Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Rysy/paproszki na reflektorach Sandero.
Autor Wiadomość
mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-11-11, 20:58   Rysy/paproszki na reflektorach Sandero.

Witam

Zauwazyłem straszne rysy, bardziej slady po kamieniach, kurzu etc na reflaktorach. Jakby ktos wypiaskował mi swiatła ;-(. Przbieg tylko 40 tys km, głownie miasto. Zastanawiam sie nad polerowaniem ich. Sami ocencie - wieczorem lepiej widac stad foto. Jak u Was to wygląda.

IMAG0352.jpg
Plik ściągnięto 190 raz(y) 53,79 KB

IMAG0354.jpg
Plik ściągnięto 188 raz(y) 84,17 KB

IMAG0353.jpg
Plik ściągnięto 158 raz(y) 55,85 KB

IMAG0355.jpg
Plik ściągnięto 141 raz(y) 44,13 KB

Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-11-16, 21:10, w całości zmieniany 2 razy  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2012-11-11, 22:32   

poliwęglan to niestety nie szkło i się rysuje. Wiele aut cierpi na tą przypadłość, a niektóre w szczególności - np punto II.Jeśli rysy nie pogarszają zauważalnie siły świecenia, można sobie odpuścić.Polerowanie jest niezłym sposobem, bo usuwa więszkość uszkodzeń. Taką kosmetykę wykonałem właśnie we wspomnianym punciaku z bardzo dobrym skutkiem. Tylko,żeby efekt był zadowalający, warto zlecić robotę zaprzyjaźnionemu lakiernikowi. Użyje profesjonalnej polerki i past ściernych. Ja płaciłem po 20 zet od lampy. Rada na przyszłość - nigdy nie wycierać na sucho reflektorów z zaschniętego błota, kurzu itp - to też przyspiesza matowienie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-11-12, 15:21, w całości zmieniany 5 razy  

dystrykt9 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-11-12, 14:09   

Łukasz, odnośnie techniki polerowania znalazłem coś takiego:

"Matowe lampy
Większość współczesnych samochodów ma lampy reflektorów wykonane w całości z tworzywa sztucznego (poliwęglanu). W zależności od jego jakości i warunków atmosferycznych (duże nasłonecznienie) i drogowych (piasek działa jak papier ścierny) powierzchnia z czasem może stać się matowa i/lub pożółkła. Okazuje się, że można sobie z tym poradzić i to nawet we własnym zakresie. Wystarczy papier ścierny (wodny) 2000-25000 (przy głębszych zarysowaniach najpierw ścierny 600-800, potem dopiero wodny) i odrobinę pasty do polerowania lamp reflektorów (można je znaleźć w portalach aukcyjnych lub sklepach motoryzacyjnych). W ten sposób usuniemy utlenioną warstwę i przywrócimy lampie dawną świetność. Należy jednak pamiętać, żeby nie przypalić polerowanego plastiku, więc używając elektrycznej polerki nie szalejmy z obrotami. Przed całą operacją warto też zabezpieczyć elementy wokół reflektora. Polerowanie maski lub zderzaka to zupełnie inna historia."

Można też zlecić polerowanie reflektorów wyspecjalizowanemu warsztatowi.

Więcej TUTAJ

mekintosz 

Wysłany: 2012-11-12, 14:51   

Dzięki za informacje. Spróbuję podszlifowac pasta do polerowania plexi xerapol.

Dar1962 

Wysłany: 2012-11-12, 15:24   

ostrzegam - ręczna robota będzie długa i strasznie żmudna - sama pasta nie załatwi sprawy i bez szlifowania się raczej nie obejdzie,można się wspomóc wiertarko-wkrętarką z regulowaną prędkością obrotową, dokupić do niej tarczę polerską i spróbować mechanicznie - tylko z umiarem i częstymi przerwami na chłodzenie,bo łatwo można przypalić plastik ;-)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-11-12, 15:26, w całości zmieniany 3 razy  

Stepway 

Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Stepway
Wysłany: 2012-11-12, 15:51   

Oż ty! Rozumiem lekkie rysy, odpryski ale coś takiego?!

Stepway (2011) ma na liczniku blisko 49tyś km z czego 2/3 przebiegu to trasa, drogi szybkiego ruchu, autostrady i nic z tych rzeczy. Szorowałem brudasa, bo chociaż pogoda była nie najlepsza, a i lepiej już nie będzie, to od czasu do czasy trzeba nadać połysku ;-) i dokładnie przed sezonem jesień-zima przyglądałem się lakierowi (i właściwie reflektorom również). Aż nie chcę wierzyć, że za dwa lata moje reflektory mogłyby tak wyglądać. Ciekawi mnie jak sprawa ma się u innych Kolegów?

Pozostaje polerowanie, chociaż w zależności od tego jak świecą i jak subiektywnie mocno to widać, wstrzymałbym się z tym zabiegiem do wiosny. A samą czynność zlecił fachowcom.

mekintosz 

Wysłany: 2012-11-12, 20:11   

Foto zrobilem przy swietle reflektora w nocy, lepiej widac te mikrouszkodzenia. Jednak za dnia patrzac z odleglosci 2 m widac czyste szklo, bez zmatowien. Jakosc swiecenie jest raczej OK. Tylko myslalem, ze tak szybko nie bedzie sladow. Moze znow kolejny budzetowy tanszy reflektor = gorszy poliweglan ?

RenaultDacia 

Marka: Renault
Model: Megane Scenic I
Silnik: 1.6 8V 90 KM LPG
Rocznik: 1998
Wysłany: 2012-11-12, 21:03   

Przy oglądaniu po raz pierwszy Sandero z bliska (byłem jeszcze niedawno mocno zainteresowany zakupem, ale czekam na Sandero II ;) ) przede wszystkim rzuciło mi się w oczy, że masę części jest... identyczna jak w moim starym Scenicu. Jeśli i klosze od reflektora są podobnego poziomu / jakości, to nie ma się co dziwić - w Renówce zarówno oryginał jak i nowy zamiennik, na który niestety musiałem wymienić, wyglądały podobnie jak na powyższych zdjęciach...

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2012-11-12, 21:48   

To ciekawe, bo u mnie po ponad 5,5 roku reflektory prawie jak nowe. pozdr

mekintosz 

Wysłany: 2012-11-16, 21:04   

Więc zabrałem się za polerowanie. Ok 30 min pracy ze szmatka i pasta displex. Wyraznie zmniejszyły sie ryski poziome ale uwidocznione "kropki" na foto nadal byly. Przyjrzalem sie dokladniej, mimo, ze zapolerowałem istnieja wciaz !

Okazało sie, ze sa to prawdopodbnie paproszki kurzu od wewnetrznej strony plastiku.

Nie wiem jak sie dostały ale przy okazji sprobuje ja jakos usunac odp pedzlem czy czym kolwiek, po uprzednim wyjeciu zarowek. Zatem uspokajam, nie jest az tak zle z poliweglanem w reflektorach, jak widac na foto - to złudzenie optyczne !
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-11-16, 21:07, w całości zmieniany 4 razy  

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2012-11-16, 21:58   

Jeśli od wewnątrz, to mam hipotezę, że być może skropliło się trochę pary wodnej. A w niej drobinki wszechobecnego kurzu, i zaschło to jako paprochy, pod wpływem temperatury od żarówek. pozdr

Dar1962 

Wysłany: 2012-11-16, 22:43   

mekintosz napisał/a:
Okazało sie, ze sa to prawdopodbnie paproszki kurzu od wewnetrznej strony plastiku.Nie wiem jak sie dostały ale przy okazji sprobuje ja jakos usunac odp pedzlem czy czym kolwiek

wyjmij żarówkę,weź odkurzacz, do końcówki rury ssącej podłącz prowizorycznie (np uszczelniając taśmą klejącą) kilkanaście cm elastycznej rurki o takiej średnicy,żeby weszła przez otwór po żarówce i dało się nią operować i po prostu odkurz środek ;-)

Odpowiedz do tematu