Wysłany: 2013-03-16, 15:01 dacia lodgy - czy proponowane gratisy się oplacaja?
Witam!
Jestem z Krakowa. Chcę kupić Dacie Lodgy Laureate 1.6 MPI z 2012 roku. Cena auta u dealerów jest różna.
Znalazłam za 42 500 wersję w kolorze grafitowym z
WYPOSAŻENIEM DODATKOWYM
Lakier metalizowany
Koło zapasowe
Dacia Plug & Radio (radioodtwarzacz CD MP3, Bluetooth®, wejście USB/jack, z pilotem przy kierownicy),
Skórzana kierownica i gałka zmiany biegów.
Ale w związku z tym, że zależy mi (chociaż teraz już sama nie wiem:)) na kolorze beżowym, pan zaoferował mi model w tym właśnie kolorze, również z wymienionym wyżej wyposażeniem + opony zimowe( podobno kosztują 1500zł) oraz darmowe przeglądy w okresie gwarancyjnym (podobno jeden przegląd kosztuje do 800zł), w cenie 44 500.
czy ktoś może doradzić mi czy lepiej jest dopłacić i mieć opony, kolor beżowy i te przeglądy, czy nie warto?
To chyba zależy od przewidywanego rocznego zasięgu - i tym samym liczby przeglądów w trakcie gwarancji i tego, jakie zimówki oferują.
Ale nawet gdyby policzyć że opony w sklepie kupiłoby się za 1000zł i zrobiło tylko jeden przegląd za 600zł, to nie wychodzi dużo mniej, niż 2000zł no i lakier jest niestety grafitowy ;)
Chyba że ramach opon wartych 1500zł dealer proponuje jakąś chińszczyznę z przetopionych starych uszczelek, a w ramach "darmowych przeglądów" są jakieś podstawowe przeglądy, a nie te, które są niezbędne do utrzymania gwarancji ;)
Ceny kompletów przyzwoitych opon zaczynają się od ok. 700 - zależy więc co konkretnie miałoby być za te 1500, ale to już raczej górna granica tego, co w ogóle warto kupić do daćki.
W sumie zatem te 2000 dopłaty to żaden gratis - po prostu mniej więcej zwyczajna cena za oba produkty.
No chyba że beżowy egzemplarz jest już z rocznika 2013 - wtedy 44500 za wszystkie rzeczy to względem cennika chyba dość dobra oferta.
nie wiem czy to dobra oferta bo wlasnie czytałam, ze "darmowe przeglądy" można kupic. Tylko pan z salonu tłumaczył, że za każdy rok normalnie musiałabym zapłacić za przegląd ok 800 zł (czyli w ciągu 3 lat 2400zł), a tak to mam już to z głowy i nie będę płacić nic. Z zimowymi oponami to też nie wiem bo nie zdradził mi jaka to będzie firma...
niby jest to "atrakcyjna" oferta, ale z drugiej strony nie chcę dać się naciągnąć..
Mi powiedzieli, że rabat na rocznik 2012 jest teraz nie 2 tys, a 4 tys.
U mnie od cenny wyjściowej odjęli 4 tys, a inni może ten opust dają w dodatkach.
Mi powiedzieli, że rabat na rocznik 2012 jest teraz nie 2 tys, a 4 tys.
U mnie od cenny wyjściowej odjęli 4 tys, a inni może ten opust dają w dodatkach.
A w jakim mieście jest taka promocja? czy moge dostac nr tel do dealera?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-03-16, 18:35
Dzwońcie dziewczyny po różnych salonach i porównujcie oferty. Co Salon, to inne propozycje, choć auto takie same. Przy różnicy kilku tys zł warto przejechać się nawet na drugi koniec PL
Ceny kompletów przyzwoitych opon zaczynają się od ok. 700 - zależy więc co konkretnie miałoby być za te 1500, ale to już raczej górna granica tego, co w ogóle warto kupić do daćki.
Jeśli przez przyzwoitość rozumieć opony niebieżnikowane i niechińskie? ;)
Do Dacii czy nie, droga hamowania zależy od opony, a nie od klocków hamulcowych, dlatego warto kupić jak najlepsze opony. Oczywiście za 1500zł to tylko w ASO dają :P
laisar napisał/a:
W sumie zatem te 2000 dopłaty to żaden gratis - po prostu mniej więcej zwyczajna cena za oba produkty.
Tak to właśnie wygląda i w tym kontekście ładniejszy lakier może jest wart zachodu ;)
Chociaż ja chętniej dokładałbym do lepszego silnika ;)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Nie wiem jak gdzie indziej ale u Zdunka w Gdyni usłyszałem, ze Lodgy słabo schodzi i od zeszłego roku dla osób prywatnych raptem kilka sztuk sprzedano. Lepiej schodzi nowe Sandero i Duster (w takiej kolejności).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum