Wysłany: 2008-07-23, 15:58 Ankieta - Ergonomia wnętrza samochodu Dacia Logan
Witam wszystkich.
Jestem studentem 5 roku Politechniki Wrocławskiej i piszę pracę magisterską na temat ergonomii wnętrza Dacii logan. Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety znajdującej się pod linkiem podanym poniżej. Pozwoli mi to poznać Państwa subiektywne opinie na temat wnętrza Dacii Logan z punktu widzenia jej użytkowników. Zdobyte informacje porównam z przeprowadzonymi przeze mnie obiektywnymi badaniami i po ukończeniu wyniki udostępnię na forum. Za pewne z chęcią Państwo poznacie opinie innych użytkowników o ergonomii wnętrza Logana. Z góry dziękuję za wypełnienie ankiety i pozdrawiam :)
Rafał S.
Witam ziomka! Właśnie niedawno skończyłem swoją 5-letnią przygodę z PWr. - życzę powodzenia!
Ankieta ciekawa, ale - jak napisałem w komentarzu - brakuje mi w niej pytania o regulację reflektorów przednich. Jest ona tak kiepsko zrobiona, że nie da się zmienić ustawienia w czasie jazdy. Trzeba przynajmniej otworzyć drzwi, a najlepiej wyjść z auta.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
brakuje mi w niej pytania o regulację reflektorów przednich. Jest ona tak kiepsko zrobiona, że nie da się zmienić ustawienia w czasie jazdy. Trzeba przynajmniej otworzyć drzwi, a najlepiej wyjść z auta.
Potwierdzam nie najlepsze usytuowanie i widoczność tego pokrętła, ale bez przesady. Ja nie mam problemów z dotarciem do niego, nawet w czasie jazdy (chyba, że są jakieś różnice między sedanem, a MCV-ką?).
No tak, przekręcić się da, tylko nie widać na co się przekręca - jak np. chcesz na 1, czyli w środku.
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Gość
Wysłany: 2008-07-24, 16:02
Wielkie dzięki wszystkim, co już wypełnili ankietkę
Tematem regulacji reflektorów przednich napewno się zajmę. Jeśli macie jeszcze jakieś spostrzeżenia śmiało piszcie. Bardzo mi się to przyda w dalszej pracy Pozdrawiam
Rafał S.
Ja też się odmeldowałem.
Jeszcze jedno co zauważyłem i nie napisałem w mailu - przy otwartych drzwiach (nawet przednich) świeci się cały czas światło w bagażniku w mojej MCV-ce. Dobrze by było, aby była możliwość wyłączenia oraz żeby się dopiero zapalała po otwarciu tylnych drzwi. Gaśnie po czasie po zamknięciu drzwi lub po uzbrojeniu centralnym zamkiem. Są to szczegóły, ale dla mnie mogły by być zmienione jeżeli chodzi nie o ergonomie.
Ja też się odmeldowałem.
Jeszcze jedno co zauważyłem i nie napisałem w mailu - przy otwartych drzwiach (nawet przednich) świeci się cały czas światło w bagażniku w mojej MCV-ce. Dobrze by było, aby była możliwość wyłączenia oraz żeby się dopiero zapalała po otwarciu tylnych drzwi. Gaśnie po czasie po zamknięciu drzwi lub po uzbrojeniu centralnym zamkiem. Są to szczegóły, ale dla mnie mogły by być zmienione jeżeli chodzi nie o ergonomie.
W ankiecie musiałby jeszcze rozbijać na wersje. W 7 osobowej MCV-ce jest lampka w podsufitce (zamiast bagażnika), no i to się przydaje. Dodatkowy plusik jest taki, że można ją wyłączyć.
Marka: Renault
Model: Laguna Grandtour
Silnik: 1,8 16V + Gaz Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Cze 2008 Posty: 213 Skąd: Powiat Piaseczno
Wysłany: 2008-07-25, 09:32
Mamert napisał/a:
Dobrze że to światełko w bagażniku wygasza się samo po pewnym czasie
To samo jest ze światełkiem we wnętrzu pojazdu. Nasze szczęcia mają taki bajer, że chyba po około pół godzinie wyłączają się układy elektryczne pojazdu.
Sprzwdziłem to - kiedyś zostawiłem samochód z włączoną lampką wewnątrz. Zobaczyłem to z domu, ale nie chciało mi się wyjść i jej zgasić ( za godzinę miałem gdzieś jechać ) - jakież było moje zdziwienie gdy po około pół godzinie zobaczyłem, że lampka się nie świeci ( odłączyła się elektryka ). Gdy podszedłem do samochodu i otworzyłem go z centralnego zamka - elektryka się włączyła i lampka świeciła nadal. To samo jest z lampką bagażnika.
I tu chylę czoła do konstruktorów.
Np. w Peugeocie 206 takich bajerów nie stwierdziłem.
_________________ Poprzednie auto : Dacia Logan 1,4 MPI B+G.
Obecnie : Laguna II 1,8 16 V B+G
Ja też...
ale zauważyłem błędne nazewnictwo modeli :(...
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-07-26, 21:33
Kolego, pytanie o regulację kierownicy jest chyba błędnie postawione. Wg mnie należałoby zapytać czy ankietowany posiada regulację kierownicy w swoim aucie i czy zakres regulacji pozwala zająć wygodne miejsce za kółkiem. Podejrzewam, że większość ankietowanych NIE POSIADA regulacji kierownicy stąd przewaga odpowiedzi, że regulacja kierownicy nie pozwala zająć wygodnie miejsca. Zauważ, że jest odwrotnie w przypadku innych elementów sterowania czy wskaźników TAKICH SAMYCH dla WSZYSTKICH aut, niezaleznie od wersji. Ankietę wypełniłem, ku chwale Ojczyzny!
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Ja jeszcze bym spytał o nawiew powietrza na przednią szybę. Po ostatnich burzach nad Śląskiem jak zmokłem i szyba mi zaparowała to nawiew miał ciężko szybko parę usunąć, wydaje mi się że kąt strumienia powietrza jest skierowany równolegle do szyby a nie na nią (MCV).
Ja jeszcze bym spytał o nawiew powietrza na przednią szybę. Po ostatnich burzach nad Śląskiem jak zmokłem i szyba mi zaparowała to nawiew miał ciężko szybko parę usunąć, wydaje mi się że kąt strumienia powietrza jest skierowany równolegle do szyby a nie na nią (MCV).
Wystarczy trochę deszczu a szyba paruje. Jedyne wyjście to co chwile włączać klimatyzację.
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
Gość
Wysłany: 2008-07-27, 14:10
Faktycznie przyznaję z tą regulacją kierownicy to dałem plamę Już musi tak zostać, gdyż ankiety w trakcie zbierania wyników nie mogę edytować. Ale nic tak nie buduje jak wartościowe spostrzeżenia i opinie innych Jak już wcześniej wspominałem za wszystkie uwagi dziękuję. Bardzo mi się to przydaje i skłania do głębszego przyjrzenia się niektórym elementom wnętrza Dacii.
Pozdrawiam
Rafał S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum