DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-10-09, 17:06
Skrobaczka do szyb
Autor Wiadomość
krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-10-12, 17:58   

Dzisiaj sprawdziłem praktycznie, to co mnie interesowało, kiedy zkładałem ten temat. Wycieraczka z metalem (brązem) nie rysuje szyb, Huuuuuuura :lol:

Piotr_K 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2013-01-28, 23:37   

krakry1 napisał/a:
Dzisiaj sprawdziłem praktycznie, to co mnie interesowało, kiedy zkładałem ten temat. Wycieraczka z metalem (brązem) nie rysuje szyb, Huuuuuuura :lol:

Toż przecie pisałem ;))

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5516

A teraz nowość - skrobaczka elektryczna - ciekawe, kto się skusi/ił?

https://www.fastdeal.pl/o...06c2c31323036/n
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-10, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  

tomala72 

Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018
  Wysłany: 2013-01-29, 08:59   

A ja mam garaż w odległości 10 minutowego szybkiego spacerku od bloku i zamiast przeznaczać 15 minut na skrobanie szyb to sobie kondychę poprawiam co rano:)

Axia 

Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2013-01-29, 15:10   

Z wiekiem zaczęłam sobie ograniczać problemy :) Garażu nie mam (w domu wolimy miec w tym miejscu drugi salon ;P ) Samochodu juz nie odpalam ( z wrodzonego leniswta jestem z tych co wolą pospać ) chyba, że mąż wychodząc zrobi do dla mnie ( ostatnio wyczulam pismo nosem bo musial odpalac przez klemy ;P ) Jeśli nie zasypalo na maksa używam płynu, jeśli muszę odsnieżyć to odrazu obskrobie, na jedno wychodzi :) Autko mam z 2003 (Dusterkiem jeździ mąż gderając, że ja i tak nie mam dokąd jeździć) odpalane przez dlugi czas zimą w celu wcześniejszego nagrzania. Po awarii odpalenia sąsiad zabał autko żeby mu wymienić przewody i świece i powiedzałm, że ma byc pierwszą osobą która się dowie, że już sprzedajemy, bo chodzi jak zloto (o czym doskonale wiem ;P ), nie sądzę więc by odpalanie w celu nagrzania znacząco wplywało na awaryjność silnika. Jak napisał kolega wyżej każdy robi to co lubi :)
Miałam w focusie ogrzewaną szybę przez jakiś czas, cudowna sprawa. Swoją drogą czemu jeszcze nie ma na forum info jak to zrobić w Dusterku? ;P :evil:

Piotr_K 

Model: Duster 4x4 esp+asr
Silnik: 1,6 MPI 16V + LPG BRC
Rocznik: 2011
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2013-01-29, 19:10   

To jest patent Forda, inni stosują najczęściej podgrzewanie tylko w okolicy spoczynku piór wycieraczek.

Jak to działa w Fordzie

Rewelacja !!! ale czytałem, że sporo osób skarżyło się na: część tych zatopionych drucików nie działa i w efekcie tylko część szyby jest rozmrażana, inni, że jadąc nocą widzą rozszczepienie światła co bardzo denerwuje i utrudnia jazdę.

Może lepszym rozwiązaniem byłby podgrzewacz płynu spryskującego?

Bo coś takiego to już tylko w zimach stulecia ;)))

Są też profesjonalne sposoby ogrzewania naszych "ulubienców"

http://regiomoto.pl/porta...montaz-poradnik
Ostatnio zmieniony przez Piotr_K 2013-01-29, 19:32, w całości zmieniany 2 razy  

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2013-01-29, 19:44   

na tym filmiku z buldożerem do lodu szyba jest nagrzana od środka - widać jak odbity lód zjeżdża z szyby (bo odmarzł)

po ogrzaniu szyby, to ja i w zimę stulecia potrafię ekspresowo szybę z lodu oczyścić przy pomocy trójkątnej skrobaczki z Tesco za 1zł

Gimbo 

Marka: Mitsubishi
Model: Carisma
Silnik: 1.9 DID
Rocznik: 2002
Wysłany: 2013-01-29, 19:49   

Ja używam odmrażaczy do szyb. Z grubym lodem sobie nie poradzą i trzeba pomagać skrobaczką, ale to i tak dużo łatwiejsze zadanie niż bez odmrażacza.
Przy takim normalnym szronie zawsze pierwszy wyjeżdżałem z parkingu. Inni skrobali jeszcze długo po moim wyjeździe, a zaczynali długo przed tym, jak w ogóle wyszedłem z domu ;-)

Teraz mam ten luksus, że auto stoi w garazu i nie muszę martwić się takimi rzeczami ;-)

maciek 

Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-01-29, 20:36   

Piotr_K napisał/a:
To jest patent Forda, inni stosują najczęściej podgrzewanie tylko w okolicy spoczynku piór wycieraczek.

Jak to działa w Fordzie

mam ten patent ;-) przyjemny bardzo dużo szybciej odmraża przednią szybę niż tylną ;-) bo więcej jest tych małych drucików :mrgreen: , trzeba pamiętać ze trzeba odmrozić boczne szyby więc i tak trzeba mieć skrobaczkę, ale ja korzystam z odmrażacza do szyb a w ostateczności z skrobaczki i siły nawiewów ;-) Bardzo nie lubię mieć porysowanej przedniej szyby więc wybrałem właśnie tą funkcję niż np. lepsze radio z BT ;-)

Kolejną zaletą że przy -15°C mogłem użyć spryskiwaczy do szyb i być spokojnym że nie zamarznie mi na szybie :mrgreen:

Wadą jest to że jak każdy gadżet zużywa paliwo i jak jeżdżę z kamerą to traci ostrość i filmuje mi paski na szybie zamiast drogę :mrgreen:

dystrykt9 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Wysłany: 2013-01-29, 20:54   

Nawiązując do tematu.
W poprzednich autach stosowałem jedynie plastikowe skrobaczki i czasem odmrażacz w sprayu.
W dusterze używam jedynie oryginalnych fińskich skrobaczek z mosiądzu firmy Murska (jedna taka kosztuje jedynie kilka złotych - do kupienia np. w popularnym serwisie aukcyjnym :-D ). Mosiądz jest metalem o twardości niższej od szkła, a do tego nie wbiją się w niego żadne drobiny piasku, tak jak to bywa przy plastiku.
W porównaniu z plastikowymi skrobaczkami, Murska po prostu ...nie ma porównania. Z plastikami męczyłem się czasem niemiłosiernie nad oczyszczeniem szyby. Metal powoduje, że nie muszę wkładać siły w usuwanie lodu/szronu z szyby i schodzi on szybko i elegancko. Nawet ten ściśle przylegający, który wytwarza się przy wyższej wilgotności powietrza.
Mam też odmarażacz, ale przy dużych mrozach szybko odparowujący alkohol powoduje rozmazywanie lodu na szybach. Na razie o wiele bardziej podoba mi się skrobanie mosiądzem :mrgreen: Nie poświęcam na taki zabieg więcej niż 2-3 minuty.

BogdanK 

Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-01-30, 02:34   

dystrykt9 napisał/a:
Na razie o wiele bardziej podoba mi się skrobanie mosiądzem

A rys na szybie nie pozostawia tak skrobaczka :?: (zawsze zalecano skrobaczki z tworzywa).
Osobiście bardzo rzadko używam skrobaczki do szyb, najczęściej stosuję odmrażacz, ewentualnie ciepły nawiew na szybę :-)

dystrykt9 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Wysłany: 2013-01-30, 07:05   

BogdanK napisał/a:

A rys na szybie nie pozostawia tak skrobaczka :?: (zawsze zalecano skrobaczki z tworzywa).
Osobiście bardzo rzadko używam skrobaczki do szyb, najczęściej stosuję odmrażacz, ewentualnie ciepły nawiew na szybę :-)

Na razie nie zauważyłem żadnych rys :-)
Do plastików już nigdy nie wrócę, bo po nich właśnie pojawiały się rysy, a w dodatku miały zwyczaj szybko się tępić i były nieefektywne.
Z tymi metalowymi skrobaczkami trzeba uważać, co się kupuje. Oryginały Murska mają twardość niższą od szkła (Skandynawowie namiętnie ich używają, a oni coś wiedzą o ekstremalnych warunkach zimowych :mrgreen: ). Kupując podróbę możemy dostać produkt, który mógłby zarysować nam szybę.
Skrobaczki używam na większe oblodzenie/szron.
Przy mniejszych ilościach też włączam nawiew, bo całkiem dobrze i szybko radzi sobie z rozpuszczaniem lodowego nalotu na szybie.

Odpowiedz do tematu