Wprawdzie na rynku Dacia Logan dostępna jest już w czterech wariantach nadwoziowych, jednak władze Renault planują wprowadzić do sprzedaży kolejne. I to aż cztery do 2012 roku.
Informację taką zdradził Odile Desforges, dyrektor handlowy Renault, jednak jednocześnie nie ujawnił żadnych szczegółów dotyczących tych planów. Ani, jakie będą to dokładnie wersje, ani, kiedy możemy się ich spodziewać w sprzedaży, ani, na jakie rynki one trafią.
Obecnie Dacia Logan sprzedawana jest w pięciu wersjach - jako sedan, kombi (MCV), pickup, dostawczy van, oraz hatchback. W tym ostatnim przypadku, pod nazwą Sandero.
Z wcześniejszych rozmów i różnych planów można wnioskować, iż pojawią się wersja SUV oraz coupe. Natomiast to, jakie będą pozostałe dwie odmiany na bazie Logana, pozostaje jak na razie, tajemnicą.
Może kabriolet i minivan? (; W sumie to nie zostało już wiele odmiennych typów... Choć zawsze istnieje możliwość (jednakowoż mała), że będzie po prostu jakiś dublet - np drugie kombi.
Może kabriolet i minivan? (; W sumie to nie zostało już wiele odmiennych typów... Choć zawsze istnieje możliwość (jednakowoż mała), że będzie po prostu jakiś dublet - np drugie kombi
Zostaje jeszcze np.:
1. Krótkie kombi (a więc niekoniecznie dublet);
2. Liftback;
3. SUV ( Dacia "Montagnard", "Forestier", "Commando", "Vengeur", etc. );
4. coupe
co do minivana to czy nie byłbyż dublet Scenica ?!
Nie, no, ale to coś zupełnie innego - z Clio hatchbacka zrobili po prostu zwykłe kombi, dłuższe o ponad 20cm! A ja się pytam, co by to miało być "krótkie kombi"? (:
Faktycznie, zapomniałem o liftbacku, ale co by to miało być "krótkie kombi"? Przecież to chyba właśnie hatchback jest czymś w tym rodzaju?
Tylko brakuje mu paru litrów bagażnika w stosunku do obecnej postaci sedana (-200 dm^3) bez dezorganizowania kabiny pasażerskiej ("...ale jak się złoży kanapę..." )
Pomyślałem sobie tak: przedłużona kabina z łagodnie opadającym ku tyłowi dachem,
nawis tylny dłuższy niż w sedanie o ca. 5 cm + klapa tylna.
Szkicu nie zamieszczam bo brakuje mi ostatnio czasu na malowanki. (Muszę zmalować coś zupełnie innego )
No dobra, dzisiaj (23-05-2008) dodaję szkic wykonany "na kolanie", za który dostanę pewnie zakaz wstępu do Technocentre...
sandero_kombi_by_piotrres_mkI.jpg bohomaz
Plik ściągnięto 137916 raz(y) 29,11 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-05-23, 18:16, w całości zmieniany 5 razy
Chciałbym jakis mały samochodzik.
Coś, co byłoby wypełnieniem luki po wycofaniu z naszego rynku 600ty...
Coupe to chyba jakieś nieporozumienie, chyba, że chcą trafić do użytkowników "pięknie stjuningowanych" E30-tek...
_________________ Italjet Formula
50 ccm
12 lat
wciąż jeździ , ale czy zajechałbym do Rumunii ?
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2008-06-09, 21:02
To wygląda jak skrzyżowanie Sandero z Megane GrandTour... Robienie drugiego kombi to dziwna strategia, ale ma jakiś sens. MCV to niemalże van (ze względu choćby na wymiary czy możliwości), a takie "normalne" kombi przydałoby się. I może właśnie o to chodzi.
Hmmm, Grandtour. A gdzież się podział słupek za drzwiami pasażerów ?!. Zero sztywnosci konsrukcji. Że, o dachowaniu tu nie wspomnę .Dlatego namalowałem to co namalowałem w swojej nieudolnej wizualizacji
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2008-07-06, 12:44, w całości zmieniany 2 razy
Właściwiwie nie wiem co stoi na przeszkodzie, by zrobić liftbacka ? Poza moca produkcyjnymi i kwestią dosztywnienia wykroju na skręcanie.
Plusy:
- Mniejszy Cx niż MCV i sedanie czy Sandero (można spokojnie uzyskać 0,28 bez spec. zabiegów),
-bagażnik taki sam jak w sedanie tylko większe pinkle się zmieszczą np. TV "Rubin" XT
I nie wygladałby tak tragicznie jak na początku myślałem. Co z resztą widać z mojej niezbyt wysilonej wizualizacji
Albo się komuś omsknęła myszka, ale to miał być właśnie taki nowoczesny dizajn (;
Cytat:
co stoi na przeszkodzie, by zrobić liftbacka
Może (tymczasem) koszta? Właściwie to - jak sam napisałeś - niewiele się różni od sedana (na którego istnieje pewne zapotrzebowanie), a trzeba zadbać o części do niego...
- nie wiem co prawda, jak bardzo jest aktualna, ale można się z niej trochę dowiedzieć o planowanej przyszłości Dacii pod skrzydłami Renault:
Cytat:
* X52: Logan II? - Niektóre źródła podają, że może to być oznaczenie następcy Logana.
* X79: Logan 4x4 (H79) - Oznaczenie Dacii SUV, 5-drzwiowej, 7-miejscowej, z napędem na 2 i 4 koła, opartej na Loganie i mającej konkurować np z Fordem EcoSport. (Oznaczenie wspomniane także w notce o samym Loganie X90 - jako 4x4 "Logan Aventure").
* X92: Logan MPV (J92) - Minivan oparty na Loganie, rozpoczęcie produkcji planowane jest na 2011 r., w Moroku.
* X93: SuperLogan - Początkowo oznaczenie programu Renault Espace V, w 2007 r. przeniesione na SuperLogana, opartego o platformę Renault Clio III tak samo jak Thalia II. Projekt zawieszony.
* * *
Natomiast na głównym rumuńskim forum znalazłem równie ciekawy plan:
Cytat:
* 2009 - platforma Logana (X-90/L-90) zostanie zastąpiona przez tę użytą w Sandero (B-90/N-90/B-40) oraz być może pojawi się także Logan MCV Aventure 4x4 (R-90).
* 2012 - Logan III, ostatnia wersja.
* 2013 - Logana zastąpi nowy model tego samego lub niskiego segmentu. Dacia będzie podnosić jakość samochodów, powoli opuszczając segment niskobudżetowy (podobnie jak zmienia się Skoda).
* 2014-2016 - Zakończy się produkcja Logana w Mioveni, w innych krajach (w Azji / Ameryce) potrwa jeszcze od 2 do 4 lat.
* * *
Z tego co przeczytałem w różnych miejscach, których już nawet nie pamiętam wynika także, że Dacia miałaby planować w najbliższym czasie jeszcze wersję 3-drzwiową Sandero...
PS
Dla wyjaśnienia - X oznacza projekt prototypu, cyferki to po prostu kolejny jego numer, natomiast egzemplarze produkcyjne oznaczone są wg następującego schematu:
B - nadwozie dwubryłowe, 5-drzwiowe (hatchback)
C - nadwozie dwubryłowe, 3-drzwiowe (hatchback)
F - furgonetka
H - terenówka
J - nadwozie jednobryłowe
K - kombi
L - sedan, 4 drzwi
R - nadwozie jednobryłowe długie
U - pikap
Nowa generacja Logana, która zastąpi aktualny model, zostanie wybrana na początku przyszłego roku przez szefostwo Renault spomiędzy dwóch możliwych wariantów. Samochód pojawi się na rynku najwcześniej w roku 2010, a najpóźniej w 2012 - twierdzi dyrektor RTR, Philippe Prevel.
Niestety, z powodu aktualnego kryzysu nie wiadomo, czy produkcja rozpocznie się zgodnie z planem...
Hmm, trochę OT, a propos kryzysu:
wczoraj w Wiadomościach, z felietonu nt. kryzysowych ekodopłat w .de za złomowanie starego auta (2,5 keuro) dowiedziałem się, że na Daćkę Sandero (nazywala się tam "takim samochodem", żeby nie było reklamy) trzeba się zapisywać na koniec maja '09, bo wcześniejsze terminy sa zaklepane
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-02-02, 10:33
Przyszłośc Dacii związana jest z utrzymaniem niskiej ceny na oferowane samochody. Tutaj jednak bardziej chyba przepisy, niż konkurencja wymuszać będą montaż coraz nowszych rozwiązań z dziedziny ochrony środowiska (filtr czastek stałych dla diesli, cena wyższa z pewnością o około 2500-3000 złp), i bezpieczeństwa (np. ESP, kontrolka zapiętych pasów). Tym samym cena będzie nieuchronnie wzrastać.
Także jeśli już teraz pojawiają się samochody samodzielnie odczytujące znaki drogowe, utrzymujące się na wyznaczonym pasie jezdni, kontrolujące utrzymanie stałej odległości od samochodu poprzedzającego, potrafiące samodzielnie rozpocząć hamowanie, skorygować zasięg oświetlenia, i kąt nachylenia reflektorów przednich, oraz wyposażone w system obserwacji nocnej, to czy nie będą bardziej przyciągać uwagi potencjalnego kupujacego niż zawsze skromnie wyposażona (co wymusza zachowanie niskiej ceny) Dacia?
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ostatnio zmieniony przez ian 2009-02-10, 11:09, w całości zmieniany 2 razy
Może tak, może nie - naprawdę masowa produkcja masowa niektórych rozwiązań technicznych często powoduje spadek ich cen do śmiesznych poziomów.
Cytat:
zawsze skromnie wyposażona (co wymusza zachowanie niskiej ceny) Dacia?
Pomijasz chyba jeden bardzo ważny - np dla mnie, ale sądząc po różnych forach: także dla wielu innych osób - czynnik: prostotę owego wyposażenia, skutkującą bezawaryjnością, a w przypadku jednak awarii: niskim kosztem naprawy. Tego nigdy nie zapewni wybajerzona fura i dlatego jeszcze bardzo długo będzie istniała spora grupa potencjalnych klientów takiego rozwiązania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum