Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,0 TCi 4x2
Rocznik: 2010 był, teraz 2019
Wersja: Prestige Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2010 Posty: 343 Skąd: prawie Łódź :)
Wysłany: 2013-02-16, 23:01 Jaki smar do zamków (wkładek)
Który preparat będzie lepszy do przesmarowania zamków w samochodzie?
1 wazelina bezkwasowa
2 biały smar
3 smar silikonowy
a może coś innego.
Najpilniej wymaga przesmarowania wkładka w klapie bagażnika.
_________________ D u s t e r D r a k u l a
Ostatnio zmieniony przez greg1367 2013-02-16, 23:02, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-02-16, 23:52 Re: Jaki smar do zamków (wkładek)
Z doświadczenia najbardziej poleciłbym smar silikonowy - tylko w rozsądnej (niewielkiej) ilości.
Kiedyś byłem zachwycony działaniem drobno sproszkowanego grafitu - specjalnego "smaru" do zamków. Do czasu, aż poblokowały mi się wszystkie wkładki... Po pierwsze - chociaż korzystałem z centralnego zamka, wsypywałem grafit profilaktycznie do wkładek raz na rok, dwa lata (tak na wszelki wypadek, gdyby zimą przyszła konieczność użycia kluczyków). Po drugie - trudno dozować takie coś. Po trzecie - minęło kilka ładnych lat, grafit złapał wilgoci i pięknie się zestalił, blokując wszystkie płytki. Jedyna rada to rozbieranie drzwi, wyciąganie wkładek (brrr), ich demontaż i czyszczenie.
Tak więc proponowałbym naprawdę niewielką ilość smaru silikonowego. Wazelinę, oliwę i inne smary stanowczo odradzam ze względu na ich większą gęstość - będą się mocniej trzymać, a po pewnym czasie połączą się z kurzem i mogą być problemy.
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2013-02-17, 00:15
Ja w odpowiednich proporcjach mieszam olej do maszyn precyzyjnych ze smarem grafitowym. U mnie taka mieszanina się sprawdza, zamki dobrze przesmarowane i nie ma problemu z ich otwieraniem na mrozie.
Ostatnio zmieniony przez BogdanK 2013-02-17, 00:15, w całości zmieniany 1 raz
Ja używam smaru silikonowego firmy Boll oraz Brunox Turbo-Spray Lock Spray do samych wkładek. Używałem różnych produktów firmy Brunox i z każdego jestem zadowolony.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-02-17, 09:28
smar maszynowy - taki jak do smarowania np maszyn do szycia, WD-40 ma własności myjące, więc wypłukuje smarowanie
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-02-17, 13:19
greg1367 jeśli wkłądka jest zablokowana, to najpierw użyj WD40 aby odblokować zamek. I jak już zamek będzie się płynnie otwierał i zamykał to użyj smaru silikonowego lub białego smaru.
Jeżeli robisz czyszczenie i smarowanie zamka przy ujemnej temp., to radził bym pierw suszarką podgrzać całość, później WD-40, a następnie smarowidło, ja stosowałem silikonowy.
Suchy smar teflonowy PTFE a wcześniej smar silikonowy. Połączenie takie spowoduje nasmarowanie zamka i maksymalne zmniejszenie oporów w pracującym mechanizmie zamka w trakcie otwierania go. Smar teflonowy do dostania W Castoramie. Duża butla 26 zł.
Ja tym suchym smarem teflonowym smarowałem pasek rozrządu - jedyna opcja przedłużenia życia tego paska i zmniejszenia oporów jego pracy ...ale to już taki offtop.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum