Wysłany: 2013-05-21, 21:47 licznik km oszukuje (?)
zauważyłem, że licznik km w moim vanie coś jakby świrował i okresowo gubił przejechane kilometry. Nie złapałem ani razu momentu , że "kłamie" ale widzę po zrobionej trasie, że nalicza niekiedy za mało. Mam wrażenie jakby się to działo nie za każdym razem - tylko co jakiś czas.
Czy to możliwe ???
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Ostatnio zmieniony przez tomaszgebala 2013-05-21, 21:47, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi Ci o całkowity przebieg, czy te resetowalne. Te resetowalne szczególnie na krótkich trasach lubiły się zresetować (było na forum), w moim Sandero się zdażało, w Dusterze nie.
Sam przebieg jest naliczany podobnie jak prędkość... z jakimś błędem - bo chociażby większa opona ma większy obwód, przez co wskazanie drogomierza będzie zaniżone (podobnie jak prędkości). O jakich wartościach mówimy? Jeśli niewielkich to pytanie czy przypadkiem to nie siła sugestii...
Te resetowalne szczególnie na krótkich trasach lubiły się zresetować (było na forum), w moim Sandero się zdażało, w Dusterze nie.
w Dusterach też się zdarza, ostatnio na przestrzeni miesiąca "zresetowało mi się" dwukrotnie i to nie na krótkich dystansach (rząd wielkości 300-400 km)...
Na drogach krajowych są słupki pikietażowe. Można łatwo sprawdzić licznik, czy nie przekłamuje. Dokładniej można sprawdzić licznik z GPS-em. A jak ktoś niezadowolony z powyższych wyników to koło pomiarowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum