Marka: chevrolet
Model: lacetti
Silnik: 1.8
Wysłany: 2012-12-13, 15:00
Mam prośbę czy ktoś z was ma czarnego Dustera Laureat + pakiet look + plus nakładki na nadkola i drzwi? Może ktoś wrzucić tu w temacie zdjęcie takiego Dustera? Mam zamiar zamówić czarnego w takiej opcji i chciałem zobaczyć jak będzie wyglądał z tymi plastikami a na forum takowego nie znalazłem.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-12-13, 16:47
bizon napisał/a:
Mam prośbę czy ktoś z was ma czarnego Dustera Laureat + pakiet look + plus nakładki na nadkola i drzwi?
Dokładnie mój jest 4x2
Ja co do nakładek to mam mieszane uczucia, mi to do czarnego kompletnie nie pasuje i jeżeli już to zakładać je tylko ze względów użytkowych a nie estetycznych
Wysłany: 2012-12-15, 20:08
Słuchajcie a jeżeli zdecyduje się kupić samochód i wpłacę zaliczkę (nie zadatek) to czy w razie rezygnacji dealer musi mi zwrócić zaliczkę czy to kwestia jego dobrej woli?
- w przypadku jednostronnego wypowiedzenia umowy przez konsumenta należy mu się zwrot wpłaconej zaliczki...
ale druga strona umowy ma prawo dochodzić wypłaty odszkodowania - oczywiście w uzasadnionych przypadkach...
Wysłany: 2012-12-15, 20:39
na umowie którą przesłał mi dealer mam że to zaliczka. A w samej umowie nic nie ma na temat utraty zaliczki i w sumie sama umowa jeżeli chodzi o rozwiązanie to odnosi się tylko do sytuacji gdy dealer nie dotrzyma terminu...o zaliczce nic nie ma.
A i jeszcze jak auto kupowane jest poza siedzibą dealera (przez internet) to czy obowiązuje ten przepis mówiący o możliwości rezygnacji w ciągu 10 dni?
Ostatnio zmieniony przez bizon 2012-12-15, 22:06, w całości zmieniany 1 raz
- na umowie jest zapewne zapis mówiący o tym, że w sprawach nieuregulowanych umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego ...
- jeżeli masz zapis, że to zaliczka to vide poprzedni post...
- samochodu chyba nie kupujesz przez internet tylko osobiście w siedzibie sprzedawcy (zarówno podpisujesz umowę jak też odbierasz osobiście lub przez pełnomocnika) i rezygnacja z zakupu przed upływem 10 dni nie ma w takim przypadku zastosowania...
Wysłany: 2012-12-16, 03:42
TD Pedro napisał/a:
- na umowie jest zapewne zapis mówiący o tym, że w sprawach nieuregulowanych umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego ...
- jeżeli masz zapis, że to zaliczka to vide poprzedni post...
- samochodu chyba nie kupujesz przez internet tylko osobiście w siedzibie sprzedawcy (zarówno podpisujesz umowę jak też odbierasz osobiście lub przez pełnomocnika) i rezygnacja z zakupu przed upływem 10 dni nie ma w takim przypadku zastosowania...
No właśnie nie, bo mieszkam w Warszawie, a dealer jest z innego miasta i samą umowę załatwię na odległość tzn. chcą bym podpisał umowę, przesłał skan podpisanej umowy i wpłacił zaliczkę. Więc niejako jest to poza siedzibą dealera.
- towar kupiony poza siedziba sprzedawcy podlega zwrotowi w ciągu 10 dni ale jest jeden warunek: nie może być używany,
- w przypadku samochodu sprawa jest trochę bardziej skomplikowana ponieważ (co do zasady) samochód musisz zarejestrować, wykupić ubezpieczenie i dopiero wówczas wyjedziesz z salonu a to narusza warunek "nieużywania"...
- można oczywiście hipotetycznie przyjmować różne warianty, np. odbiór samochód na lawecie itp... ale ochrona konsumenta polegająca na prawie zwrotu towaru w ciągu 10 dni wynika z faktu niemożności obejrzenia towaru w chwili zakupu (w sprzedaży wysyłkowej) a sprzedawca nie wyśle Ci samochodu przesyłką pocztową/kurierską... tylko musisz się pofatygować do salonu i taką możliwość masz zapewnioną...
- można jeszcze na różne sposoby teoretyzować co, kiedy, jak pod jakim warunkiem... ale MSZ nie ma takiej możliwości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum