DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Sandero w Autocentrum > czy warto kupic...
Autor Wiadomość
mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2012-12-27, 17:05   

Jaki wyczyn Kratylosa ? Poza tym jak wspominasz Škoda potrafi się wszędzie zareklamowac, aż do znudzenia. Potem sobie odbijają koszty tej reklamy idp.wysokim miejscem w rankingu najlepiej sprzedawanych pojazdów. Nie mylić najlepszych, czy nawet o najlepszym stosunku ceny do wyposażenia.

yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2012-12-27, 17:09   

Dlaczego "wzięli w łapę za promocję skody" ? Po prostu zamieszczają na stronie płatną reklamę oraz artykuły sponsorowane, jak każda inna strona czy telewizja. Mnie rownież to irytuje, ale posty kolegów powyżej w żaden sposób nie wyglądają na pomówienie, generalnie napisali innymi słowami to, co ja jak i Ty, bebe.

Pozdrawiam.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2012-12-27, 17:51   

Dyziek napisał/a:
benny86, nie wkurza Cie ta usilna promocja Skody?

Nie, nie wkurza - co prawda nie widzę w ich ofercie modelu który gotów byłbym kupić, ale poczytać lubię różne rzeczy. Inna sprawa, że Skoda ma chyba dobrych speców od marketingu czy reklamy - dziennikarze mają szeroki dostęp do egzemplarzy testowych, w salonach jest spora flota samochodów demonstracyjnych (tzn. na górnym śląsku przynajmniej, nie wiem jak w innych rejonach) a do tego dbają o stałego klienta - firma ojca parę lat temu wzięła kilka octavii w leasing, teraz dostali 2 egzemplarze citigo na miesiąc bez żadnych opłat (rzecz jasna paliwo na swój koszt) - na zasadzie "a nóż się zdecydują kupić", choć to już oferta przygotowana wspólnie z leasingodawcą.

Generalnie więc ta promocja skody wynika po prostu z dostępności aut na dłuższe testy, no a jak już mają auto na 3 miesiące czy dłużej to wiadomo że o nim piszą, dla mnie to naturalne. Natomiast to że niektórzy na widok znaczka skody dostają ciśnienia 300/200 i generalnie spalili by auto na stosie to już ich problem...

maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2012-12-27, 18:18   

benny86 napisał/a:
teraz dostali 2 egzemplarze citigo na miesiąc bez żadnych opłat

to też reklama, bo inni widzą to na ulicach i myślą tak jednak ktoś to kupił, chyba jest to OK ;-)

monopios 

Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2012-12-27, 18:28   

Cytat:
Skoda ma chyba dobrych speców od marketingu czy reklamy

"Każdy orze, jak morze" - Skoda w myśl staropolskiego przysłowia, stara się wykorzystać każdą możliwość jaka nadarza się do reklamy i chcąc nie chcąc - potencjalny klient musi ją zauważyć i rozważyć jej atuty i wady.

A tak na marginesie. Jeżeli, w podobnej sytuacji, Dacia postępowała by tak samo, jak określilibyście tę formę promocji i w jaki sposób? Na +/- ?
Ostatnio zmieniony przez monopios 2012-12-27, 18:29, w całości zmieniany 1 raz  

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2012-12-27, 18:46   

ja nie oceniam
stwierdzam tylko fakt, że Skody jest strasznie dużo w mediach i nie uważam, że sama dostępność egzemplarzy testowych stoi za tym, że np na takim onecie przez ostatnie kilka miesięcy można było znaleźć na głównej link do artykułu o Skodzie Rapid - wszystkie pisane w pochwalnych tonach, jakby to miał być jakiś nowy Cud nad Wisłą ;-)

taki jestem przekorny, że jak ktoś mnie maltretuje co 5 minut tą samą reklamą margaryny, to odniesie skutek odwrotny od zamierzonego

a biorąc pod uwagę fakt, że artykuły podpięte na głównych stronach portali zmieniają się kilka razy dziennie, ciężko mi uwierzyć że zaobserwowany fakt stałego przebywania tam Skody Rapid jest tylko kwestią tego, że redaktorzy mieli co testować - imho stała za tym większa machina reklamowa (testy sponsorowane i sponsorowane "wiszenie" na głównej)
czy to źle ? nie - każda firma ma prawo stosować marketing na własną modłę
po prostu mam prawo być zmęczony tak nachalną reklamą

Dyziek 

Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny
Wysłany: 2012-12-27, 19:01   

Bebe, oskarzenia? Mozna promowac w taki sam sposob, jak to okresliles. [WYCINAM, jesli bo to jest OT]. Powiem krotko: albo jest sie dziennikarzem, albo PRowcem. Trzeba sie zdecydowac.
DOBRY dziennikarz powinien szanowac swoje slowa i swoje nazwisko, ktorym podpisuje artykul.

Monopios, tak samo bym marudzil.
Ostatnio zmieniony przez Dyziek 2012-12-27, 19:05, w całości zmieniany 2 razy  

benny86 

Wysłany: 2012-12-27, 19:14   

Dyziek napisał/a:
DOBRY dziennikarz powinien szanowac swoje slowa i swoje nazwisko, ktorym podpisuje artykul.

Możesz wytłumaczyć jaki to ma związek z (rzekomą) zbyt dużą ilością artykułów o skodach?

Dyziek 

Wysłany: 2012-12-27, 23:48   

benny86 napisał/a:
Dyziek napisał/a:

Możesz wytłumaczyć jaki to ma związek z (rzekomą) zbyt dużą ilością artykułów o skodach?

Zaznaczam: to moja ostatnia wypowiedz na ten temat na forum publicznym.

Na wstepie: w uproszczeniu ujmujac dziennikarz pisze artykul / felieton, ktory nastepnie zatwierdzany jest przez redaktora. Redaktor jest recenzentem odpowiadajacym za merytoryczna strone pracy, jak rowniez za warsztat techniczny autora. On dba, aby praca dziennikarza byla spojna z reszta wydania (w tym wypadku z caloscia portalu).

Czestotliwosci publikacji. Nie wazne co mowia, byle bylo tego w sieci wiele.
Skoda Citigo (rubryka i data):
Raport z jazd: 01.03.12
Prezentacja: 14.03.12
Porownania:27.04.12
Badania, analizy: 28.07.12
Testy: 21.08.12
Testy dlugodystansowe (lacznie zdaje sie 18.000 km):
Skoda Citigo - Witamy w AutoCentrum.pl 10.10.12
Hejterzy w ofensywie, czyli krytykowanie Skody Citigo dla... sportu? 12.10.12
Małe auto w dużym mieście, czyli Citigo okiem kobiety 16.10.12
Skoda Citigo: żyj aktywnie 26.10.12
Czy Skoda Citigo może być modna? Część I - Łódź 31.10.12
Czy Skoda Citigo może być modna? Część II - Mediolan 5.11.12
Ucieczka do tradycji - Skoda Citigo 9.11.12
Melodia na trzy gary, czyli co piszczy pod maską Skody Citigo 11.11.12
Jak dodatkowe kilogramy wpływają na dynamikę samochodu? 6.12.12
Skoda Citigo. Sprawdzona na długim dystansie. 7.12.12

Skoda Rapid: 7 artykulow (zapowiadaja jeszcze jeden) od 19.10 do 08.12 + 2 wczesniej w lipcu

Na skargi czytelnikow, ze tylko Skode tak gruntownie opisuja, w odwecie powiedziano, ze SX4 tez maja do testow. W koncu dali. Artykuly w sumie sa 3: 1x marzec, 1x maj, 1x listopad
To moze popularny w PL Avensis? Nie... 4 w 2 lata
O! Clio jest wiecej. Patrzac od 2010 (byly tez i np z 2005):
2010 - 1 art
2011 - 1 art
2012 - 2 art, czyli cale mnostwo

Czasem wypowiadasz sie u nich, wiec czytasz komentarze. Nie bede ich przytaczal.
Czy widzisz glebie sensu i logike w powiazaniach takich, jak te?

Wszystko o Rapidzie: z zamkiem w tle
Cykl artykułów o Skodzie Rapid zbliża się ku końcowi i przy okazji można go połączyć z wątkiem edukacyjnym - niepozorną wycieczką. W takim razie, czy kompakt Skody upora się z wymagającą trasą wśród zamków Dolnego Śląska?

Trasa tak wymagajaca, ze tylko Austin Powers dalby rade w dowolnym innym samochodzie...

Logika-inaczej tylko o jote mniej nachalna w stosunku do czytelnika. Wypad z Citigo do parku... Pani wybiera sie na rolki...
Moi rywale zostali daleko za mną, ponieważ duże rodzinne kombi w mieście jest nieporęczne, a rowerzysta od pickupa musiał jeszcze zatankować. Moje Citigo rzadko odwiedza stacje benzynowe, ponieważ średnio zużywa około 5 litrów benzyny w mieście.
[...]
Na ulicach robi się bardzo ciasno. Jednak nie dla mnie. Nie obawiam się o to, że rowerzyści czy motocykliści poobijają moją zieloną skorupkę, ponieważ spokojnie mieścimy się na jednym pasie ruchu.
[...]
Podnoszę lekką pokrywę, a w głębokim kuferku znajduję sportową torbę. Wydobywam z niej parę rolek, które służą mi wiernie od początku sezonu. Szybki pit stop polegający na wymianie butów na rolki i mogę jechać. Przejeżdżając przez przejście dla pieszych, rozpoznaję zdenerwowanego kierowcę, który bezskutecznie próbuje zaparkować gdzieś swoje kombi. Kolega od pickupa zapewne utknął gdzieś w korku i obecnie przeklina moment, w którym zapłacił grubo ponad 100 tysięcy złotych za auto i kilka tysięcy złotych za rower, którego dziś nie użyje.

ten gleboki kuferek z lekka pokrywa... Ta skorupka... to parkowanie tuz obok windy i samochodu prezesa, gdzie jest tak malo miejsca... Dlaczego nie dodali do zestawienia T34 i BigFoot'a?

Pani jedzie sobie do pracy...
Właśnie to było pierwszym wyzwaniem dla Citigo – moje punktualne dotarcie do pracy. Trochę nie wierzyłam w to auto, kiedy dowiedziałam się, że ma silnik o pojemności 1 litra i mocy 75 KM. Pierwsza myśl - muł. Druga - na bank się spóźnię! Jednak miło się zdziwiłam, ponieważ jadąc do pracy odkryłam, że Skoda przyspiesza całkiem sprawnie.

Odkrycie roku! 75 koni da rade w korku! Te 75 kucy odpowiada za terminowy przyjazd! Ja tez chce takie!
jak zamienic wady w zalety...
Rodzice docenią z pewnością jeszcze jeden (mający na celu zmniejszenie kosztów) patent Skody, czyli uchylne szyby w tylnych drzwiach. Przy takim rozwiązaniu nie musimy się obawiać o bezpieczeństwo naszych pociech, które to zwykle siedząc sobie z tyłu, wymyślają w milczeniu różne zaskakujące zabawy.

Teraz skupmy się na minusach. Pierwszy, to brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej kierowcy. Wiem - to może moja fanaberia, ale podczas malowania w korkach, jest ono całkiem pomocne. Drugi, to brak dobrze usytuowanego uchwytu na kubek. Niby są dwa, ale żaden nie jest pod ręką, dlatego ciężko jest w komfortowy sposób jednocześnie kierować i popijać poranną kawę. Trzeci, to brak przycisku sterującego szybą pasażera po stronie kierowcy, ale to przeszkadzać będzie tylko osobom z krótkimi rękami, które poskąpią na nawigację i będą pytać przechodniów o drogę.

Polecam tez dowcip ze spalaniem w Rapidzie, gdyz testem nie mozna tego nazwac.

czy takie gierki nie obrazaja Twojej inteligencji?
Osobiscie bym sie nie podpisal pod cyklem nastu tekstow wypuszczanych co tydzien o tym samym samochodzie na tak zenujaco niskim poziomie i jeszcze udajacych rzetelne dziennikarskie testy. Ani jako redaktor, ani jako dziennikarz (lub jeden z wielu). Zwlaszcza, ze motto portalu jest w moim subiektywnym odczuciu sprzeczne z tym, co robia (metoda).
Szkoda, gdyz wysoko ich cenilem.
Ostatnio zmieniony przez Dyziek 2012-12-27, 23:52, w całości zmieniany 1 raz  

yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2012-12-28, 12:29   

Dyziek, podpisuję się wszystkimi kończynami.

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-12-28, 13:04   

Dyziek, w pełni się zgadzam,ładnie to ująłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez marszelest 2012-12-28, 13:05, w całości zmieniany 1 raz  

benny86 

Wysłany: 2012-12-28, 13:28   

Dyziek napisał/a:

No i teraz rozumiem gdzie leży różnica w naszych podejściach - Ty chciałbyś (może z resztą i całkiem słusznie) aby każdy artykuł w stu% odpowiadał stanowi faktycznemu - założenie całkiem fajne, ale niewykonalne w dobie współczesnych (para?)mediów, które nastawione są głównie na liczbę odtworzeń/wejść/nakład wydania itp. Ja z kolei - jak już wcześniej wspomniałem - chętnie przeczytam to i owo, ale ostateczne zdanie o samochodzie wyrobię sobie dopiero po osobistym z nim kontakcie - co najmniej wiyta w salonie, a najlepiej jazda próbna.

Ktoś pytał co byśmy powiedzieli gdyby Dacia przyjęła taki sposób reklamy i promocji swoich produktów... I to jest wg mnie dobry dowcip 8-) Gdy szukałem auta, pytając w pewnym katowickim salonie o Dacię gburowaty, nieogolony delikwent w marynarce która kontaktu z żelazkiem nie miałą chyba od roku łaskaw był zbyć mnie odpowiadając na pytania równoważnikami zdań lub pomrukując coś pod nosem - nie chcąc przeszkadzać ów Panu w egzystencji skierowałem się ku wyjściu.

Nie wiem który sposób promowania swoich produktów jest lepszy/skuteczniejszy ale zakładając że oba mają swoje wady wolę jednak podejście skody (której i tak nie kupię bo z wielu względów mi nie odpowiadają ich modele.)

Dyziek napisał/a:

Nie, bo nie uważam tego za gierki a za punkt widzenia, a konkretnie:
1)Jak zamienić wady w zalety - kwestia gustu, brak otwieranych szyb z tyłu w przypadku dzieci może są jakąś zaletą, a przecież do jazdy z 4 osobami dorosłymi na pokładzie, w dłuższych trasach to żaden samochód tego segmentu nie będzie zbyt dobrym rozwiązaniem.
2)"dowcip" ze spalaniem w rapidzie - OIDP autor sam na koniec napisał że oszczędności nie są warte tak daleko idącch wyrzeczeń, podobnie jak w przypadku wyprawy superbem do Bułgarii - to po prostu sztuka dla sztuki, z ciekawości można robić różne dziwne rzeczy w życiu, jazda 90km/h przez pół europy to nic super-dziwnego... Ciężarówki jeżdzą tak samo lub minimalnie szybciej i nikt się nie czepia;)
3)Rapid i zamki w tle - czy to zbrodnia, że ktoś chce urozmaicić testy? Chyba nie, ja w tym artykule skupiłem się głównie na akcentach krajobrazowych, ale może mam skrzywiony gust
4)75 KM da radę - moc i jej "odpowiedni" zapas w danym aucie to temat rzeka, jednemu 90KM w 1,5 tonowym aucie wystarczy a drugiemu 180 KM w sportowym segmencie B okaże się za mało (jeśli już w ogóle warto skupiać się na samej mocy, a nie momencie obrotowym)

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2012-12-28, 13:44   

Dyziek napisał/a:
Bebe, oskarzenia? Mozna promowac w taki sam sposob, jak to okresliles. [WYCINAM, jesli bo to jest OT]. Powiem krotko: albo jest sie dziennikarzem, albo PRowcem. Trzeba sie zdecydowac.

W idealnym świecie - owszem. Ale w czasopismach tradycyjnych mamy Upadek Prasy Papierowej™, a w portalach od zawsze była ruja i poróbstwo. :) Opisałem wcześniej mechanizm, dzięki któremu dziennikarzowie i popychacze contentu niejako z automatu szmacą się na potęgę, bo im obecnie po prostu niewiele do szczęścia potrzeba. ;)

Co do obrażania inteligencji, to tak, obrażają, ale wpływu na to nie mam żadnego, bo portale typu AC utrzymują się z reklam, w związku z czym dostają kasę za moje wejście na portal nawet wtedy, kiedy wchodzę nań by pałać świętym oburzeniem. ;) Ale wiem o tym i biorę poprawkę.

Generalnie - nie neguję rzeczywistości, widzę jak jest. Proszę jedynie o powstrzymywanie się od imputowania łapownictwa ("dostają dotacje od skody") bez złapania za łapę.

marszelest 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V / LR-IV
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2012-12-28, 14:14   

"dotacja" ładniej brzmi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2012-12-28, 14:20   

a ktoś tu łapownictwo imputował?

przecież nic zdrożnego w tym, że portal dostaje pieniądze za reklamę - normalny mechanizm rynkowy

oburza tylko skala i częsty brak rzetelności (no ale trudno o 100% rzetelności w artykule reklamowym, skoro w dzisiejszych czasach często normalne artykuły do końca rzetelne nie są - czy to z lenistwa, czy to z niewiedzy)

Kratylos
[Usunięty]

Wysłany: 2012-12-28, 14:30   

Ostatnio zmieniony przez Kratylos 2012-12-28, 14:31, w całości zmieniany 1 raz  

Dyziek 

Wysłany: 2012-12-29, 16:59   

bebe napisał/a:
Dyziek napisał/a:

Generalnie - nie neguję rzeczywistości, widzę jak jest. Proszę jedynie o powstrzymywanie się od imputowania łapownictwa ("dostają dotacje od skody") bez złapania za łapę.

Bebe, nigdzie nie znajdziejsz w moich postach wypowiedzi n/t lapownictwa. To juz Twoja nadinterpretacja.

Odpowiedz do tematu