Dziś się zdenerwowałam na szyby w Loganie, wciąż są zaparowane :( przednie jakoś ogarniam,ale tylne niestety nie. Dziś dokładnie je umyłam, od nowości chyba takie czyste nie były, jadę, patrzę zaparowane. Jak z tym sobie poradzić ? Jakiś pochłaniacz wilgoci ? Czy to się dzieje z jakiegoś innego powodu?? Ludzie jeżdżą i nie widzę u nich takiego problemu :/
Ostatnio zmieniony przez Modlishkaaa 2013-04-05, 18:35, w całości zmieniany 1 raz
- może jest włączony obieg wewnętrzny, przy czyszczeniu kokpitu (lub w innych okolicznościach) został włączony... przednie szyby są intensywniej "odparowywane" przez nadmuch,
- drugi możliwy powód to nadmiar wilgoci wewnątrz kabiny (z różnych powodów), jeżel masz garaż to zostaw na noc samochód z otwartymi wszystkimi drzwiami i klapą bagażnika co ułatwi odparowanie wilgoci...
Miałem ten sam problem w moim Lodgy. Parowały boczne szyby z tyłu. Po kilku dniach zorientowałem się, że ustawiony miałem obieg wewnętrzny. Po przestawieniu przełącznika problem ustał.
- może jest włączony obieg wewnętrzny, przy czyszczeniu kokpitu (lub w innych okolicznościach) został włączony... przednie szyby są intensywniej "odparowywane" przez nadmuch
OLI napisał/a:
Miałem ten sam problem w moim Lodgy. Parowały boczne szyby z tyłu. Po kilku dniach zorientowałem się, że ustawiony miałem obieg wewnętrzny. Po przestawieniu przełącznika problem ustał.
Zgadza się, musi być włączony obieg wewnętrzny i tak się dzieje.
Swego czasu podczas czyszczenia kokpitu też przełączyłem i gdy miałem zaparowane szyby a niekiedy woda sie po nich lała nie wiedziałem co się dzieje, co jest grane...
Po zasięgnięciu wiedzy na forum i przełączeniu pokrętła problem ustąpił.
Można jeszcze dodatkowo aby cała wilgoć która nagromadziła się w kabinie wrzucić pod dywaniki tekture która pochłania wodę,
ja tak zrobiłem i wszystko jest ok, patent zaczerpnięty od nas z forum.
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-04-05, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Mnie szyby z tyłu parują notorycznie jeśli mam w samochodzie więcej niż jednego pasażera, a na zewnątrz jest mokro. Często muszę jeździć z nawiewami ustawionymi na boczne szyby z przodu, bo też lubią parować.
Jak powrzuca się kilka pochłaniaczy wilgoci to jest trochę lepiej. Filtr kabinowy wymieniam regularnie, samochód jest w środku czysty, woda na gumowych dywanikach nie stoi - ot, taka uroda :D
Jakkolwiek dopiero co ze znajomymi bujaliśmy się jakimś droższym, mafijnym beemwe i przy 4-5 pasażerach szyby parowały mimo nawiewów z przodu i z tyłu, tak więc nie ma co się smucić.
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2013-04-06, 15:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2013-04-06, 15:51
Za parowanie szyb odpowiada w pewnej części brudny filtr kabinowy. Sprawdzone metody to gazeta pod wycieraczką lub nagrzać dobrze samochód w środku i przewietrzyć. Aha ja jeszcze włączam obieg powietrza zewnętrzny. Wtedy szyby też mniej parują
nic w tym złego tyle, że kondensuje się wilgoć i efektem są m.in. zaparowane szyby, obieg wewnętrzny pozwala m.in. szybciej nagrzać wnętrze samochodu ale po osiągnięciu celu ja przełączam na zewnętrzny i problemu z parującymi szybami nie mam...
Może to głupie myślenie, ale... po włączeniu klimatyzacji może lepiej jednak zamknąć cyrkulację powietrza by je osuszać, niż wyrzucać z pojazdu i zasysać z zewnątrz?
Moim sposobem na walkę z zaparowanymi szybami jest zdjęcie płaszcza, kurtki, marynarki, etc. Raz - czuję większą swobodę, dwa - nie gotuję się i nie paruję, chociaż czasem przypłacam to kilkoma minutami zaciskając zęby. Przyznaję, że trochę dziwnie patrzę jak niektórzy kierują w czapkach, rękawiczkach, obwiązani szalem, w puszystym odzieniu... A naprawdę boję się takich co zakładają luźne kaptury.
Wiem, posiadacze silników diesla są w trochę gorszej sytuacji ale mimo wszystko, może warto przyjrzeć się strojowi i spróbować chociaż coś zmienić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum