Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-01-20, 08:24
Mając na względzie "papierową" blachę dacii, którą można wgnieść obrączką na palcu (sprawdzone) nie radzę opierać o klapę niczego ciężkiego.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Te bagażniki widziałem, ale wydaje mi się, że są one bardziej przeznaczone do aut z jednak trochę pochyloną tylą klapą.
Bardziej by mi chodziło o dedykowany do Lodgy, taki który mocowania i podpórki ma w miejscach konstrukcyjnych wzmocnień klapy.
Typowy bagażnik na hak mam od dawna, ale z braku haka...
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-01-20, 09:47
tylko hak daje solidną podstawę do montażu mocnego bagażnika
Marka: fiat
Model: albea, panda
Silnik: 1400, 1200
Wysłany: 2013-01-20, 10:31
Mam taki bagażnik. Zasada jego jest taka, że stawia się go na zderzaku, a do klapy tylko stabilizuje. Ja wiozłem trzy rowery i trochę mi wgniotło zderzak od góry (plastik). Polecam raczej na krótkie trasy. Od ostatniego użycia (przejechałem 1000 km 2 lata temu, z duszą na ramieniu) nie używam go.
_________________ były: fiat 126p, ford capri, opel kadett, peugeot 205, fiat punto, ford mondeo, fiat seicento, multipla...
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-20, 11:54
jan ostrzyca napisał/a:
Mając na względzie "papierową" blachę dacii, którą można wgnieść obrączką na palcu (sprawdzone) nie radzę opierać o klapę niczego ciężkiego.
Akurat blacha jest cienka ale akurat w sandero przedania klapa silnika i tylne drzwi bagaznika wygaja sie nadwyraz pancerne. Bardziej martwie sie o lakier w miejscu mocowania plastikowych zaczepow. Hak wydaje sie najlepszym rozwiazaniem ale jednak drozszym. Na okazjonalne krotkie wypady bagazniki na klape renomowanych firm moze sa warte uwagi.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-01-20, 11:55, w całości zmieniany 1 raz
Na allegro widzialem kiedys bagaznik ma szybe/klape do przewozu tylko jednego roweru. Products of USA. Ja myslalem o bagazniku na klape ale mi sprzedawca odradzNail, powiedzial ze to wsYstko pracuje i on tego nie poleca. Najlepsze sa na hak, potem dachowe. Ja ma dachu wiozlem cztery rowery z radomia do miedzyzdrojow I spoko bylo, no i powrot tez.
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-01-20, 20:17
zapewne odkręcenie przedniego koła załatwiłoby sprawę
W bagażniku będzie pełno, rowerki dzieciaków, moje elektryczne Trikke, wykrywacz metalu, grill itp.
No, ja wiosłem swego czasu w bagażniku MCV 3 rowery z wykręconymi kołami i mnóstwo innego bagażu. Bagażnik lodzi jest większy, więc jak miejsca nie wystarczy, to proponuję założyć jednak hak i zakupić przyczepkę na bagaż (jak dla konia!)
_________________ WhiteDragon
Ostatnio zmieniony przez WhiteDragon 2013-01-20, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Bez jaj, ja już kiedyś przyczepkę dla konia cytryną xm ciągnąłem
Co prawda była to wersja bez konia, ale mieścił się stos kosiarek, jakaś lodówka, meble, no wracałem z Loppmarknadu w Szwecji
Tylko, że w ASO powiedzieli cenę za hak 1600-2000zł. Chętnie bym zamontował u prywaciarza za pół tej ceny, ale nie rozpoznałem jeszcze tematu gwarancji.
Wysłany: 2013-01-23, 16:37
sądzę,że montaż haka poza aso nie narusza ogólnych warunków gwarancji
Nie ma co rozpoznawać - dokładnie to samo, co z resztą takich spraw: jak coś się zepsuje z powodu haka, to gwarancja takiej naprawy nie obejmie, w pozostałych sprawach nie ma znaczenia.
Cześć co prawda mam mcv, ale temat przerabiałem polecam bagażnik na hak.
Ja mam THULE G5 + dostawka na 4 rower . Kupowałem używany na allegro .
Przykładowy film jak to wygląda :
P.S. montaż haka w aso Lisowski + wiązka 13 pin całość 750 zł (hak dali polski + robocizna). Uziemienie jest z przodu auta i biedaki musieli ciągnąć kabel z tyłu auta, aż na sam przód , żeby było zgodnie z zaleceniami producenta.
Ostatnio zmieniony przez Dawid 2013-01-24, 00:05, w całości zmieniany 2 razy
A ja mam zestaw belki + 3 bagażniki na rowery - najtańsze modele z Norauto. Kupiłem 4, a czwarty zwróciłem, bo czwarty rower na szerokość już się nie mieścił (no chyba że 4 szosówki z wąskimi kierownicami). Rowery trzeba umieszczać naprzemiennie - przód tył zaczynając od środkowego.
Sprawdzone na trasie Zabrze - Łeba - Ruciane Nida - Zabre. wszystko OK. Tylko spalanie rośnie co w tym przypadku jest normą.
Ja w sandero wożę 4 rowery. Dwa dorosłe i dwa dziecięce. Ale wejdą i 4 dorosłe, trzeba tylko układać naprzemiennie, jeden do przodu, drugi tyłem do kierunku jazdy itp. ważne też jest ułożenie w odpowiedni sposób ramion korby oraz kierownic.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-15, 21:52
bodzio napisał/a:
Ja w sandero wożę 4 rowery. Dwa dorosłe i dwa dziecięce. Ale wejdą i 4 dorosłe, trzeba tylko układać naprzemiennie, jeden do przodu, drugi tyłem do kierunku jazdy itp. ważne też jest ułożenie w odpowiedni sposób ramion korby oraz kierownic.
Tylko jakies lekkie masz te rowery Bagaznik chyba max 50 kg jest homologowany ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum