Właśnie, w kwestii montażu przy lusterku - czy potem trzeba podpiąć kabel zasilający do gniazda zapalniczki? I taki przewód majta się przez całą szybę?
Nawigacja jest dość spora (5" ekrac + 5mm ramka) więc odpada pod lusterkiem. Ja mam umieszczona zaraz nad deską tak żeby łapała mi jak najbliżej przed maska ale i nie wchodziła w pole widzenia przed maską. Kabel ma ok 1m długości i zwisa tak jak mówisz.
Warto dodać że nawigacja ma akumulatorek ale starcza on symbolicznie na jakieś 20-30 min nagrywania bez używania nawigacji.
Właśnie, w kwestii montażu przy lusterku - czy potem trzeba podpiąć kabel zasilający do gniazda zapalniczki? I taki przewód majta się przez całą szybę?
Niekoniecznie. Można zawsze pod/nad podsufitką poprowadzić kabelek.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2012-12-28, 12:43
@matysz: Jedyną zaletą tego urządzenia jest to, że jest dwa w jednym (navi + CarDVR). Jakość na 720p całkiem dobra.
Jak jest z przełączaniem pomiędzy kolejnymi nagraniami, bo rozumiem, że nagranie jest zapisywane w jakiś ustalonych odcinkach czasowych (ja mam w Presigio do wyboru: 5, 10, 15 min)?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-01-18, 00:58, w całości zmieniany 1 raz
Niekoniecznie. Można zawsze pod/nad podsufitką poprowadzić kabelek.
Tak miałem w kamerce z reala. Podsufitka, słupek pod wycieraczką do zapalniczki.
Teraz idzie po prostu w dół. Za zimno coby kombinować.
Nagrania trwają minutę. W programie można zapisać jako poszczególne kawałki trasy co minutę lub łączyć pliki tak jak na przykładach w dowolnej długości kawałki wielokrotność minuty ;)
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-01-07, 19:50
Dobra, to mam pytanie do was, osób które mają już kamerę samochodową.
Kolega mnie poprosił, abym mu polecił jakąś dobrą kamerę samochodową - cena tak do 500 zł, czyli pewnie jakaś będzie to już średnia półka.
Polećcie mi jakaś kamerę ze średniej/górnej półki do ceny 500 zł.
Jeżeli mogę polecić to dwa modele MIO MiVue 338 w cenie poniżej 400 PLN lub 358 w cenie nie dużo ponad 500 PLN. Bardzo dobra optyka i rozdzielczość Full HD.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2013-01-07, 20:15
jackthenight napisał/a:
Dobra, to mam pytanie do was, osób które mają już kamerę samochodową.
Kolega mnie poprosił, abym mu polecił jakąś dobrą kamerę samochodową - cena tak do 500 zł, czyli pewnie jakaś będzie to już średnia półka.
Polećcie mi jakaś kamerę ze średniej/górnej półki do ceny 500 zł.
Polecam Prestigio Roadrunner 500 lub 510. Sam mam tę drugą. Obraz brzytwa, dźwięk świetny. Przełączanie pomiędzy odcinkami nagrania błyskawiczne (nie ma żadnych przerw). W tej cenie o której piszesz, moim zdaniem tylko Prestigio. Jeżeli kolega chciałby się pozbyć od 1.500 zł wzwyż proponuję Mercedesa wśród CarDVR ... coś ze stajni DoD.
P.S.
Poza tym Prestigio ma 2 lata gwarancji. I jeszcze jedna rzecz. Model 500 w specyfikacji technicznej ma temperatrę pracy do -5st.C, zaś model 510 ma -20st C. Więc bardziej nadaje sie na polskie warunki. A tu strona producenta: http://www.prestigio.pl/p.../Roadrunner_510
Masz chyba zbyt krótkie sekwencje ustawione, film chodzi tak skokowo trochę, może trzeba ustawić je na 5 min?
Dobrze ustawione światełka są po zaparkowaniu widać świetnie na ścianie domu.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-01-10, 11:11
Piotr_K napisał/a:
Masz chyba zbyt krótkie sekwencje ustawione, film chodzi tak skokowo trochę, może trzeba ustawić je na 5 min?
Dobrze ustawione światełka są po zaparkowaniu widać świetnie na ścianie domu.
Film chodzi płynnie i nie ma żadnych skoków. Sekwencje są ustawione na 3 min.
A to że masz przeskoki, to twój komputer jest zbyt wolny do jakości HD.
Włącz sobie na szybszym kompie, lub zmień jakość na 480 może 360 i nie włączaj pełnego ekranu, to wtedy też pójdzie ci płynnie.
48piotr napisał/a:
Widać ładnie,ale tylko data i godzina.
Jeszcze powrotną drogę z pracy nagram za dnia. Ale ogólnie kamerka bardzo dobrze nagrywa.
No niestety tylko data i godzina widoczna na filmie, ale może to i lepiej.
Szkoda tylko, że to nie moja kamera :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2013-01-10, 11:23, w całości zmieniany 5 razy
jackthenight, faktycznie jakość bardzo dobra. Na ~ 1:30 filmu, tuż przed skrętem w prawo ciut gorzej, ale i tak odnoszę pozytywne wrażenie. Ciekaw jestem, jak prezentuje się obraz na mniej oświetlonych drogach.
Patrząc na możliwości oraz dostępność i cenę takich urządzeń, mocno zastanawiam się nad zakupem. Przy czym ostrzę sobie ząbki na wspomniany przez Kolegę Chriskb model MIO MiVue 358. Prestigio wydaje mi się duży. Zbyt duży. MIO natomiast bardziej przypomina... licznik rowerowy
Zakres cenowy mniej więcej zbliżony, jakość nagrań porównywalna a może nawet z korzyścią dla MIO, do tego wyglądem zewnętrznym MiVue miażdży "klasyczne" rejestratory :)
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-01-10, 21:07
krakry1 napisał/a:
Tylko MIO MiVue 338 nagrywa w niższej rozdzielczości: 720p, a Prestigio 510 w 1080p.
Mio 358 nagrywa w jakości Full HD 1080p
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
tak to już chyba jest że niższa, często "okrojona" wersja, jest tańsza
Natomiast, jeżeli miałeś na myśli porównanie cen dla Prestigio Roadrunner 511 a Mio MiVue 358 to cenowo te produkty są zbliżone*. Obydwa urządzenia oferują zapis Full HD.
* jako punkt odniesienia przyjmuję orientacyjne ceny Allegro dla produktów nowych
Wysłany: 2013-01-10, 22:24
Piotr_K napisał/a:
Mój "chińczyk" ma lepsze full HD ...;) 1280 piksela na szerokim
Jeśli napisałeś to na serio, to znaczy, że nie wiesz co to full hd.
Full HD 1080p ma rozdzielczość 1920 × 1080 bez przeplotu.
Natomiast HD 720p ma rozdzielczość 1280×720, ale to już nie jest Full :)
Zauważyłem że w Dacii z uwagi na specyficzne włączanie napięcia na gniazdo zapalniczki, może być przypadek taki, że kamera się nie włączy -- a to dlatego, że podczas rozruchu silnika napięcie w gnieździe zapalniczki zanika i kamera traktuje to jako wyłączenie stacyjki - to jest napięcie tzw. akcesoria.
Dlatego należałoby zasilanie zapalniczki troszkę zmienić, albo zasilanie dla kamery podłączyć pod napięcie zapłonu, czyli napięcie się włącza jak przekręcimy stacyjkę i wyłącza jak wyłączymy stacyjkę.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2013-01-10, 22:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum