Marka: (nie posiadam)Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 105 KM 4x4
Rocznik: 2010
Wersja: Prestige
Wysłany: 2008-07-14, 15:15
PS.
W gazecie jest zdjęcie,że Sandero będzie czerwony i w wersji Laureate z silnikiem chyba 1.6 bo cała piątka ma w ofercie sikniki o mocy 80-97 koni mechanicznych.
_________________ W życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek.
Ankieta jest tendencyjna d: - nie da się uczciwie zagłosować jak jeszcze nikt nie jeździł Sandero...
Cytat:
1.6 jest paliwozerny glosny i lub sie od czasu do czasu psuc.
Była już (chyba nawet niejedna...) dyskusja nt silników i powyższa opinia o 1.6 8v nie znalazła potwierdzenia - nawet uwzględniając wcześniej wyposażone w nie modele Renault. Uprasza się więc o nie szerzenie mitologii (;
Cytat:
Nie rozumiem dla czego nie chca dawac 1.6 szesnasto zaworowego wieksza moc lepsza kultura pracy u mniejsze spalanie...
A nie ma być w późniejszym terminie?
W każdym razie znajomy posiadacz Scenica z takim silnikiem twierdzi, że jego wadą jest z kolei głośność...
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-15, 08:50
Tekst bedzie chyba znów tłumaczeniem, ale z uwzględnieniem polskich realiów w kategorii "cena, i koszty".
Kolejność będzie chyba taka:
1) Fabia (no tak, znów najlepiej odrobiona lekcja, ogromny bagażnik, przystępna cena, duży wybór silników)
2) Polo (przy stałych narzekaniach, że ubogo wyposażony, i drogi, ale ta ergonomia-wzorcowa)
3) Sandero (juz się naczytałem-mało miejsca z tyłu, kiepskie wykończenie, trzeszczące, ponure plastiki, brak ESP nawet w opcji)
4) Aveo (ten zmodernizowany?)
5) Getz (bo jednak jest to już stara konstrukcja)
Skodzie chyba brakuje pomysłów na ciekawe nadwozie. Nowa Fabia jakoś dziwnie przypomina Suzuki Swifta. Roomster to bardziej stylistycznie dopracowana wersja mało u nas znanego, i nie sprzedawanego w Polsce Yarisa Verso. Nie tylko ja mam takie skojarzenia.
Cytat:
też myślę że kiedyś wymienią 1.4 na 1.2 75 KM a 1.6 na 1.2 TCE albo na 1.4 100 KM albo jakiś zupełnie inny silnik
I od razu będzie okazja do podwyższenia ceny
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
PS.
W gazecie jest zdjęcie,że Sandero będzie czerwony i w wersji Laureate z silnikiem chyba 1.6 bo cała piątka ma w ofercie sikniki o mocy 80-97 koni mechanicznych.
ta 1.6 to nie jest dobry silnik - jesli jeszcze 1.4 jest ok stary ale bardzo malo awaryjny do malego auta ok nieduze spalanie, to 1.6 jest paliwozerny glosny i lub sie od czasu do czasu psuc. Nie rozumiem dla czego nie chca dawac 1.6 szesnasto zaworowego wieksza moc lepsza kultura pracy u mniejsze spalanie...
Jakbym czytał "Der AŚ".
Kolega miał (poprzedniego) Scenica z tym silnikiem i twierdził, że wszystko ok.
A co co Sandero to mam nadzieje że dadzą 1.6 16V
Skodzie chyba brakuje pomysłów na ciekawe nadwozie. Nowa Fabia jakoś dziwnie przypomina Suzuki Swifta. Roomster to bardziej stylistycznie dopracowana wersja mało u nas znanego, i nie sprzedawanego w Polsce Yarisa Verso. Nie tylko ja mam takie skojarzenia.
Też mam takie skojarzenia: Czesi(?) pszli tutaj w zdecydowanie w japońską stylistykę i zrobile te dwa ガンダム, o przepraszam gundamy A już Fabia kombi....ech
nie grzeszy urodą.
Idę o zakład, że będzie narzekanie na:
"tandetne trzeszczące silniki , paliwożerne plastiki , źle zestopniowany lewarek, długi skok skrzyni biegów, i brak ESP" i temu podobny "kopi-pejsting" :lol: z wcześniejszych tekstów o Loganie, aha, i ostatnio "brak miejsca z tyłu"
tego ostatniego nie rozumiem (nie testowałem eszce "S", ale nie powinno być mniej miejsca niż sedanie)0. Oczywiście to samo w Fabii to nie przeskadza.
Kiedy pisałem, o porównaniu Logana i poprzeniej Fabii. Fabia 1.4 Logan 1.6> Wygrała Fabia Ale jak się przeliczyło bj/P czyli zużycie jednostkowe na jednstkę mocy L/100 km/kW
to Fabia przegrywała.
Jak w tym kawale o księgowym: 2x2= a ile ma być?
Moje typy w tej loterii(?):
1. Fabia;
2. Polo;
3. Aveo;
4. Sandero;
5. Getz
Wyraźna, aczkolwiek niezrozumiała. Ja osobiście lubię Skodę, trochę oczywiście z sentymentu - pierwsze i drugie auto ojca - ale też naprawdę podobają mi się współczesne modele (np Roomster d:).
PS.
ta 1.6 to nie jest dobry silnik - jesli jeszcze 1.4 jest ok stary ale bardzo malo awaryjny do malego auta ok nieduze spalanie, to 1.6 jest paliwozerny glosny i lub sie od czasu do czasu psuc. Nie rozumiem dla czego nie chca dawac 1.6 szesnasto zaworowego wieksza moc lepsza kultura pracy u mniejsze spalanie...
Jakbym czytał "Der AŚ".
Kolega miał (poprzedniego) Scenica z tym silnikiem i twierdził, że wszystko ok.
A co co Sandero to mam nadzieje że dadzą 1.6 16V
W Loganie był przecież ten silnik, ale tylko w najbogatszej odmianie Prestige .
_________________ Italjet Formula
50 ccm
12 lat
wciąż jeździ , ale czy zajechałbym do Rumunii ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum