Takie jest moje zdanie:-D
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2012-10-22, 19:50
dla mnie oznacza to, ze jesli mam kupic DD, to obecnej generacji 1.6 i gazowac, lub machnac reka i kupic pozniej Lodgy 1.6 (gazowac) albo kupic butelke whisky i chrzanic to wszystko tak dlugo, jak moje Citroeny daja rade
Marka: Renault
Model: Megane Scenic I
Silnik: 1.6 8V 90 KM LPG
Rocznik: 1998
Wysłany: 2012-10-22, 21:07
Wg mnie akurat te "rewelacje" brzmią logicznie. Choć co do 1.2 115 KM w Dusterze, to logiczniejszym wydawałoby się jednak 1.4 TCe i napęd 4x4 (z tym 1.2 raczej to nie wchodzi w grę, raczej analogicznie jak W Skodzie Yeti, gdzie wersja 1.2 TSI to tylko napęd na przednią oś).
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-22, 21:16
nie podoba mi się pomysł polegający na unifikacji przedniego pasa DD z nowym Logan-Sandero. Moim zdaniem aktualny wygląda po prostu lepiej
Jeżeli troche dopracują wnętrze nowego Dustera (a pewnie bedzie podobne do tego w nowym Sandero), wprowadzą Media Nav i silnik 1.2 TCE a nie zepsują go zbytnio na zewnątrze to to auto będzie biło kolejne rekordy sprzedaży.
Szkoda, ze 1.2 TCE nie był dostępny już teraz na pewno bym go wybrał zamiast 1.6...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum