Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 105
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2012-06-27, 11:05
Widzę że dawno nikt nie pisał w tym temacie i sprawa chyba umarła śmiercią naturalna, ale dodam iż osobiście jestem za podziałem na modele. Wtedy na pewno wszystko będzie czytelniejsze nie każdy wie jakie części są zgodne w danych modelach, a z tego co widzę gama modelowa będzie się tylko powiększać. Dodam że właśnie dziś przeglądałem temat o tym co w czym może pomóc, grono informatyków jest sporę i każdy może w jakimś stopniu pomóc. A moim zamysłem jest:
Zmiana silnika forum na coś nowszego PHBB by przemo raczej aktualnym nie jest
Może z zamiast kompendium stworzyć coś ala wiki page czyli jeśli dany problem znalazł rozwiązanie dodać owo rozwiązanie na stronę wiki, użytkownik miał by gotowe rozwiązanie bez przeglądania iluś tam postów. A bądźmy szczerzy funkcja szukania nie jest mocna strona dużej rzeszy userów (nie obrażając tu nikogo).
Mam jeszcze parę pomysłów ale jako że jestem w pracy nie będę za bardzo się rozwijał :D
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-06-27, 12:45
zamiast osobnych działów (jak będzie już z 15 modeli to będzie problem) - sugerowałbym tagi - można by je wybierać przy zakładaniu tematu - predefiniowana lista tagów dla każdego działu - doklejana do tytułu wątku
uran napisał/a:
nie ma sensu raczej
co jakiś czas na forum gdzie moderuję (na oko 5x więcej postów i użytkowników, 8x więcej odwiedzin), wraca jak kometa temat przenosin z przema na coś innego - po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw - zawsze wychodzi, że za dużo roboty, za duże ryzyko wywalenia forum, za małe zyski ze zmiany - jedyny zauważalny plus to byłaby obsługa Tapatalka, ale to mamy ogarnięte przy pomocy skórki dedykowanej do urządzeń mobilnych - nie jest idealnie, ale imho sprawdza się świetnie
wiki - mamy - problem jest taki, że zbytnio nikt nie chce się udzialać, więc projekt jest w stanie rozkładu
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2012-06-27, 12:48, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-06-27, 13:59
kapelusznik napisał/a:
uran napisał/a:
nie ma sensu raczej
Ma. :> Ja chcę TapaTalka! :> Pomijając już fakt, że PHPBB v. 1.0.przemo jest starsze od węgla i brzydsze od g..na - moderowanie to droga przez mękę, części rzeczy nie da się zrobić (albo da się, ale prawą ręką przez lewe ramię), a te, co da się, robi się w sposób, nazwijmy to, daleki od wygody. Dość powiedzieć, że ostatnio na spocie laisar zapowiadał, że na okoliczność porządków na forum będzie brał urlop. ;)
A przenosiny to owszem, wyzwanie, ale spokojnie do ogarnięcia. Umówmy się, że nie takie rzeczy w pracy przenoszę. ;) Poza tym jakiś czas temu na domowych serwerach przemigrowałem MySQLa z 3.x na 5.x z jednoczesną przesiadką z ISO-8859-2 na UTF8, nie wydaje mi się, żeby PHPBB było w stanie mnie jeszcze czymś zaskoczyć. :>
a może zrobić tak jak jest na SkyscraperCity prosty ale ma się Tagi, i jest aplikacja na androida do przeglądania forum na technikaliach to ja się nie znam, ale wiem że Tagi to dobra rzecz
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Witam!
Moja propozycja to uporządkowanie wg konstrukcji samochodu:
silnik i sterowanie
instalacja elektryczna
napęd, koła, ogumienie
zawieszenie
nadwozie
tuningi i własne przeróbki
akcesoria,
audio
przeglądy i obsługa
opinie
każdy otwierający wątek podaje na początku model auta np DD, DL ...
Witajcie koledzy
Tak myślałem trochę na ten temat - może zrobić coś takiego jak dział OPONY.
Z podziałem na zimowe, letnie, całoroczne, terenowe.
I osobno markami opon w tych podkategoriach.
Każdy kto ma jakieś opony (i te dawane do Dacii jako wyposażenie podstawowe i te zakładane już samodzielnie) - mógłby się w tych tematach wypowiadać.. Wrzucać ich zdjęcia na samochodzie, testy - jak się jeździ zimą , latem, w śniegu, w błocie, na pisaku itp.)
Po jakimś czasie powstałaby fajna baza danych dla potomnych.
Testy ContiCrosContact LX mamy w tym temacie.
Można założyć nowy - Michelin Latitude HP - też montowane oryginalnie...
Ktoś ma uniroyale zimowe - niech opisze je w czasie zimy.
ktoś inny Yokohamy Geolandary i tak dalej i tak dalej..
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-30, 08:44
to temat do przemyśleń dla admina, bo roboty trochę będzie, sporo się tego uzbierało
Zasadniczo, tematy o nich znajdą się po prostu w przyszłym dziale technicznym, gdzie zapewne znajdzie się również osobny podział "zawieszenie". Jak już do tego dojdzie (; to będzie się można zastanowić czy rozwijać dalej drzewo działów...
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, żeby już teraz tworzyć tematy poświęcone konkretnemu modelowi opon - ale nie wiem, czy to się sprawdzi, bo takie dyskusje w naturalny sposób mają tendencję do stawania się porównaniami różnych produktów (dokładnie jak ten oryginalny temat poświęcony dusterowym Contim). Ewentualnie trzeba by wprowadzić mocniejszy zamordyzm w pilnowaniu trzymania się tematu d:
Dział OPONY owszem. Podział na zimowe, letnie, wielosezonowe, terenowe... już nie bardzo. Nie zawsze wiadomo gdzie wrzucić dane opony i utrudni to trochę wyszukiwanie. Takie fabryczne Micheliny czy Continentale w Dusterze są formalnie rzecz biorąc oponami letnimi, w praktyce wielosezonowymi oraz można by je wrzucić do kategorii SUV/terenowe bo nie są to stricte opony drogowe. Trzy kopie wątków o tych oponach w każdym dziale ? Przesada.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2012-10-30, 10:57, w całości zmieniany 1 raz
Dobrze gadasz Wojtku_pl
Więc zamiast dzielić opony na podkategorie po prostu twórzmy watki będące nazwami opon.
Wtedy każdy kto używa/używał danej opony będzie mógł się wypowiedzieć
Prawdą jest to co mówili także koledy wyżej - nie można by w tych topikach opisywac innych opon na zasadzie porównana lub sprzeczki "która lepsza"
Po prostu jest temat:
Michelin latitude HP - i tylko tej opony dotyczy wątek. Wpisy mają dać czytającemu ogląd o tej oponie a to czy jest dobra/zła i czy warto ją kupić/założyć na auto czytający musi wywnioskować sam z treści i opinii użytkowników.
Wpadłem na ten pomysł, bo aktualnie sam jestem na etapie przeszukiwania różnych for (np. Jeep, Subaru Land Rover) w poszukiwaniu opon typu AT do Dustera.
A na tych forach można znaleźć wątki dotyczące poszczególnych opon i na końcu podjąć decyzję która spełni moje oczekiwania (np. głośniejsza na asfalcie ale "dzielniejsza" w terenie czy na odwrót)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-30, 14:39
a ja myślę,że takie rozdrabnianie i szatkowanie tego dość obszernego przecież zagadnienia nie ma racjonalnego uzasadnienia .Nie sposób wydzielić podtematów dotyczących rozmiarów, rodzajów, producentów itd. w końcu to nie forum o ogumieniu. Sądzę,że w jeden temat powinny po prostu trafiać chronologicznie uwagi użytkowników, opinie,kolejne testy, porównania, adresy atrakcyjnych cenowo sklepów itp. A każdy czytający wybierze sobie to, co go interesuje.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-10-30, 14:41, w całości zmieniany 3 razy
a ja myślę,że takie rozdrabnianie i szatkowanie tego dość obszernego przecież zagadnienia nie ma racjonalnego uzasadnienia .Nie sposób wydzielić podtematów dotyczących rozmiarów, rodzajów, producentów itd. w końcu to nie forum o ogumieniu. Sądzę,że w jeden temat powinny po prostu trafiać chronologicznie uwagi użytkowników, opinie,kolejne testy, porównania, adresy atrakcyjnych cenowo sklepów itp. A każdy czytający wybierze sobie to, co go interesuje.
A wiesz przez ile stron trzeba się przebić żeby np. w temacie o oponach zimowych znaleźć interesujący Cię model?
Jedni piszą o Uniroyalach, inni o Yokohamach, jeszcze ktoś o Michelin Alpin.. Więc chcąc nie chcą musisz czytać cały temat (np. 21 stron) żeby wreszcie znaleźć informację w stylu "założyłem Uniroyale na zimę" ... a potem następne kilka stron czytania żeby doczytać " w zimie są fajne - daje radę na ubitym i kopnym śniegu".. bo pomiędzy tymi wpisami jest kilka stron przemyśleń na temat opon całorocznych itd...
A tu chodzi o to, że ktoś ma ochotę kupić np. Micheliny Alpiny i w jednym temacie czyta wszystko TYLKO o tym modelu słabe i mocne strony opisane przez ludzi, którzy te opony mają.
Oczywiście nie mówię tu o rozdrabnianiu się na rozmiary opon.. Chodzi tylko o konkretny bieżnik.
Myślę, że po jakimś czasie byłoby to fajne kompedium wiedzy co warto, a czego nie warto zakładać na felgi.
Piszę tylko, to co widziałem na innych forach i prawdę mówiąc tam szukałem info jakie opony typu AT założyć...po przebiciu się przez kilka for - już wiem...
Oczywiście nic na siłe ale uważam, że to by się sprawdziło po jakimś czasie rzetelnych opisów użytkowników i pomagało następnym w dokonywaniu wyboru.
keikan, ma racje bo znaleźć jakiś konkretny model w danym dziale to jest zgroza ,a "szukajka" wcale w tym nie pomaga
Cytat:
Tak myślałem trochę na ten temat - może zrobić coś takiego jak dział OPONY.
Z podziałem na zimowe, letnie, całoroczne, terenowe.
I osobno markami opon w tych podkategoriach.
dzial opony
sub-dzial letnie zimowe całoroczne terenowe
w każdym dziale temat danej opony
przynajmniej byłoby przejrzyście
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2012-10-30, 19:00
To, że jest bajzel na forum to sami jesteśmy sobie winni. Nie ma wątku, żeby nie wystąpił jakiś off. Zwracałem już na to uwagę. Brak regulaminu, oj brak
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum