Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Tylko w ustawie jest niedomówienie, na co już fachowcy zwracali uwagę, a chodzi o spełnianie wszystkich norm warsztatowych danego producenta. Poza tym, kto pyta nie błądzi.
Ja nie będę podpuszczał, żeby potem nie było na mnie <;
(ATSD akurat Nazaruk opinię ma taką-se... A może przy okazji - ferie? - przypadkiem przypasowałoby gdzieś indziej? Np śląskie ASO mają chyba niezłe opinie, a to akurat po drodze w góry (; ).
monopios napisał/a:
spełnianie wszystkich norm warsztatowych danego producenta
Byłem w podobnej sytuacji co kolega Dar1962. Olałem przeglądy w serwisie całkiem. Przeglądy robię na miejscu gdzie mieszkam u zaprzyjaźnionego mechanika. On mi kontroluje co jakiś czas stan techniczny auta. Wbija mi do książki wpisy o wymianach i naprawach ewentualnych auta. Jak na razie Auto nie kicha, nie prycha. dwa lata za nami. Szkoda trochę uprawnień gwarancyjnych, ale autko na szczęście nie niedomaga, więc z gwarancji raczej bym nie korzystał. Teraz i tak już za późno. A czasu i pieniędzy na ewentualne naprawy trochę zaoszczędziłem. Może w tym szaleństwie jest jednak metoda
Byłem w podobnej sytuacji co kolega Dar1962. Olałem przeglądy w serwisie całkiem. Przeglądy robię na miejscu gdzie mieszkam u zaprzyjaźnionego mechanika. On mi kontroluje co jakiś czas stan techniczny auta. Wbija mi do książki wpisy o wymianach i naprawach ewentualnych auta. Jak na razie Auto nie kicha, nie prycha. dwa lata za nami. Szkoda trochę uprawnień gwarancyjnych, ale autko na szczęście nie niedomaga, więc z gwarancji raczej bym nie korzystał. Teraz i tak już za późno. A czasu i pieniędzy na ewentualne naprawy trochę zaoszczędziłem. Może w tym szaleństwie jest jednak metoda
No mnie właśnie między innymi skusiła pięcioletnia gwarancja i nie mam zamiaru jej tracić przez przeglądy poza ASO..Jak napisał kolega przede mną... szkoda za kwotę dwóch czy trzech stówek różnicy w przeglądzie tracić wieloletnią gwarancję na auto warte prawie 60k PLN.
Oczywiście części zawożę własne. Auto podstawiam rano przed pracą a odbieram w czasie pracy (ASO Dacii mam 1 km od miejsca gdzie pracuję) więc kosztów dojazdu i straconego czasu nie liczę.
Ale każdy działa po swojemu.
przymierzam się z końcem stycznia do przeglądu DD 1,6 16V (bez LPG). Najbliższe ASO Nazaruk Service Lublin ul. Abramowicka. Zadałem sobie nieco trudu, aby zrobić małe porównanie i oto, co ustaliłem:
1/Przegląd ASO po 1 roku eksploatacji,
+ robocizna 450
rany ..skąd ta cena robocizny? Mnie za samą usługę wymiany oleju w ASO policzyli 80 PLN?
Czy wymiana filtra kabinowego tyle kosztuje? Rozumiem, że sprawdzenie blach też koło 100 PLN.. ale to daje dopiero niecałe 200 PLN za robociznę...
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-01-04, 10:54
Ja tez skąpie na przeglądy ale chcąc nie chcąc bulę, ostro sie targując bo w przypadku dacii to trochę ta bezawaryjnośc loteryjna jest. jeden lata i nic a drugi ciągle coś reklamuje:)
Ja dwa razy naprawiałem wady lakiernicze, perypetie z cewkami i wtryskiem mnie też dopadły.
Na razie wszystko z gwarancji i dwa razy auto zastępcze wydębiłem:)
Od jakiegoś czasu mam spokój ale nigdy nie wiadomo:)
Dlatego jednak dodatkowo przedłużyłem te pięć lat i zamiast dokupywania dodatków do auta wolę jednak odżałować na ten przegląd.
Przy odsprzedaży (może cos mi palnie do głowy po 4-5latach) również będzie na plus:)
Trochę tez podejrzewam, że po 3-4 latach usterkowość może się zwiększyć i dodatkowa gwarancja się przyda. Miałem tak z daewoo, 3 lata oprócz zawieszenia (łączniki i tuleje wymieniane na gwarancji) nic wielkiego sie nie działo (sreberka na klamkach sie odkleiły) a po gwarancji zaczęła sie pocić uszczelka pod głowicą, postukiwać i pociekiwać przekładnia kierownicza, pojawiła się rdza na tylnej klapie, egr zgłupiał a to juz zapowiadało sie drożej.
Nie chcę porównywać dacii do daewoo ale widzę pewną analogię między dusterem i ówczesną nubirą:
- podobny zakres cenowy: auta niedrogie w swej klasie, oferujące komfort i wygodę kosztem wyposażenie i gorszego wykończenie
- oparte na sprawdzonych technologiach (daewoo dużo zaczerpnęło z opla-patrz również współczesny chevrolet)
- ogólnie trwałe ale dręczone wieloma kapryśnymi upierdliwościami.
- pierwsze modele: espero, nexia, tico rdzewiały na potęgę
- potem się poprawiło: lanos, nubira, leganza ale dużo ratowała 3-letnia gwarancja, która ograniczała koszty ewentualnych napraw.
- na korzyść dacii przemawia zdecydowanie fakt, iz pod skrzydłami renault marka nagle nie zniknie z rynku.
Ogólnie wywód mój zmierza do tego, iz nauczony doświadczeniem wolę trzymać sie maksymy, iz przezorny zawsze ubezpieczony i mieć ta gwarancję:)
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2013-01-04, 11:14, w całości zmieniany 3 razy
mnie właśnie między innymi skusiła pięcioletnia gwarancja
moja za rok się kończy i oby tak dalej auto się sprawowało jak dziś. Ja nie miałem ani czasu ani możliwości jeździć po 100 km do serwisu. Zaryzykowałem i mam tego skutki. Na dzień dzisiejszy nie żałuję swojego wyboru.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3779 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-04, 11:34
keikan napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
przymierzam się z końcem stycznia do przeglądu DD 1,6 16V (bez LPG). Najbliższe ASO Nazaruk Service Lublin ul. Abramowicka. Zadałem sobie nieco trudu, aby zrobić małe porównanie i oto, co ustaliłem:
1/Przegląd ASO po 1 roku eksploatacji,
+ robocizna 450
rany ..skąd ta cena robocizny? Mnie za samą usługę wymiany oleju w ASO policzyli 80 PLN?
Czy wymiana filtra kabinowego tyle kosztuje? Rozumiem, że sprawdzenie blach też koło 100 PLN.. ale to daje dopiero niecałe 200 PLN za robociznę...
No właśnie to jakiś rozbój, przy przeglądzie z wymianą oleju , filtra powietrza i świec zapłaciłem za robociznę 230 PLN na Puławskiej.
A co z ofertą ryczałtowego przeglądu za 299 PLN na materiałach Motrio ?
http://www.dacia.pl/serwis/ryczalty-serwisowe/
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-01-04, 11:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-01-04, 20:47
jedynym sposobem na pomniejszenie kosztów wydaje się zakup własnych materiałów - w moim przypadku na samym oleju oszczędziłem 152 zł i to zaopatrując się o Elfa a nie zamiennik Motrio. Na filtrach można oszczędzić kolejne 50-60 zł.
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-01-04, 20:48, w całości zmieniany 1 raz
ustawa okresla ogolne warunki zgodnosci co do procedur serwisowych
same procedury serwisowe ustala i zna poroducent
Zgodnie z tym samym GVO producent jest również zobowiązany udostępnić wszystkie informacje - tak, że tutaj też nie ma boja.
Cytat:
proces sadowy po tym moze trwac latami i kompletnie jest to nie oplacalne dla uzytkownika
To ryzyko występuje nawet w przypadku 100% serwisowania w ASO.
Cytat:
kupuje sie auto za 50k a potem sie skompi 200zl za tanszy przeglad rezygnujac z gwarancji za ktora sie zaplacilo w cenie samochodu dla mnie to glupie jest...
J.w. - z niczego się nie rezygnuje.
Natomiast czy to jest skąpienie czy nie - to już nie moja broszka. Także MSZ ceny nie są zabójcze, a na pewno niższe niż w innych markach, ale każdy może to oceniać po swojemu - zwłaszcza jeśli bierze jeszcze pod uwagę również czas i odległość, a nie tylko pieniądze.
(TSD jak to było z tą belką w oku? <; Bo Ty tak szybko szafujesz "to glupie jest", a sam się nabzdyczałeś jak naprawdę bez żadnej zawiści czy złośliwości pisaliśmy Ci, że nie ma co jojczeć nad wyższą ceną przeglądów Twojego clio, skoro jest to wynik jego wyższości nad daćkami...).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum