Zwracam się z prośbą do posiadaczy Dusterów z zamontowanym bagażnikiem dachowym (boxem) o informację:
1. Jaka jest maksymalna wysokość takiego układu przy nieobciążonym samochodzie, od ziemii do najwyższego punktu boxa (zakładając że jest zamknięty)?
2. Jaka jest maksymalna wysokość po otwarciu boxa (umożliwiającym umieszczenie bagażu w środku)?
Jest to na pewno w pewnym zakresie zależne od konkretnego typu belek i bagażnika, stąd im więcej informacji uzyskam od Forumowiczów, tym dokładniej uda mi się ustalić zakres wysokości. Potrzebuję możliwie precyzyjnej informacji w tej kwestii by prawidłowo zaprojektować wysokość bramy garażowej oraz ewentualnie nawet wysokość samego garażu, w którym być może już wkrótce nocować będzie mój Duster :).
- "przerabiałem" ten temat niedawno z tym, że ja musiałem się dopasować do istniejącej materii, tzn. dopasować zestaw tak by nie było kolizji wjeżdżania z założonym boksem,
- maksymalny wymiar zestawu (Duster + boks) jaki musiałem osiagnąć by temu podołać jest ograniczony wysokością wjazdu która wynosi ok. 210 cm dlatego szukałem w miarę płaskiego (niskiego) boksa i niskiego bagażnika bazowego (poprzeczek na relingi), boks jaki wybrałem ma wysokość 34 cm, poprzeczki na relingi których aktualnie używam mają wysokość 2 cm i spoczywaja bezposrednio na relingach co pozwala mi wjeżdżać do garażu bez potrzeby demontażu zestawu (razem ok. 206 cm),
szukam poprzeczek które po zamontowaniu bedą na poziomie relingów (wybór jest spory niestety ceny trochę "mało przyjazne" dla portfela ) ale pewnie coś tańszego uda się znaleźć...
- wybór boksów jest duży a ponieważ moje potrzeby w tym względzie ograniczają się do wożenia w boksie koła zapasowego i "paru innych drobiazgów" to wybrałem boks o pojemności 320 litrów, wieko podnosi się na wysokość ok. 50 cm co pozwala (bez zbytniego komfortu) zapełnić boks...
- w zależności od tego jak duży boks chcesz używać (a możliwości na to pozwalają) to sugeruję przewidzieć wysokość wjazdu do garażu w granicach 230 cm, co da Ci duże pole manewru przy doborze poprzeczek i boksa (duże boksy mają wysokość nawet do 45-47 cm)...
- mój garaż ma wysokość 260 cm i korzystanie z otwartego boksa w garażu nie jest problemem...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2013-03-23, 10:33, w całości zmieniany 2 razy
@Lukasz_B: Nie mam dustera, ale znam odpowiedź na oba pytania (; - a brzmi ona właśnie: "zależy od boksa".
Na szybko nie znalazłem wyższych niż 50 cm w zamknięciu, a i mało kto potrzebowałby chyba większego (wtedy są jeszcze boksy na hak), można więc przyjąć, że mniej więcej o tyle maksymalnie ponad relingi (mające 1695 mm) urośnie Twój pojazd.
Przy otwieraniu liczy się jeszcze szerokość, która nie może być większa niż szerokość między relingami - czyli 100 cm. Bagażniki zazwyczaj nie otwierają się na sztorc, więc to daje drugi maksymalny wymiar - do sufitu.
W ten sposób nie musisz już czekać na żadne żmudne pomiary [:
ja mam belki "biedronkowe" mocowane na relingi (same belki dodaja ok. 5 cm do wysokości)..do tego box INTERPACK ECO 280 (wyskosć boxa chyba 35 cm)..w sumie mam na dachu jakies 40 cm ponad relingi.
Niestety ..brama garażowa ma prześwit ok. 210 cm...więc prze wjazdem muszę demontować box.. co trwa na szczęscie max. ok. 5 minut.
ale na krótkotrwałe wypady nie zakładam boxa..nie chce mi się:)
Dziękuję za odpowiedzi.
Typowo bramy garażowe otwierane do góry mają 212,5cm lub 225cm. Bezpieczniej zatem zaprojektować wjazd dla tej drugiej opcji, gdyż jak wynika z uzyskanych informacji łączna wysokość pojazdu z bagażnikiem w praktyce może łatwo sięgnąć lub przekroczyć 210cm.
Ostatnio zmieniony przez Lukasz_B 2013-03-23, 23:22, w całości zmieniany 1 raz
Mój garaż ma 265cm, i ostatnio nawet wpakowałem sie do niego pickupem ze stojącą na nim lodówką 180cm. Szczęśliwie, bo kiedyś np. mi się zaczęła zamykać brama (segmentową mam), i 'trochę' zahaczyłem (to jeszcze poprzednim autem było).
Ale nie bolało ;)
Ostatnio zmieniony przez Gasnik 2013-03-26, 13:20, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum