Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-28, 13:02 Uwaga na wodę w bagażniku Logana
W zeszłym tygodniu nad śląskimi miastami przetoczyły sie liczne burze, i ulewy. Samochód mój garażuje pod chmurką. W czwartek podczas wyładunku przewożonych rzeczy z bagażnika poczułem niepokojący zapach, stęchlizny. Powyrzucałem więc od razu na parkingu wszystko z bagażnika, podniosłem wykładzinę osłaniającą nadkola. Przy lewym nadkolu zobaczyłem sporą kałużę wody. W sobotę rano pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było ponowne sprawdzenie lewego nadkola. Znów kałuża wody-około 2/3 zwykłej szklanki do herbaty. Demontaż wykładziny bardzo łatwy, część zacisków wyjmuje się, część jest przykręcana. Jednak przy lewym nadkolu zdjęcie wykładziny skutecznie uniemożliwiają uchwyty podnośnika. Wykładzina bardzo trudno nasiąka wodą, szybko schnie. Od spodu pokryta jest twardą warstwą izolacyjną (chyba). Tylko skąd ta woda???? Ktoś z Was sprawdza (często/sporadycznie?) co się dzieje pod wykładziną w bagażniku?
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2008-07-31, 09:50
Czyli jestem pierwszy... Małe w sumie pocieszenie. Do tej pory nie wiem jak ta woda gromadziła się przy lewym nadkolu . Gdyby od góry, po ściankach naciekała, to albo wykładzina byłaby wilgotna, albo blacha. Może od strony tylnego reflektora (największe szczeliny)? Jedynym miejscem, gdzie bylo wilgotno to pozioma blacha przy nadkolu (dno zagłębienia). Trzeba znów poczekać do następnych całonocnych opadów....
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Ja miałem podobny przypadek, z tym że u mnie przeciek był minimalny i na początku sądziłem że to para osiada.
U mnie przeciekało połączenie (spaw) pod tylną szybą, są takie dwa po obu stronach. Nie chciało mi się nawet z tym jechać do ASO, uszczelniłem czymś smoło podobnym, nazwy już nie pamiętam. Trochę tego środka rozcieńczyłem rozpuszczalnikiem i wpuściłem w szczelinę (wyglądała jak małe pęknięcie spawu), a później na wierzchu nie rozcięczonym i jest OK, trzyma prawie 3 lata i nic nie przecieka :)
Wysłany: 2008-08-18, 09:54
Zrobiłem dwa testy:
-przykleiłem taśmą izolacyjną wąż do rynienki biegnącej pod pokrywą bagażnika, i odkręciłem kran
-wylałem na rynienkę wiadro wody
Przeżyłem mały szok. Woda wypływała... od dołu (!!!!!!! ) przez łączenie blach. Przy dużym strumieniu powstawała nawet mała fontanna. Teraz ciężko myślę, czy wszystko zostawić tak jak było, i od czasu do czasu kontrolować zagłębienie przy lewym nadkolu, ścierając nadmiar wody gąbka, czy też łączenie to dokładnie uszczelnić. Wtedy jednak istnieje ryzyko-wręcz pewność, że napływająca woda gromadzić się będzie pod blachą, co w krótkim czasie doprowadzi do korozji.
Teraz ciężko myślę, czy wszystko zostawić tak jak było, i od czasu do czasu kontrolować zagłębienie przy lewym nadkolu, ścierając nadmiar wody gąbka, czy też łączenie to dokładnie uszczelnić. Wtedy jednak istnieje ryzyko-wręcz pewność, że napływająca woda gromadzić się będzie pod blachą, co w krótkim czasie doprowadzi do korozji.
Jak uszczelnisz w rynience, to woda nie będzie się gromadzić pod blachami :)
Wysłany: 2008-11-28, 17:02 Re: Uwaga na wodę w bagażniku Logana
ian napisał/a:
W zeszłym tygodniu nad śląskimi miastami przetoczyły sie liczne burze, i ulewy. Samochód mój garażuje pod chmurką. W czwartek podczas wyładunku przewożonych rzeczy z bagażnika poczułem niepokojący zapach, stęchlizny. Powyrzucałem więc od razu na parkingu wszystko z bagażnika, podniosłem wykładzinę osłaniającą nadkola. Przy lewym nadkolu zobaczyłem sporą kałużę wody. W sobotę rano pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było ponowne sprawdzenie lewego nadkola. Znów kałuża wody-około 2/3 zwykłej szklanki do herbaty. Demontaż wykładziny bardzo łatwy, część zacisków wyjmuje się, część jest przykręcana. Jednak przy lewym nadkolu zdjęcie wykładziny skutecznie uniemożliwiają uchwyty podnośnika. Wykładzina bardzo trudno nasiąka wodą, szybko schnie. Od spodu pokryta jest twardą warstwą izolacyjną (chyba). Tylko skąd ta woda???? Ktoś z Was sprawdza (często/sporadycznie?) co się dzieje pod wykładziną w bagażniku?
Moja Loganka ma 1,5 roku a problem jest od lata uważam, że to dziwne zjawisko i bardzo to jest denerwujące bo dokładnie nie wiadomo gdzie szukać ale mam nadzieję, że tych kilka rad od Was coś zdziała, dzięki
Wysłany: 2008-12-08, 16:30
Zgłosiłem ten problem na przeglądzie. W tym celu nawet nie wycierałem ostatnio wody, ani nie suszyłem wykładziny. Obejrzeli, pomyśleli, i UWAGA! oba nadkola zabezpieczyli jakąś plastyczna masa uszczelniającą poprawiając przy okazji zabezpieczenie antykorozyjne samochodu, które w tym miejscu podobno jest słabe.
Rano, dzień po przeglądzie, podchodzę do samochodu. Koło lewego koła Logana duże krople gęstego, i lepkiego smaru o konsystencji, i kolorze stopionej czekolady. Trochę przypomina mi to mojego starego Poloneza, gdzie zabezpieczenie antykorozyjne (ale o kolorze brudnożółtym) też czasami spadało na podłoże (np. w gorące dni). Dobre potwierdzenie wiarygodności prac wykonanych przez serwis.
Witam
Wracam do tematu wody w bagażniku gdyż chcę podzielić się swoim spostrzeżeniem .
W moim aucie w bagażniku zauważyłem wilgoć , dostawała się ona podczas opadów deszczu poprzez boczne kratki wentylacyjne po obu stronach . Po zdemontowaniu owych kratek zauważyłem że pracownik montujący ten element po prostu zapomniał o założeniu w odpowiednim miejscu uszczelek. Zrobiłem to za niego i problem znikł.
Piszę ten tekst bo z tego co pamiętam w innych wersjach logana bagażnik jest wyściełany obiciem. Sprawdźcie czy nie występuje ten problem i u was a nie skrywa się pod obiciem we wgłębieniach przy nadkolach.
Pozdrawiam
RYKI
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-10, 09:07
RYKI napisał/a:
Witam
Wracam do tematu wody w bagażniku gdyż chcę podzielić się swoim spostrzeżeniem .
W moim aucie w bagażniku zauważyłem wilgoć , dostawała się ona podczas opadów deszczu poprzez boczne kratki wentylacyjne po obu stronach . Po zdemontowaniu owych kratek zauważyłem że pracownik montujący ten element po prostu zapomniał o założeniu w odpowiednim miejscu uszczelek. Zrobiłem to za niego i problem znikł.
Piszę ten tekst bo z tego co pamiętam w innych wersjach logana bagażnik jest wyściełany obiciem. Sprawdźcie czy nie występuje ten problem i u was a nie skrywa się pod obiciem we wgłębieniach przy nadkolach.
Pozdrawiam
RYKI
A mógłbyś zrobić fotki tych kratek wentylacyjnych ?
Witam, odświeżam temat kilka tygodni temu zobaczyłem, że u mnie też gromadzi sie woda, ale w prawym nadkolu. temat przeglądałem już wcześniej i wtedy woda nie występowała u mnie ale niestety sie pojawiła ostatnio. w którym dokładnie miejscu mieliście przecieki?
Dzięki czytałem wcześniejsze Twoje wpisy, ale zastanawiam sie ten spaw jest od strony bagażnika widoczny czy od zewnątrz? Po obu stronach są tak jakby małe szczeliny na zewnątrz przy bocznych błotnikach. na zdjęciu na czerwono zaznaczyłem podejrzane miejsce
t_t_20100720_109_180.jpg
Plik ściągnięto 21084 raz(y) 9,82 KB
Ostatnio zmieniony przez robertp1983 2011-05-05, 09:29, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Pozdrawiam
RYKI
nawiąże do tematu bo ostatnio się nim troche zająłem, Problem w tym, że nikt nie zapomniał o uszczelkach w tych kratkach... poprostu są tak kiepskie, że szybko parcieją i wypadają. ostatnio pod zderzakiem znalazłem kawałek ok. 30 cm szarego czegoś wyglądało jak uszczelka z jakiejś pianki. myślałem ,że to poprostu leżało. Dziś usłyszałem, że mi coś chrobocze z tyłu. zajrzałem pod auto znowu kawałek tego czegoś, poszukałem głębiej ręką w błotniku i znalazłem kratkę wentylacyjną, nawet kawałek uszczelki jeszcze mi został w ręce jak jej dotknąłem. zabezpieczyłęm po obu stronach. od wewnątrz i zewnątrz i zobaczymy czy teraz będzie się lało
W przypadku sedana proponuje założyć na rand klapy bagażnika od strony szyby uszczelkę od drzwi 126p,
to dobre rozwiązanie ponieważ woda spływająca z dachu oraz tylnej szyby nie dostaje się do środka, nawet podczas jazdy w dużym deszczu.
Mam uszczelkę założoną i potwierdzam jej wysoką skuteczność
Problem w tym, że u mnie najprawdopodobniej jakoś ta woda dostaje sie poprzez źle zabezpieczoną tą kratkę wentylacyjną( odpadła uszczelka) jak ją zabezpieczyłem trochę to w bagażniku było o wiele mniej wody, więc poprawiłem zabezpieczenie i zobaczymy czy teraz już będzie dobrze. kratka wentylacyjna była mokra na dolnej krawędzi. więc pewnie tamtędy się ta woda dostawała.
Przypuszczam ale nie jestem pewny, woda spływa po szybie do rynienki następnie szczeliną obok tylnej lampy, spływa w dół, w czasie jazdy powstaje podciśnienie za samochodem i wciąga wodę gdzieś do środka.
Jeżeli masz sedana załóż uszczelkę, problem zniknie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum