Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-07-16, 07:49
Radio CB + antena? Co kupić, gdzie i jak zamontować
Autor Wiadomość
kyrneh 

Marka: Fiat 126p;Opel Kadett;Nexia;Dacia Logan I;II
Model: Sandero
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2013-04-26, 16:56   

mekintosz napisał/a:
Sugeruje z boku tunelu srodkowego od strony pasazera. Na wysokosci lewarka, lub ciut dalej ku przodowi.

Tam też umieściłem, jednak boję się że jest mało stabilne.

ajax 

Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-05-06, 18:50   

może podobnie jak u mnie - tutaj to DD i wolałem po stronie pasażera
http://www.daciaklub.pl/forum/download.php?id=6321

kyrneh 

Marka: Fiat 126p;Opel Kadett;Nexia;Dacia Logan I;II
Model: Sandero
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2013-05-06, 19:57   

ajax napisał/a:

Z tego co widzę to jest umieszczone w wyciętym otworze w drzwiach? i to od strony pasażera?

Jak doprowadzone są przewody anteny i zasilania?

Jak też z obsługą radyjka a zwłaszcza mikrofonem czy takie umiejscowienie nie utrudnia?

BoloSr 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 90KM (115KM/260Nm)
Rocznik: 2013
Wysłany: 2013-05-07, 06:53   

ajax napisał/a:

wybacz ze tak napisze :(
ale masakra cos ty z tymi drzwiami zrobil :(

1.5dCi 90KM (115KM/260Nm)

jacekviola 

Marka: VW, MB
Model: Golf VI kombi, W169
Silnik: 1.9TDI
Rocznik: 2008, 2005
Wysłany: 2013-05-07, 07:04   

ajax napisał/a:

rany boskie

jak siedzę w temacie cb od prawie 20 lat - nie widziałem czegoś takiego.

Nie wiem co bierzesz - ale odstaw albo przynajmniej bierz połowę.

Wybacz - to nie ma nic wspólnego z ergonomią, wygodą, że nie wspomnę już o estetyce.

Te dwa chamsko wkręcone wkręty i otwór wycięty jak nożem do masła są kwintesencją najniższego lotu garażowego druciarstwa.

jak można było tak zj... pardon, zepsuć to auto

Ohyda

radio też "wybitne" :-(

kapelusznik 

Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022
Wysłany: 2013-05-07, 07:17   

dajcie spokój - to tylko plastikowy boczek w bardzo budżetowym aucie, a podniecacie się, jakby drewnianą deskę rozdzielczą w Rollsie potraktował dremelem

imho byłoby lepiej, gdyby brzeg "wnęki" został wykończony jakąś taśmą - aby ukryć wyciętą krawędź, śruby montażowe oraz szparę między cb a boczkiem

co do ergonomii, to należy przyjąć, ze jeżeli autorowi to pasuje, to jest ok

jacekviola 

Wysłany: 2013-05-07, 07:22   

tu nie chodzi o to ile auto kosztuje. Czy jest budżetowe czy nie.

Tu chodzi o minimum kultury technicznej. . Jak już coś robić - to robić dobrze z i pomyślunkiem.Nieważne czy to maluch, dacia czy wspomniany rolls. Przepraszam - może to kwestia inżynierskiego wykształcenia - nie wiem. Ale lubię techniczny porządek, przemyślenie i porządne wykonanie.

Czytałem posty kolegi i widząc te wszystkie kabelki, druciki i inne wynalazki - uśmiechnąłem się tylko pod nosem. No ok, skoro pasuje...

ale to spowodowało że nie nie wytrzymałem.

przepraszam

wat 

Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wysłany: 2013-05-07, 21:03   

na zywo to radio w drzwiach wyglada oki
czepiacie sie wkretow jak by w daci wszystkiie one pochowane byly

jacekviola 

Wysłany: 2013-05-08, 11:24   

wat napisał/a:

jeszcze dwa pytania a propos tego "montazu":

- w celu skręcenia squelcha, zwiększenia głosności - kierowca musi sięgac przez szerokość auta żeby tam dosięgnąć?

- jak z głośnikiem - jest wyprowadzony głośnik zewnętrzny? Bo chyba z tej plastikowej studni nie słychać zbyt dobrze?
Ostatnio zmieniony przez jacekviola 2013-05-08, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  

wat 

Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wysłany: 2013-05-08, 11:31   

jacekviola napisał/a:
wat napisał/a:

jeszcze dwa pytania a propos tego "montazu":

- w celu skręcenia squelcha, zwiększenia głosności - kierowca musi sięgac przez szerokość auta żeby tam dosięgnąć?

- jak z głośnikiem - jest wyprowadzony głośnik zewnętrzny? Bo chyba z tej plastikowej studni nie słychać zbyt dobrze?

głosnik wyprowadzony na zewnatrz
w tym przypadku z tego co mi wiadomo to pasażer częsciej obsługuje cb więc nie ma problemu i stąd też pomysł na taki montaż

chriskb 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-05-08, 17:17   

Dla mnie CB musi być pod ręka. Jak jadę z pasażerem to CB mam wyłączone.

ajax 

Wysłany: 2013-05-08, 19:38   

jacekviola napisał/a:
Nie wiem co bierzesz - ale odstaw albo przynajmniej bierz połowę

Tytoń i piwo -to ostatnie przeciętnie 250 ml dziennie ;-) A co kolega bierze, że jest tak agresywny? Jeśli oczywiście wolno spytać :-P
jacekviola napisał/a:
jak siedzę w temacie cb od prawie 20 lat - nie widziałem czegoś takiego.

Zawsze kiedyś jest pierwszy raz ;-)
jacekviola napisał/a:
radio też "wybitne"

Dla mnie ważne, że działa z zasięgiem ok 10 km
jacekviola napisał/a:
Ohyda

Jak będziemy razem jechać możesz zamknąć oczy :-P
jacekviola napisał/a:
No ok, skoro pasuje...

Nie tylko pasuje ale nawet działa, a to dla mnie najważniejsze. Wygląd jest wtórny. Ale jeśli kolega ma jakieś pomysły to chętnie posłucham/poczytam/pooglądam a nawet (jeśli będę przekonany) to się pokajam ;-) Jak dotąd u kolegi nie widzę konstruktywnej krytyki, natomiast mam wrażenie, że czytam krytykanctwo. Ale pewnie się mylę :-P

wat napisał/a:
głosnik wyprowadzony na zewnatrz
w tym przypadku z tego co mi wiadomo to pasażer częsciej obsługuje cb więc nie ma problemu i stąd też pomysł na taki montaż

Prawdę piszesz Wat. Takie było założenie i tak też jest obsługiwane. Cb nie jest potrzebne na dojazdach do pracy, czy gdy jedziemy sami. Ma sens tylko gdy jedzie kilka samochodów w grupie.

kapelusznik napisał/a:
imho byłoby lepiej, gdyby brzeg "wnęki" został wykończony jakąś taśmą - aby ukryć wyciętą krawędź, śruby montażowe oraz szparę między cb a boczkiem

I tutaj się w pełni zgadzam. Jak będę miał okazję, to tak zrobię.

A w ogóle to wątek miał być nie o wyglądzie czyjegokolwiek dzieła (lub "dzieła") lecz o lokalizacji miejsca na CB. I jak widzę to zboczył na manowce. Nie można było na PW?
Ostatnio zmieniony przez ajax 2013-05-09, 15:43, w całości zmieniany 1 raz  

jacekviola 

Wysłany: 2013-05-09, 18:46   

ajax napisał/a:
A co kolega bierze, że jest tak agresywny? ?

ja? absolutnie nic. I nawet nie jestem agrsywny

ale widze ze ty masz problem z wzieciem krytyki na klatę.Urażona duma? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: jesli tak - to wspołczuję.

ajax 

Wysłany: 2013-05-10, 17:51   

jacekviola napisał/a:
ale widze ze ty masz problem z wzieciem krytyki na klatę

Krytyki nie. Krytykanctwa tak. Zwłaszcza takiego, które jest tylko dla krytykanctwa i nie proponuje nic lepszego.
jacekviola napisał/a:
Urażona duma?
Nie, to ciekawość co takiego kolega zaproponuje jako swoje rozwiązanie. Jakieś opisy, rysunki, fotki. Coś co mnie, niefachowca czegoś nauczy, innym pomoże czy coś zasugeruje. Coś co może stać się znakomitym wzorem :-> dla następnych borykających się z takim problemem. W końcu
jacekviola napisał/a:
jak siedzę w temacie cb od prawie 20 lat
to z pewnością ma kolega znacznie więcej doświadczenia , pomysłów i wiedzy. niż my wszyscy razem wzięci ;-) . Proponuję to zresztą drugi raz. :-) Może się doczekam ;-)
A tak już na koniec czy można poprosić o ustosunkowanie się do reszty mojej odpowiedzi. Połajanki przyjmuję na spokojnie i z humorem nie dając ponosić się nerwom :-P :mrgreen: ;-)

I sugestia do admina/moderatorów - zrobił się częściowy off-top i tą część sugeruję wydzielić i gdzieś przenieść aby nie zaśmiecać wątku
Ostatnio zmieniony przez ajax 2013-05-11, 11:06, w całości zmieniany 1 raz  

Endymion 

Model: Logan MCV
Silnik: 1,4 + LPG (od nowości)
Rocznik: 2007
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2013-05-10, 21:13   

Nie wiem jak wygląda tunel środkowy w fazie II ale może takie rozwiązanie podpasuje, mam je u siebie i jest całkiem wygodne.
http://www.daciaklub.pl/f...ighlight=#87786

http://img683.imageshack.us/i/widokzgruch.jpg/

BogdanK 

Marka: Renault
Model: Thalia
Rocznik: 2005
Wysłany: 2013-05-10, 22:01   

kyrneh napisał/a:
mekintosz napisał/a:
Sugeruje z boku tunelu srodkowego od strony pasazera. Na wysokosci lewarka, lub ciut dalej ku przodowi.

Tam też umieściłem, jednak boję się że jest mało stabilne.

Jak jest dobrze przykręcone do ramki montażowej to powinno być stabilne.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-05-11, 02:51   

Ja wciskam je pomiedzy tunel a boczek fotela pasazera. Zainstalowałem kątową przejsciowke do anteny, na ktorej opiera sie radio nie niszczac i nie wyginajac przewodu antenowego. Rozwiazanie z ramka na stale jest o wiele lepsze, tylko ja uzywam sporadycznie CB na trasie tylko. Pisałem do kolegi od ramek, moze jest chetny na "produkcje" ich dla ew chetnych ;-) ?

BLONDI83 

Silnik: 1.6 benzyna, 4x4
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
  Wysłany: 2013-05-12, 10:58   Chc ę kupić CB radio...

Witam Serdecznie !
Jak zwykle proszę o pomoc :mrgreen:
Tematem przewodnim jest dzisiaj CB RADIO.
Otóż ostatnio używałam CB Radia LEGEND, niestety na chwilę obecną po radiu zostały mi tylko brzydkie dziury i wspomnienia.
Postanowiłam zakupić nowe.
Niestety w tej kwestii jestem kompletnym laikiem. Zatem wybrałam się do sklepów z CB radiami, aczkolwiek obsługa mimo że kompetentna nie pomogła mi w wyborze, mówiąc do mnie niezrozumiałym dla mnie językiem (chodzi o funkcje CB radia), stwierdziła w 3 sklepach że najlepsze radio dla mnie będzie w przedziale cenowym od 500 zł w górę. Mimo chęci radia nie kupiłam. Postanowiłam poprosić Was o pomoc, już piszę co potrzebuję...
Jak już zapewne wiecie poruszam się dwoma autkami, jedno jest moim narzędziem pracy, a drugie moją radością, tak czy inaczej potrzebuję radia, które łatwo i szybko mogłabym przenosić z jednego samochodu do drugiego.
Pierwsza moja Blondynkowata myśl to- kupię sobie radio przenośne, ale oczywiście zanim coś kupię lubię poczytać opinię, n o i te radia mimo swojej ceny nie raz wysokiej nie mają pochlebnej opinii, są uważane za niskiej jakości i małego zasięgu szumofony. Ciekawa jest, czy ktoś z was użytkowałam radio typu Randy II lub inne podobne, chciałabym usłyszeć opinię na temat jakości dźwięku/odbioru oraz zasięgu takiego radia, czy można np do niego podpiąć antenę zewnętrzną?
Drugim modelem, a raczej typem radia, którym się zainteresowałam jest radio, które (jak to napisać) cały swój mechanizm ma w gruszcze, tzn nie ma tej skrzyneczki, którą się instaluje w aucie. Podobno są one niezłe i dla laików nie ma odczuwalnych różnić w porównaniu ze standardowymi radiami ze skrzyneczkami :lol: Fajne jest to, że podłącza się je pod zapalniczkę i tyle, nić nie trzeba wiercić. Tu też chciałabym poznać Waszą opinię.
Reasumujac prosiłabym was o pomoc w zakupie radia, które mogłabym w łatwy sposób przenosić z jednego samochodu do drugiego, które miałoby niezły zasięg, dobrą jakośc dźwięku i było proste w obsłudze no i najlepiej aby cena nie przekraczała 500 zł. Może polecicie mi też od razu jakąś fajną antenkę, tylko nie chcę już ogromnego bata, bo partner i tak jest sam w sobie wysoki i ciągle słyszę jak o coś się nią obijam. Ja naprawdę na tym się KOMPLETNIE nie znam, a może jest ktoś kto się na tym zna z okolic Częstochowy i może poleciłby mi jakiś sklep z fajną obsługą lub mógłby się do takiego sklepu wybrać kiedyś ze mną i coś mi doradzić, abym nie kupiła radia, którego funkcji i tak nie ogarnę.
Pozdrawia i czekam na Wasze opinie, sugestię...

Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2013-05-12, 11:08, w całości zmieniany 1 raz  

chriskb 

Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Wysłany: 2013-05-12, 12:34   

Jeżeli mogę coś poradzić to niezłe jest Yosan CB 300. Jest małe 109 x 28 x 125 mm, ma wszystko co potrzeba do amatorskiego używania i kosztuje poniżej 300 PLN. Poza tym wszystkie czynności obsługi w trakcie jazdy są w gruszce.

Nie polecam CB w gruszce.

Z anten poleciłbym President Floryda na magnes lub helikalną Pirat (ma magnesy neodymowe i nie boi się prędkości). Polecone anteny są niewielkich rozmiarów.
Taki sprzęt jest łatwy do przeniesienia z auta do auta i ze względu na rozmiary łatwy w montażu.

ajax 

Wysłany: 2013-05-12, 12:47   

CB nie jest czymś o czym mam wielkie pojęcie (już miałem z tego powodu połajanki na forum ;-) ), ale parę spraw podpowiem. Najważniejsza jest antena, jej prawidłowy montaż i zestrojenie. Z reguły im dłuższy bat, tym większy zasięg, ale też tym bardziej ściąga wszystkie zakłócenia. Czytając fora na ten temat wszędzie spotykałem się z opinią, że kiepska antena do dobrego radia jest bezsensowna. Radzą raczej zainwestować w dobrą markową antenę i jeśli tylko jest możliwość zainstalować ją na stałe, w miarę możliwości w dachu. Ja mam założonego triflexa (w jednym bacie CB, radio i GSM) i daje zasięg ok 10 km przy bacie krótszym niż oryginalny radiowy w Dastim - wstawiony w ten sam otwór. Z tego co słyszę, to nadaję "czysto i wyraźnie", cokolwiek miałoby to znaczyć. Co do radia to piszą, że jako najlepsze uznawany jest Uniden i jego pochodne, ale podobno nie ma homologacji. Więcej nie wiem, ale - będę złośliwy - mamy na forum kolegę twierdzącego, że CB zajmuje się od 20 lat, może coś podpowie ;-) - nick to
Cytat:
jacekviola

I do miłego spotkania :-D

marwil73 
Zielony listek

Marka: Fiat
Model: Palio Weekend
Silnik: 1.2
Wysłany: 2013-05-12, 13:21   

BLONDI83 napisał/a:
Ja naprawdę na tym się KOMPLETNIE nie znam, a może jest ktoś kto się na tym zna z okolic Częstochowy i może poleciłby mi jakiś sklep z fajną obsługą

Spróbuj w Sinadzie w Częstochowie ,myśle że coś ci doradzą i sprostają twoim wymaganiom

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2013-05-12, 13:45   

Więc jak wyżej powiedziane radziłbym dwie anteny na każdym aucie, a tylko radio przenosić. Kiedyś znajomemu cztery "auta" zestroiłem do jednego radia.

U mnie jest:
sunker elite 2 (6lat) + sirio ML145 (3lata i wreszcie to o co mi chodziło).

Jest już elit five więc warto rozważyć.

Do dastiego warto rozważyć założenie właśnie triflexa.

Co do zasięgu fakt ściąga też zakłócenia ale masz jeszcze SQUELCH i ściszasz je. Oczywiście zasięg też proporcjonalnie maleje ale w dni wolne czy w nocy gdzie jest mało ludzi cieszysz się porządnym zasięgiem. Jest to też dobre bo mało ludzi też nadaje i z dalszej odległości słyszysz.
Co do krótkich anten to niech się wypowiedzą osoby które ich używają.

BLONDI83 

Silnik: 1.6 benzyna, 4x4
Rocznik: 2012
Wersja: Delsey
Wysłany: 2013-05-12, 15:42   

ajax, antenkę rozumiem, że montuje się zamiast tej standardowej, czyli nie muszę jej zdejmować? Czy ma jakiś dodatkowy kabelek, który muszę podpiąć pod CB radio? Czy radio działa na niej bez zastrzeżeń w porównaniu z fabrycznym "batem"
Podoba mi się takie rozwiązanie.
Na jakie funkcje powinnam zwrócić uwagę wybierając CB radio?
Kolega mi mówił, że musi mieć ASC ASQ i coś na literkę R :mrgreen:
Możecie podesłać mi zdjęcia, gdzie macie zainstalowane radio?
Czy da się go w inny sposób zamontować, aby nie "przebijać" Dastiego?
Podoba mi się do radi YOSAN- masz takie?

Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2013-05-12, 15:56, w całości zmieniany 3 razy  

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2013-05-12, 15:47   

któryś z prezydentów ;-)

wojtek_pl 

Marka: Peugeot
Model: 3008
Silnik: 2.0 HDI 165
Rocznik: 2010
Wysłany: 2013-05-12, 15:58   

Moim zdaniem radio powinno mieć RFGain oprócz Squelch'a.
Co do innych funkcji czy też anteny... Jeżeli chcesz radio traktować tylko jako swoisty "antyradar" to antena nie ma dużego znaczenia. Odbierzesz ostrzeżenia na byle kawałku drutu, ważne aby trzymała się dachu na magnesie. Jak chcesz nadawać i gadać więcej to rzeczywiście dobra antena przyda się.

Odpowiedz do tematu