Witam i proszę o pomoc.
Po wymianie w mojej Daci Logan - świec, rozrządu, tarczy sprzęgła, klocków hamulcowych, płynów i olejów w silniku i skrzyni - gruntownego przeglądu, choć była w pełni sprawna ale zbliżała się do 100 tyś km wszystko było dobrze do dzisiaj. Przeszła przegląd, jeździła 3 miesiące, a dziś odmówiła. Po uruchomieniu silnika nie dało się żadnego biegu wrzucić. Przy zgaszonym silniku wszystkie biegi wchodziły normalnie. Okazało się, że był ubytek płynu hamulcowego ale nie do minimum. Po dolaniu płynu udało się dojechać 40 km do domu, biegi wchodziły, skrzynia nie wyła, ale pod samym domem biegi przestały wchodzić i na podwórze została już wepchnięta. Płynu ubyło minimalnie. Po dolaniu kapki płynu i postoju znów biegi zaczęły wchodzić. Jest jakiś mały wyciek ale nie przy kołach, a na środku - nie wiem skąd ten wyciek????????? Bo jak ubywa płynu hamulcowego to chyba bardziej przy kołach???????
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-16, 23:01
Dzwine ale co ma płyn hamulcowy do pracy skrzyni biegów i sprzegła ? W 1.5 dci jest sprzegło hydrauliczne, ale tam chyba jest inny płyn niz w obwodzie hamulcow ?
Sprzęgło jest hydrauliczne. Też nie wiem, ale tak mi poradzono abym dolała płynu i o dziwo biegi wchodziły normalnie, ale skąd ten wyciek - po środku samochodu????
_________________ Gosiaczek
Ostatnio zmieniony przez Gosiaczek 2013-06-16, 23:15, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-17, 06:21
do wymiany wysprzeglik - trzeba ściągać skrzynię więc przy okazji warto a nawet trzeba zmienić sprzeglo - zresztą często awaria wysprzeglika jest efektem zjechanego sprzęgła
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-17, 07:52
wysprzeglik jest przy łapie uchwytu łożyska oporowego w obudowie sprzęgła pogadajcie z mechanikiem bo wymiana sprzęgła bez wysprzeglika to zwykłe partactwo i druciarstwo
Witam i proszę o pomoc.
Po wymianie w mojej Daci Logan - świec, rozrządu, tarczy sprzęgła, klocków hamulcowych, płynów i olejów w silniku i skrzyni - gruntownego przeglądu, choć była w pełni sprawna ale zbliżała się do 100 tyś km wszystko było dobrze do dzisiaj. Przeszła przegląd, jeździła 3 miesiące, a dziś odmówiła. Po uruchomieniu silnika nie dało się żadnego biegu wrzucić. Przy zgaszonym silniku wszystkie biegi wchodziły normalnie. Okazało się, że był ubytek płynu hamulcowego ale nie do minimum. Po dolaniu płynu udało się dojechać 40 km do domu, biegi wchodziły, skrzynia nie wyła, ale pod samym domem biegi przestały wchodzić i na podwórze została już wepchnięta. Płynu ubyło minimalnie. Po dolaniu kapki płynu i postoju znów biegi zaczęły wchodzić. Jest jakiś mały wyciek ale nie przy kołach, a na środku - nie wiem skąd ten wyciek????????? Bo jak ubywa płynu hamulcowego to chyba bardziej przy kołach???????
nie kumam jak mozna zmienic tarcze bez docisku toc to wszystko jest w kpl
Wysłany: 2013-06-17, 09:11
Wysprzęglik praktycznie zawsze się rozszczelni po wymianie sprzęgła. To jest w uproszczeniu cylinderek z tłoczkiem który w miarę zużywania się sprzęgła przesuwa się coraz bardziej i wykonuje dłuższe skoki podczas pracy. Po wymianie sprzęgła cofa się do początkowej pozycji tyle że uszczelnienie w tamtym miejscu jest już słabsze i kwestia czasu kiedy puści. Więc oszczędność tych 250 - 350 za przyzwoitą część bardzo szybko odbija się czkawką. Tylko mechanicy się cieszą.
No i bęc - okazało się, że wysprzęglik też wymieniono na nowy, ale ten nowy przejechał 2 tyś km i padł - nie ma to jak pech.
Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum