Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-10-29, 20:17
nie wiem,co rozumiesz przez pojęcie oryginał - są inne niż montowane wcześniej
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2012-10-29, 20:25
Wydaje mi się, że te chlapacze z przodu są szersze (no i dobrze) od tych quasi oryginalnych tj. tych za 160 zeta. Gdy odbierałem swojego Dustera rok temu tych tańszych niestety nie było.
Witam
Mam pytanie co do tych chlapaczy. Są uniwersaalne i dedykowane. Które są lepsze do Dustera 2X4? Autko mam od 6 dni a już wygląda jak po rajdzie w tropikalnej dżungli. Czym się rużnią? Czy długością? Które polecicie chlapacze ??
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2013-02-20, 18:45
Długość nie jest nawet tak ważna jak szerokość - zwłaszcza tych przednich ponieważ to spod kó przednich wylatuje najwięcej świństwa, które zostaje na drzwiach i błotnikach.
Ja mam firmówki i chyba niczym się nie różnią od uniwersalnych (na moje oko )
Generalnie musisz się przyzwyczaić, że od jesieni do początku wiosny Duster wygląda jak po Dakarze. Mój bolid był ostatnio czysty około listopada.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2013-02-20, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Dedykowane są z tego co pamiętam plastikowe i łatwiej je uszkodzić, uniwersalne są gumowe i przycina się je wg instrukcji. Ja mam kupione tanie gumiaki do busa, przycięte do rozmiaru wg daciowej instrukcji i ograniczają, lecz nie likwidują problemu. Ten typ tak ma, że jest czysty inaczej. Nie bez kozery nazwali go DUSTER :D
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-04-28, 20:44
oryginały nie mają a przynajmniej nie miały napisu. Może coś się zmieniło? Ale wyglądają nieźle i co ważne, są miękkie
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-04-28, 20:45, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Była Dacia
Model: Był Duster 4x4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2013 Posty: 88 Skąd: W-wa
Wysłany: 2013-04-29, 09:48
BoloSr napisał/a:
dobra zapytam sie :)
sa dobre zamieniki do DD czy tylko orginaly sa oki (tylko ta cena)
i co myslicie o tych Orginaly ??
Kupiłem takie właśnie oryginalne chlapacze. Są dosyć elastyczne. Jak na razie ich jescze nie zamotnowałem. Instrulcja montażu jest mało precyzyjna. Jest w niej lista modeli i wskazania jak przyciąć chlapacz dla danego modelu i gdzie wywiercić otwory. Dla DD nie zalecają przycinania na przód ani na tył. Sprawdzałem jednak i na przód bez przycięcia nie bedzie pasować. Znalazłem w internecie starszą wersję instrukcji i tam pisze, że dla DD przedni chlapacz trzeba przyciąć . Jeśli będę montował samodzielnie to najpierw pokombinuje z jakimś szablonem wyciętym np. z tektury. W ostateczności zlece to ASO.
pod tym linkiem (przewinąć na sam dół) są zdjęcia uniwersalnych z przodu i dedykowanych z tyłu
dedykowane są bardzo miękkie ,a uniwersalne są dość twarde i mało elastyczne
>>>klik<<<
_________________ (•_•)
( •_•)>⌐■-■
(⌐■_■)
Ostatnio zmieniony przez marszelest 2013-04-29, 10:23, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-29, 12:13
Miałem w Dusterze oryginalne chlapacze i to był juz ostatni raz. Do Aveo kupiłem już uniwersalne. Wg mnie szkoda kasy na oryginały. Działają tak samo, trzeba tylko parę minut więcej na montaż uniwersalnych poświęcić, żeby dobrze to wyglądało.
Ja mam taki problem w Dacii Logan, że mam zamontowane oryginalne chlapacze do niej z przodu, ale mają one taką lukę w jednym miejscu, przez która syf wpada do blachy nadkola i widać ten syf jak się drzwi odtworzy. Niby nie brudzę sobie boków drzwi i nie drę kamieniami, ale obawiam się że mi rdza zeżre te nadkola zaraz za chlapaczami. Ktoś widział podobny problem ?
Ja mam taki problem w Dacii Logan, że mam zamontowane oryginalne chlapacze do niej z przodu, ale mają one taką lukę w jednym miejscu, przez która syf wpada do blachy nadkola i widać ten syf jak się drzwi odtworzy. Niby nie brudzę sobie boków drzwi i nie drę kamieniami, ale obawiam się że mi rdza zeżre te nadkola zaraz za chlapaczami. Ktoś widział podobny problem ?
Ja mam podobnie w swoim loganie. Nie mogłem zebrać odkurzaczem, nawet z końcówką do kaloryferów. Pewnie będzie trzeba pojechać na stację i wydmuchać sprężonym powietrzem. Jeżeli to cokolwiek da.
Z tego co mi się wydaje to Dacia ma chlapacze tzw. uniwersalne, ale na każdym jest zaznaczone na plastiku co trzeba odciąć, aby pasowało do konkretnego modelu.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Chciałbym założyć do dustera chlapacze na przód i tył. Niestety kupiłem na allegro uniwersalne co miały pasować do mojego auta i niestety nie pasowały. Oryginalne kosztuje ok. 165zł na przód ale nie trzeba wiercić żadnych otworów ani docinać. Natomiast kupione zamienniki na allegro za 30zł aby zamontować należało by powiercić dodatkowe otwory. Czy spotkał się ktoś z zamiennikami chlapaczy do dustera ale pasującymi jak oryginalne?? Czy warto je zakładać. Po roku użytkowania zauważyłem sporo czarnych kropek od asfaltu na drzwiach. Na dodatek wysoki bieżnik opon błoto-śnierznych nie wpływa korzystnie na karoserje.
Mi w aso zakładali dedykowane chlapacze ale nie marki daci.
koszt chyba 50-60 zł Pasują idealnie na forum jest temat gdzie opisane są różnice i dokładnie jakie to chlapacze oryginalne i dedykowane .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum