Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.2TCe
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2012 Posty: 123 Skąd: Św. Katarzyna
Wysłany: 2012-11-19, 13:25 Cześć :)
Witam wszystkich :)
Noszę się z zamiarem kupna Lodgy. Na dzień dzisiejszy jako auta rodzinnego (dla rodziny 2+3) używam vw t3 multivan i pewnie dłuuugo jeszcze tak by pozostało gdyby nie silnik poczciwego kanta 1,7d który jest za wolny (rozsądan prędkość podróżna to 80-90km/h)
Lodgy jest całkiem fajna, ale przestrzenią to jednak do multivana się nie umywa - na pewno to zdzierżycie? (; Bo może zmiana na inny egzemplarz tego vw (albo chociaż swap silnika) byłyby znośniejsze...?
No chyba że są też inne szczegóły oprócz słabowitego silnika?
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2012 Posty: 123 Skąd: Św. Katarzyna
Wysłany: 2012-11-19, 13:58
drugi szczegół to obawy żony że 23letnie auto nie może być dobre, choć Julian (bo takie pieszczotliwe imię dostał kant) jest z nami 3 lata i nigdy nas nie zawiódł. Co do blacharki to na pewno przeżyje niejedno współczesne auto :) Silnik ma blisko 400oookm. Nie kopci, nie bierze oleju, nie znaczy terenu. Teraz takich aut już nie robią.
Z drugiej strony: napęd na tył, brak klimatyzacji, brak wspomagania kierownicy. To nie jest auto dla kobiety (i niejednego młodego kierowcy hehehehe)
Jazdy testowe Lodgy odbyliśmy (całą rodziną) w sobotę. Było nieźle choć nie było takiego wow :)
Celuję w wersję benzynową. Na próbie jeździłem dieslem. Generalnie byłem niemile zaskoczony tym silnikiem a konkretnie tym że jak był zimny i depnąłem gaz to klekotał jakby się miał rozlecieć. Jeździłem 1,4TDCi i 2,0TDCi forda a obecnie 1,6CRDi Kia i nic takiego się nigdy nie działo. Za to nie zaobserwowałem szarpania drążkiem biegów o którym jest pisane na forum. Kolejny mankament to rozwarstwiająca się deska rozdzialcza w demonstracyjnyum modelu. heh - już???? w multivanie nic takiego się nie dzieje :)))
Teraz poluję na wersję benzynową bo bardzo chciałbym się takim autem przejechać przed zakupem. Może ktoś wie gdzie na trasie Wrocław - Warszawa, albo jeszcze lepiej Wrocław-Katowice-Kraków-Nowy Sącz znajdę lodgy z 1,6 benzyną??
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-11-19, 14:56
hojnorek napisał/a:
znajdę lodgy z 1,6 benzyną??
cudów się nie spodziewaj - 1,6 8v to bardzo solidny motorek, elastyczny, z niezłym dołem, prosty konstrukcyjnie ( w razie potrzeby doskonale znoszący LPG) ale w tak dużym i dość ciężkim aucie jak Lodgy zadowoli raczej spokojnego kierowcę płci męskiej albo kobietę, która nie ma zapędów rajdowych
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-11-19, 18:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-11-19, 15:08
ostatni raz zadowolony to byłem z focusa 2,0 TDCi.
Kia 1,6 CRDi 90KM ma walory użytkowe (np spalanie na poziomie 4,5l/100km), ale nie zabawowe :) a jak chcę trochę przyjemności na drodze to biorę motocykl. 600cm, 105KM i obrotomierz wyskalowany do 15krpm
za benzyną przemiawiają:
prostota silnika (zatem spodziewam się niezawodności) i cena
z założenia to ma być auto na wycieczki za miasto albo w dalszą trasę (jak jedziemy całą rodziną). trzeci samochód w rodzinie. zakładane przebiegi 5-8kkm rocznie, ale z drugiej strony też zakładam że z 10lat to posłuży. jakby była zwykła 2,0 benzyna to wybór byłby prosty, pozostałe 3 silniki mnie nie przekonują zwłaszcza że dopłata (patrząc procentowo na wartość auta) jest dość znaczna.
wspomniana kia, przy przebiegu 60kkm nie potrafi dojechać od przeglądu do przeglądu bez dolewki oleju
Do tej pory nie było narzekań - to jest stary wół roboczy, ten sam co w reszcie daciek i starych renówkach.
hojnorek napisał/a:
to jednak wina materiału
Zawsze istnieje taka możliwość, ale tylko Ty wiesz co widziałeś... W każdym razie nie przypominam sobie podobnych przypadków w innych daciach - może faktycznie coś popsuli? Chyba że to po prostu uszkodzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum