Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowe sandero w Automaniaku
Autor Wiadomość
krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-06-09, 10:05   

Dobre, prawie wszyscy zawyżali cenę o 3000 -9000 funciaków. A potem szczena opadła, za ile naprawdę? i co to za autko. :lol:

Rysiob 

Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2013-06-09, 11:27   

radzio napisał/a:
Aveo z MyLink jest chyba z 10 tysięcy droższy od Sandero z Media Nav

Cena to jedno, ale MyLink potrzebuje smartfona, aby nawigacja działała! Czyli kupuje się na dobrą sprawę radio z dużym wyświetlaczem... :roll:

Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :)

A co do testu: Kia wygląda dobrze, ale jest droższa w porównaniu do konkurencji, a części zamienne zapewne nie będą tanie, bo nie są współzamienne z innymi. Aveo ma platformę następnej Corsy, technicznie tam cudów nie ma, więc pod tym względem jest ok. A Sandero wiadomo - części jest sporo i w rozsądnych cenach, a nie są one tak często potrzebne :) Aveo jest gadżeciarskie i mi się to podoba, ale plastiki we wnętrzu bardziej mi przeszkadzały niż w Sandero I. Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P

ryjas 

Marka: Peugeot
Model: Grand Scenic, Pug 306
Silnik: 1,9 dCi 130 KM FAP, 1,4 75KM
Rocznik: 2006,1999
Wysłany: 2013-06-09, 12:58   

radzio napisał/a:
Obejrzałem w końcu ten odcinek. Najbardziej rozśmieszyła mnie sonda uliczna w Ciechocinku.
Starszy pan mówiący o Chevrolecie pożądanym za PRLu nie był świadomy że siedzi w Daewoo Lanos (a są rynki na których Daewoo jest sprzedawane pod marką Pontiac nawet :mrgreen: tam to dopiero starszy pan byłby w ekstazie).

Tyle tylko, że to teraz bardziej Opel niż Daewoo a o tym ani słowa.

Testując bagażniki pana Jemielita zapomniał opuścić podwójną podłogę i dlatego bagażnik Aveo wyszedł mu najmniejszy, a jest to bzdura. Ten w Kii nie jest większy.

Ogólnie test w Automaniaku mnie nie zaskoczył. Jak zwykle bez pomysłu, brak podstawowej wiedzy o testowanym samochodzie i powielanie stereotypów.

Sonda raczej potwierdza, że polacy to naród pełen uprzedzeń, a samych zainteresowanych w większości utwierdza w swoich przekonaniach.

ryjas 

Wysłany: 2013-06-09, 13:01   

[quote="Rysiob"]
radzio napisał/a:
Nie wiem, może to tylko moje subiektywne odczucie... ale nawet Polonez ma ciekawszą fakturę niż Aveo :P

Tapicerka w Aveo jest dużo lepsza niż w Dacii. Deska a własciwie jej góra naprawdę na wysokim poziomie. Jedynie boczki drzwi są takie sobie.
W Dacii plastiki wydają sie mocniejsze, ale są chyba bardziej podatne na zarysowania. Kia wnętrze robi najlepsza robote i w sumie nic poza tym. Z zewnątrz ten samochód już mi się zdarzył opatrzyć. (W przeciwieństwie do Ceeda)

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-06-09, 22:09   

W AVEO nie przkonuje mnie elektroniczny oczojebny niebieski wyswietlacz ;-( Kia byla CRDI, wiec porownanie obrotow przy danej predkosci w stosunku do beznynowych sandero/aveo niesportowe. Mimo swojej dosyc krytycznej w stosunku do daci opini wsrod tych samochodow wybrałbym.. sandero ;-)

d3mol3k 

Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2013-06-10, 18:21   

Rysiob napisał/a:

Pomysł z zaklejeniem znaczków byłby dobry i tak powinien ten odcinek być zrealizowany. Uprzedzenia już niejeden interes zniszczyły. Choć m.in. przez nie obecnie auta francuskie można kupić za ułamek prawdziwej wartości :)

I chyba w ten sposób powinno się w naszym kraju tak testować wśród społeczeństwa samochody. Albo trzeba było pożyczyć z rosyjskiego salonu Renault Sandero :mrgreen:

Swego czasu miałem chrapkę na Aveo ale mam uraz do oplowskiej technologi :-( . Kia Rio fajnie wygląda ale nie wiedziałem że ma tak mały bagażnik no i t 7 letni gwarancja z 2 letnią gwarancj na koło dwumasowe lub jego 40000 km :!: . Sandero - no cóż największe auto w tej klasie.

Jest jeszcze jedna fajna rzecz w teście - poziom głośności we wnętrzu - autka wypadły podobnie (no można mieć wątpliwości co do kii z dieslem - tu powinna się znaleźć wersja benzynowa auta :-x a nie diesel) .

Rio 2600 obr/min 6 biegów 140 m/h - 75,9 dB
Aveo 4000 obr/min 5 biegów 140 km/h - 76,6 dB
Sandero 3500 obr/min 5 biegów 140 km/h - 77,8 dB

Myślę że to wyniki jednakowe jednak.

yadoctor 

Marka: Volvo
Model: S60
Silnik: D3
Wysłany: 2013-06-10, 21:11   

Z tym hałasem - Aveo jest lepiej wyciszony, bo był cichszy przy wyraźnie wyższych obrotach.

ryjas 

Wysłany: 2013-06-10, 21:17   

róznica jednego dB to jednak dużo. Dacia przy 130 pewnie by wygrała. Główną przyczynę stanowi pewnie nie wyciszenie a wysokie nadwozie. Rio i Aveo sa bardziej opływowe (bardziej pochylona szyba). Rio jest tez zdecydowanie niższa od reszty (pewnie niżej zawieszona)

Odpowiedz do tematu