Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2012-12-02, 13:44
kukubara napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
nie wiem, co rozumiesz przez niepoważne traktowanie...
Sama propozycja zeby czekac na tanie, proste auto jak na towar luksusowy
mi nie odpowiada. Takie auta powinny stac na placu i czekac na klienta.
Przypuszczam, ze wplyneloby to zauwazalnie na wielkosc sprzedazy...
J.
Nie wpłynęłoby, bo sprzedają tyle ile są w stanie wyprodukować. W fabrykach Dacii nie ma niewykorzystanych mocy dlatego nie ma promocji i jest okres oczekiwania. Dopóki będzie więcej chętnych niż są w stanie wyprodukować ( a póki co tak jest) to nic się nie zmieni.
PS Ja też czekałem na Dustera od początku lipca do końca października.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2012-12-02, 13:45, w całości zmieniany 1 raz
oczekuje [...] przynajmniej braku lekcewazenia ze strony producenta...
No, ale serio - istnieją tylko dwie opcje: albo premiera w tym samym czasie, co w innych krajach, albo premiera w terminie późniejszym. I oba można uważać za lekceważenie... Czyli co - producent zawsze będzie winny, bez względu na to, co zrobi?
(No bo chyba nie sugerujesz poważnie, że powinni przys(y)łać całą produkcję akurat do Polski?).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3777 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-02, 16:50
Dar1962 napisał/a:
Tych aut nie ma na placu głównie dlatego,że producent przede wszystkim zaspokaja duże zamówienia z Francji Niemiec i reszty Europy Zachodniej, gdzie auta jet marki kupowane są nadspodziewanie chętnie. Polska jest któraś tam w kolejce - tak mi tłumaczono u dilera mozolne tempo zamówień
To nie jest do końca prawda - każdy kraj ma przyznane ileś tam slotów z konkretnego tygodnia produkcji - ich liczba jest proporcjonalna do wielkości sprzedaży w danym kraju.
I teraz jeśli na którymś rynku nie zamówią kompletu to te miejsca są przekazywane na inne rynki.
We Francji czy Niemczech na Dustery czy Lodgy czeka się niemal tak samo długo jak w Polsce - a nawet czasami dłużej,
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-02, 18:42
ośmielę się jednak przypuszczać, że rynki: niemiecki, francuski czy włoski są dla Renaulta ważniejsze niż polski - ergo? transze aut są odpowiednio większe - ergo? - u nas głównie dlatego czeka się dłużej - to można uznać za objaw dyskryminacji czy lekceważenia To, że na naszym, krajowym rynku Dacia tak dobrze się sprzedaje nie oznacza,że jako taki jest poważny. Jesteśmy na początku drugiej dziesiątki w sprzedaży nowych aut w EU
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3777 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-03, 11:02
Transze aut są większe bo jest większa sprzedaż - oczywiście można się spierać czy jajko było wcześniej od kury , ale nie w tym rzecz. Polski rynek nowych aut jest żenująco mały więc tak jest traktowany przez większość firm (może prócz Skody).
Obserwowałem francuski wątek o zamówieniach Lodgy:
http://translate.google.p...2Fsujet4701.htm
i zgadzało się to z polskimi terminami co do tygodnia.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1414 Skąd: Kępno
Wysłany: 2012-12-05, 18:37
dziś jeździłem sandero 2 stepwey ambiance 1.5dci 90KM i przyznam że wrażenia z jazdy super. Zawieszenie świetnie zestrojone - sprężyste i komfortowe, przyjemnie cicho pracujące, spasowanie bardzo dobre - nic nie trzeszczało, silnik wyciszony bardzo dobrze - wydaje się że dynamiczniejszy i cichszy niż w lodgy 1.5dci 110km(też jeździłem). PRaktycznie brak turbodziury - silnik przyspiesza bardzo dobrze od 1.3-1.5tyś obr - tylko trzeba gaz wcisnąć mocniej. Już przy 2tyś komputer podpowiada wyższy bieg.
Generalnie nie chciało się wysiadać :)
Dziś byłem w Wa-wie na Puławskiej i posiedziałem sobie w Sandero Stepway 2 w wersji Ambiance w benzynce. Do salonu ponoć trafiły 4 sztuki Sandero II. Niestety jazdy próbne dopiero w nowym roku
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1414 Skąd: Kępno
Wysłany: 2012-12-07, 19:04
jeśli ktoś z okolic wrocka ma ochotę na jazdę testową, to wersja demo którą jeździłem, zarejestrowana jest na Nawrot - Długołęka :) Do posiedzenia też stoi sobie jedna "dwójka" w salonie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum