Każde zdjęcie wymaga obróbki tak jak potrawa wymaga przyprawienia - inaczej są mdłe i niestrawne ;) oczywiście w granicach rozsądku
- ale to różnicuje możliwość obiektywnej oceny... szczególnie gdy rozsądek zostanie z tyłu ...
- jedni lubią subtelny smak inni pikantny a zdjęcia samochodów tych od pikantnych smaków będą mało podobne do oryginałów... i temat sprowadzi się do tego kto potrafi ładniej (umiejetniej) picować/obrabiać...
- dlatego MSZ najbardziej obiektywne (i łatwiejsze w ocenie/wyborze) byłyby zdjęcia naturalne...
(ewentualnie w przypadku zdjęć "picowanych" obowiązkowo pokazać również zdjęcie w oryginale...)
Spokojnie, mając na myśli obróbkę myślałem o globalnej tzn. rozjaśnienie całego zdjęcia, korekta balansu bieli na całości, korekta kontrastu i koloru oraz delikatne wyostrzenie.
Na takie i tylko takie korekcje pozwalają najpoważniejsze portale fotograficzne.
Nie ma zdjęć "naturalnych" z aparatu w formacie JPG, każdy aparat posiada wewnętrzne oprogramowanie "poprawiające i polepszające zdjęcie" a więc już jest manipulowane.
Tylko zdjęcia w formacie RAW - tzw. surowe są nieruszane. Ja własnie z takich korzystam.
Spokojnie, mając na myśli obróbkę myślałem o globalnej tzn. rozjaśnienie całego zdjęcia, korekta balansu bieli na całości, korekta kontrastu i koloru oraz delikatne wyostrzenie.
- no to bardzo spokojnie odpowiem...
- nie miałem nikogo konkretnego na myśli a tylko wyraziłem swoje wątpliwości czy aby dopuszczenie obróbki/manipulacji czy jak by tego inaczej nie nazywać nie wynaturzy obrazu/wyglądu rzeczywistego a to dlatego, że MSZ obiektywną ocenę tegoż rzeczywistego wyglądu (prezentacji) obiektu konkursu umożliwiałyby zdjęcia nieobrabiane...
- do takiej tezy skłaniają mnie niektóre z zamieszczonych już zdjęć (obrabiane niekoniecznie wstępnie "systemowo" przez aparat) ...
(ale sprawa regulaminu konkursu to sprawa jego Autora)...
Przepraszam czy to jest zabawa/konkurs czy dyskusja. W domyśle jest swoje autko, a nie jakieś wywody filozoficzne.
Jak co to dajcie znać to zrobię czystkę ze zbędnymi postami, bo ani tego wydzielić, ani do kosza bo są nagrody.
mekintosz, masz bardzo fajne zdjęcia Sanderki we własnym wątku o autku, czemu któregoś z tych zdjęć nie wstawisz? Tak jak pisałem wyżej, zdjęcie własnej posiadanej Dacii.
Lukas87,- przypominam jedno zdjęcie, nie trzy. Musisz się zdecydować na jedno.
Osoby, które wkleiły zdjęcie poprzez serwer DKPL proszone są o wklejenie zdjęć poprzez hosting zdjęciowy. Bardzo ułatwi to skonstruowanie ankiety ze zdjęciami w jednym miejscu, bez konieczności przechodzenia do innych stron.
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-12-29, 16:26, w całości zmieniany 3 razy
oj nie denerwuj .. to foto mojej dacii.. gdy zdjecie bylo robione...
Tak, tylko że ona już do Ciebie nie należy. A ewentualną nagrodę to gdzie zamierzasz zainstalować? Do zdjęcia czy "renówki"! I jak zamierzasz pochwalić się autkiem na ewentualnym spocie/zlocie? No chyba, że namówisz obecnego właściciela i pożyczysz od niego autko lub on sam przyjedzie pochwalić się.
Kratylos napisał/a:
za przeproszeniem przestań sie tak szarogęsić ?
Chce być uczciwy dla wszystkich uczestników, którzy wystawili zdjęcia własnych Daciek, niebyłych, nieprzyszłych i niewirtualnych.
Kratylos napisał/a:
to twoj konkurs prywatny ?
Wolę określenie, zabawa z nutką rywalizacji, a co do pytania, to pomysł mój, bonusy dla laureata też, to chyba tak. No chyba że zamierzasz się dorzucić, to zapraszam na kolejną edycję - wtedy możesz negocjować warunki.
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-12-30, 22:01, w całości zmieniany 1 raz
Kratylos [Usunięty]
Wysłany: 2012-12-30, 22:55
Ostatnio zmieniony przez Kratylos 2012-12-30, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
Przepraszam czy to jest zabawa/konkurs czy dyskusja. W domyśle jest swoje autko, a nie jakieś wywody filozoficzne.
Jak co to dajcie znać to zrobię czystkę ze zbędnymi postami, bo ani tego wydzielić, ani do kosza bo są nagrody.
Marek1603, jeszcze raz dzięki z intencje ale chyba nie będzie trzeba, według mego założenia (już testowałem) ankieta będzie razem z fotkami w jednym miejscu, bez potrzeby przebijania się do innego wątku i wertowania go.
Zgłoszenia przyjmowane dziś do godziny 18:00, później wystawiam ankietę.
oj nie denerwuj .. to foto mojej dacii.. gdy zdjecie bylo robione...
Tak, tylko że ona już do Ciebie nie należy. A ewentualną nagrodę to gdzie zamierzasz zainstalować? Do zdjęcia czy "renówki"! I jak zamierzasz pochwalić się autkiem na ewentualnym spocie/zlocie? No chyba, że namówisz obecnego właściciela i pożyczysz od niego autko lub on sam przyjedzie pochwalić się.
Kratylos napisał/a:
za przeproszeniem przestań sie tak szarogęsić ?
Chce być uczciwy dla wszystkich uczestników, którzy wystawili zdjęcia własnych Daciek, niebyłych, nieprzyszłych i niewirtualnych.
Kratylos napisał/a:
to twoj konkurs prywatny ?
Wolę określenie, zabawa z nutką rywalizacji, a co do pytania, to pomysł mój, bonusy dla laureata też, to chyba tak. No chyba że zamierzasz się dorzucić, to zapraszam na kolejną edycję - wtedy możesz negocjować warunki.
ad1
wstawiając fotke nawet nie zwrocilm uwagi na nagrody to dla mnie bez znaczenia - wazna jest frajda z pokazania mojej starej rumunki jeszcze raz. A na zlot moge pojechac nawet rowerem bo nie po to jedzie sie na zlot aby chwalić fura, sie ale aby pogadac z ciekawymi ludzmi i fajnie spedzic czas...
ad2
ta dacia zawsze bedze moja dacia niezaleznie ktory wlasciciel bedze ja aktualnie uzytkowal - samochod to nie tylko kupa blachy i plastiku ale kawalek mojego zycia ktory z nia sie laczy
ad3
nie jestem zadnym wirtualnym czy kims takim jestem realnym uzytkownaikem tej daci przez 92.000 km i 6 lat!
ad4
w d.. mam twoj bonus on w zadnym wypadku nie uprawnia Cie do decydowania czy to lub inne zdjecie moze bac nie wziasc udzial w konkursie.. sorry ale jestem dosc bezposredni i zadne tam 'bawelny" spraw nie bede owial.
klub, konkursy, forum to fan i dobra zabawa i dobre relacje miedzy ludzmi po to ten klub tworzyliśmy, jesli chcesz sie poczuc lepszy to kup sobie jakis "prestiżowy" samochod i bedzesz mial prawo mial bonus napiszesz sobie regulamin i stat
Lubię ludzi bezpośrednich, lepiej się rozmawia z takimi osobami o pewnych sprawach. Ale do rzeczy, ja cię rozumie, tylko to wszystko jest nie fer do wszystkich innych uczestników zabawy, którzy wystawili fotki. Załóżmy, że zamiast Dacii jest "fotka na najładniejszą żonę" (może brutalnie, abstrakcyjnie) i wtedy też byś wystawił zdjęcie Ex i to nieważne, że ktoś inny ją użytkuje? A co będzie jak obecny użytkownik wystawi zdjęcie tego samego egzemplarza?
Rozstając się z nią, zamykasz pewien okres życia swego i masz świadomość tego, że pewne rzeczy już minęły, a inne są nieosiągalne.
Sorry za off. ale nie mogłem się powstrzymać.
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-12-31, 15:27, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum