przejrzałem sobie ceny Dacii u importerów w krajach dla nas bardzo egzotycznych i widzę, że cena LODGY jest niższa od ceny podobnie wyposażonych Loganów MCV. Sprawdzcie sami np w rejonie basenu Morza Śródziemnego - np. w Maroco
A zajrzyjcie na stronę rumuńską - podstawowa, najtańsza (aczkolwiek lepiej wyposazona od MCV) wersja LODGY jest dużo tańsza (niemalże 20%) od poczciwego MCV
Wg mnie dni produkcji Logana MCV są więc już (niestety) policzone
_________________ Dacia LOGAN MCV - AD 2008 , 1,5 dCi
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 239 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-05-30, 12:21
Miałem ostatnio okazję obejrzeć dokładnie cudzą MCV-kę (starą lub prawdziwą - jak kto woli). Wersja 7-os. ma opinie "ultrapraktycznej" i w pełni na nią zasługuje. Z wyglądu nie przypomina innych kombivanów/minivanów i przez tą swoją inność mogła być traktowana jako klasa sama dla siebie. Myślę że oryginalność w połączeniu z ceną sprawiła że rynek zweryfikował całą koncepcję na plus.
Są takie modele samochodów które były rodukowane po 10 lat i więcej bez większych zmian i dobrze się sprzedawały. Odnoszę wrażenie że MCV-ka też miała taki potencjał. Nie twierdzę, że jej wycofanie na rzecz Dokkera i Lodgy to strzał w stopę bo na pewno sumaryczna sprzedaż tych modeli będzie większa niż MCV-ki tylko trochę żal tego projektu.
Obecni następcy startują już w dokładnie tej samej kategorii co cała konkurencja, z tym że starzy gracze mają utwierdzoną pozycję na rynku i w świadomości odbiorców. Ciekawi mnie czy cena Dacii wystarczy do nawiązania walki?
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-05-31, 08:09
A mi poloneza jest żal bo miałem kiedyś i jeszcze bym następnego kupił a potem jeszcze jednego i tak aż do grobowej deski:)
MCV- ka po prostu nie ma racji bytu w podobnej cenie do lodzi i koniec, kaput, już jej nie będzie.
Jedyny racjonalny pomysł marketingowy to produkcja starszych modeli o niższej cenie np tak jak u opla w wersjach classic ale w przypadku dacii to nie ma z czego zjechać z ceny. Nikt nie kupi mcv w tej cenie co lodzia... no chyba że jakiś sentymentalny miłośnik marki (z naszego forum) :))
MCV- ka po prostu nie ma racji bytu w podobnej cenie do lodzi
Żal dotyczy właśnie tego zastąpienia - MCV-ka była dobra, a lodgy nie jest lepsza. No to po co zmiana? Bo najpoważniejszych niedostatków i tak nie poprawiono...
Model: Duster II
Silnik: 1.6 SCE
Rocznik: 2018 Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2011 Posty: 730 Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-05-31, 11:24
Pewno, że lodzia nie jest lepsza we wszystkim od mcv ale nowocześniejsza i bardziej na czasie a budżetowy klient wybierając auto za niedużą kasę będzie czuł się lepiej, kupując nowy produkt niż ten, który na rynku jest już od paru lat. Czysty marketing.
Ja kiedyś kupiłem astrę g classic dlatego, że była tańsza od nowszej h (III) o 10 tysięcy. Gdyby były w tej samej cenie to nie zastanawiał bym się ani minuty.
Ostatnio zmieniony przez tomala72 2013-05-31, 11:29, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-02, 21:05
laisar napisał/a:
Czniać zatem pustą pseudo-nowocześniejszość, skoro nie idą za tym względy praktyczne.
Dokładnie.
Gdybym był szefem produktu Dacii (bo wciąż nie jestem :> ), dopracowałbym trwałość konstrukcji w kolejnych pseudo-liftach, a do tego tłukł mnóstwo dziwnych wersji 4x4, z przedłużonym/podniesionym/opuszczonym tym czy tamtym, do tego bazylion dodatków na każdą okazję, a potem tylko bym już siedział i liczył kasę. :]
Marka: Cytryna i Helmut
Model: inny
Silnik: benzyna i ropniak
Rocznik: inny Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 437 Skąd: Wawa
Wysłany: 2013-06-02, 21:45
a swistak siedzi i zawija :)
Sek w tym, ze inzynierowie maja inna optyke na potrzeby rynku, niz typowy zjadacz chleba.
Choc mi sie MCV bardzo podobalo, jedynym mankamentem Lodgdy (wzgledem MCV) jest dla mnie przeswit.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum