Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-02-11, 10:04
W telewizji ten samochód już reklamują ? Dostałem wczoraj wieczorem SMS od znajomego: "Małą Daćkę za 20.000 tysięcy reklamują w polskiej telewizji!"
Artykuł to kompilacja znanych faktów i domysłów dziennikarzy. Wszystko w trybie przypuszczającym: "niewielkie auto mogłoby wzbogacić ofertę już w 2014 roku", "może nawet około 20.000 tysięcy złotych za bazowy model", "być może płyta V stosowana w Nissanie Micra, albo baza obecnego Renault Twingo, lub może przyszłego", "największe szanse ma jednak M0". Fuj, odgrzewany kotlet ...
Już w tym roku nadwozie kombi Logana!
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-02-11, 12:32
jeśli podstawowa wersja będzie kosztować poniżej 20 tys a najbogatsza poniżej 25 - co moim zdaniem jest zupełnie realne i będzie oferować wnętrze mniej więcej gabarytów CityGo, wróżę mu powodzenie. Pytanie brzmi - kiedy się pojawi? Sądzę,że do 2015
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-02-11, 13:44
Wydaję mi się że pojawi się szybciej niż się spodziewamy, jeżeli cena i wyposażenie będzie ok to chyba będzie model który by rozsławił ze względu na ilość sprzedanych aut Dacię. Na razie mam Yarisa którego kupiłem niedawno ale w ciągu 3-4 lat w zależności od tego jak się będzie sprawował zamierzam zmienić na nówkę typu: skoda citigo automat, tempomat, podgrzewane fotele itd. Ciekawe czy dacia w końcu da automatyczną skrzynię i zacznie dawać 12 lata na nadwozie.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-11, 14:07
Jakość niech zostanie jaka jest , znaczy niech już nie cudują i jej nie pogarszają.
Tak swoją drogą coraz bardziej klaruje się polityka Renault : marki podstawowe (Renault, Nissan) będą zdobywać 5 gwiazdek w testach zderzeniowych (sam widziałem ostatnio reklamę Renault w jakimś babskim piśmie gdzie podkreślano że aż 6 modeli z oferty ma komplet gwiazdek) i dostaną lepsze blachy (a przynajmniej gwarancję na nie).
Dacia będzie miała te 3 gwiazdki (łatwo to uzyskać żonglując wyposażeniem dodatkowym i bezpieczeństwem pieszych) i 6 lat gwarancji na karoserię (co nie znaczy że blacha nie wytrzyma więcej - chodzi o marketing) - za to bazowa cena odpowiedników modeli jest 30 - 40 % niższa od koncernu matki.
Więc Dacia segmentu A równa się Twingo * 0,7 :)
Artykuł w "Motorze" to tylko kolejne bezpodstawne wydumki dziennikarzy - nic, nigdzie nie wskazuje na to, żeby Renault/Dacia przygotowywało taki model. Nawet wręcz przeciwnie - wielokrotnie padały oficjalne wypowiedzi, że takiego malucha nie będzie.
Oczywiście, mogli zmienić zdanie, mogą też siać dezinformację - ale na to także nic nie wskazuje...
(Natomiast Renault rzeczywiście pracuje od jakiegoś czasu nad czymś ultra-tanim, ale jak na razie nie ma ani żadnych konkretnych efektów, ani nawet konkretnych planów. Jedyną nadzieją jest mianowanie dyrektorem tego programu faceta, który wprowadzał do produkcji projekt logana - ale stało się to bodajże dopiero jesienią zeszłego roku, więc nie ma więc co oczekiwać, że coś takiego pojawi się w ciągu najbliższych 3 lat).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-02-11, 14:23, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem do jakiej grupy kwalifikują Renault Captur jeśli do C to mi się zgadza z tym że jeszcze pojawi się Clio sedan, jeśli to jednak klasa B, to Targach wiosennych lub jesiennych czeka nas niespodzianka, myślę że to będzie crossover
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2013-02-11, 22:57, w całości zmieniany 1 raz
ja poczekam do czwartku na sprawozdania finansowe i nakreślenie co w tym roku ma być.
Prawdopodobnie Renault z Mercedesem wspólnie nie wypuszczą Twingo/Smarta każdy oddzielnie i na innych platformach.
Za to Nissan/Infinity mają zyskać trochę silniki AMG, trochę przeprojektowania pod Europejski rynek. Zobaczymy co z tego wyjdzie
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Ostatnio zmieniony przez maciek 2013-02-11, 23:57, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-02-12, 03:01 Dacia Sedan
Nie znalazłem takiego tematu na Forum, więc daję
Dacia Sedan (nie mylić z Loganem) będzie debiutem tej marki w klasie średniej. Wykorzysta rozwiązania techniczne z Renault Fluence i będzie miała przestronne wnętrze, długość auta ponad 4,7 m (na rynku pojawi się w połowie 2014r.). Przewidywana cena od 43850 zł.
Kurde, żeby znać tak dokładnie cenę czegoś czego nie istnieje, respekt
"Przewidywana cena" to chyba raczej coś w stylu zabawy/typowania dziennikarskiego, jaka byłaby cena gdyby............i tyle. Idę o zakład, że w samym Renault (zakładając, że w ogóle taki model powstaje ) nikt nie wie nic o cenie, co najwyżej mają założenia, plany, symulacje kalkulacji itd. ale nie cenę jako taką i to jeszcze w pln na polski rynek ...
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2013-02-12, 10:52, w całości zmieniany 1 raz
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-02-12, 17:03
Tylko teraz, gdy na rynku jest Citroen Elysee, Peugeot 301, czy Skoda Rapid taki Logan premium w wersji sedan ma jak najbardziej sens. Wersja Access powiedzmy od 38.900zł, Ambiance od 43.900zł, a Laureate od 48.900zł. Kwestia doboru 1-2 silników benzynowych i 1 wysokoprężnego. Wersje wyposażeniowe tylko nieznacznie wzbogacone np. Access o kołpaki, lakierowane zderzaki, oświetlenie bagażnika, Ambiance o regulację wysokości kolumny kierownicy i reflektory przeciwmgielne, Laureate o czujniki cofania i elektrycznie sterowane szyby tylne.
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Czekam na tego sedana od dawna, ale jakoś go nie widzę. Optymalnie 2.0 w wysokiej opcji za 55tysięcy. Byle bez bajerów z Fluence i niska masa + dobra skrzynia i setka w 9s :)
_________________ Logan, XII 2006, 1.6 8V LPG (STAG-4) - 184.600, w moich rękach od 132.600
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum