Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
I MOT-spot - Świętokrzyskie - 28-30.06.2013
Autor Wiadomość
rimo 

Marka: Dacia/Renault
Model: Sandero Stepway/Megane
Silnik: 1.6 MPI LPG/1.6v16 LPG
Rocznik: 2011/2013
Wysłany: 2013-06-08, 14:06   

My oczywiscie a)
czyli przewodnik.

dystrykt9 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-06-08, 23:02   

Prośba do pozostałych o decyzję - przewodnik czy garncarstwo, bo wybieramy tylko jedną z tych opcji. Uzasadnienie we wcześniejszym poście.

opos 

Model: SANDERO/Logan MCV
Silnik: 1.4 + LPG/1,5 Dci
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Wysłany: 2013-06-09, 12:32   

jak trzeba wybierać to wybieram przewodnika.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2013-06-09, 13:24   

Wybieramy Garncarstwo jednak jeśli będziemy pokonani przez opcje z przewodnikiem nie będziemy źli ;-)

marchewa 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2013-06-09, 15:15   

Opcja a) czyli przewodnik.
dystrykt9, ponieważ na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie się określić, więc przyjmujemy że z naszej strony będą 3 osoby.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-06-09, 22:04   

Przepraaaszaaaam! za spóźnienie, tym razem mnie coś zmogło. :(

Wybieramy garncarstwo, bo muzeum małe i chyba damy radę bez przewodnika, poza tym garncarstwo chyba bardziej prodzieciowe.

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-10, 04:08   

W takim razie OK. Nie będziemy rozbijać grupy na dwie i komplikować. Skoro rozkład głosów uzyskuje przewagę przewodnika, więc wybieramy opcję z przewodnikiem i taki wariant będzie zamówiony :-D
60 zł w podziale na całą grupę to "groszowa" sprawa.
Na warsztaty wybierzemy się przy okazji następnego pobytu, bo w tej okolicy jest mnóstwo atrakcji, których nie ogarniemy w jeden weekend wyjazdowy.
Liczę, że informacja turystyczna w Chęcinach podpowie nam jeszcze, co warto zobaczyć w przyszłości (ewentualnie teraz - dlatego odwiedzimy ją zaraz w piątek), gdzie to jest oraz jak tam trafić :mrgreen:

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-12, 21:10   

Mam potwierdzenie rezerwacji wejścia do kamienicy "Niemczówka" w Chęcinach.

Marchewa - jest też potwierdzona rezerwacja do Raju dla Ciebie (na 3 osoby).

W związku z tym zamykam listę wyjazdową osób.

Prośba o przesłanie do mnie do najbliższej niedzieli 16 czerwca, pozostałych do wpłacenia pieniędzy za Jaskinię Raj:
Bebe - 71,4 zł
Pat13 - 40,8 zł
Opos - 40,8 zł
Rimo - 10,2 zł
Mekintosz - 51 zł
Marchewa - 51 zł
Dystrykt9 - 30,6 zł

Wyślę zaraz na priv nr konta do osób, które jeszcze go nie mają.

Inna ważna sprawa - wyżywienie:
Proponuję na piątek zabrać z domu kanapki, picie itp. Po wizycie w kamienicy, zrobimy szybkie zakupy z markecie w Chęcinach.
Jeśli ktoś przyjedzie wcześniej do Chęcin, to zachęcam, aby od razu zrobić niezbędne zakupy, żeby było szybciej. Ja prawdopodobnie będę wcześniej na miejscu, później podam jeszcze bliższe info.
Ponieważ planujemy ognisko w piątek i w sobotę, więc na piątek może lepiej zabrać kiełbaski lub co-kto-uważa ze sobą z domu, żeby na miejscu nie szukać sklepu z odpowiednimi wędlinami.
W następnych dniach zrobimy jakieś zakupy w okolicy wg zapotrzebowania.
Obiad w sobotę możemy zjeść w jakimś lokalu w okolicy (po zwiedzeniu Jaskini Raj). W niedzielę ewentualnie też.

Na kempingu w Bolminie, gdzie będziemy mieli namioty, jest ogólnodostępna kuchenka gazowa, więc można coś sobie przygotować lub podgrzać.
Jest tam też ogólnodostępna lodówka.
Można też zabrać ze sobą turystyczną kuchenkę typu "Primus".

Akceptujemy taki scenariusz?
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2013-06-13, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

mekintosz 

Wysłany: 2013-06-12, 22:29   

Ja jestem za ;-) Juz mam nawet lampke kempingowa z biedronki ;-)

Udało mi sie zorganizowac urlop 28.06 wiec bede mogł być wcześniej na miejscu. Fajnie by było pojechac z kimś w czyms w rodzaju kolumny stołecznej ;-) Jak planujecie wyjazd Bebe, Sebastian, Marchewa i reszta grupy z poza Warszawy ? Kazdy po swojemu czy moze pomysł z kolumna jest ok ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-06-12, 22:30, w całości zmieniany 1 raz  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2013-06-12, 22:36   

dystrykt9 napisał/a:
Akceptujemy taki scenariusz?

Jak dla mnie - spoko. :]

A jak jedziemy w ogóle? W sensie - w szyku torowym czy każdy osobno? :) Samej jazdy liczę gdzieś tak 3 godziny, bo piątek przed wakacjami, plus jakąś godzinę na postoje i nieprzewidziane zwroty akcji, to żeby wyrobić się na 16oo do kamienicy w Chęcinach, startować trzeba gdzieś tak kole połednia. Umawiamy się jakoś?

marchewa 

Wysłany: 2013-06-13, 08:04   

Przelew zrobiony.

Co do wyjazdu to jeszcze nie wiem czy damy radę jechać w piątek, prawdopodobnie musielibyśmy wyjechać po pracy, najwcześniej około 18.00-19.00, a biorąc pod uwagę że to piątkowe popołudnie może być trochę tłoczno, dojechalibyśmy późno. Więc pewnie ruszymy w sobotę wcześnie rano.

Ale mam nadzieję że może uda się coś wymyślić i wtedy jak najbardziej jesteśmy za wspólnym wyjazdem w szyku daciowo-torowym :-D

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-13, 20:17   

Generalnie w piątek junior starszy ma jeszcze zakończenie roku. I prawdopodobnie weźmie w nim udział.
Dlatego wstępnie, szanowni panowie, obstawiałbym wyjazd koło 12.00 :-D
Jak najbardziej jestem za wspólną kolumną.
Jakoś niebawem trzeba będzie się zdecydować na konkretną godzinę.
Jeśli wariant wspólnej jazdy, to wychodzi dojazd do Otwocka i stamtąd wspólna kolumna "nach Bolmin gefahren".
Jednakowoż pamiętać należy o piątkowych korkach na wylocie stolicy w kierunku południowym (standardowo Wał Miedzeszyński) i doliczyć zapas czasu na dojazd do Otwocka. Pocieszające jest to, że przed 12.00 nie powinno to być jeszcze bardzo odczuwalne.

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2013-06-13, 20:44   

dystrykt9 napisał/a:
Jeśli wariant wspólnej jazdy, to wychodzi dojazd do Otwocka i stamtąd wspólna kolumna "nach Bolmin gefahren".

Myślałem raczej, żeby ustawić się gdzieś za Grójcem. Wybacz, ale wycieczka w piątek w Warszawie na złą stronę Wisły, a potem DK50 przez Górę Kalwarię jest średnio porywająca. ;)

Problem w tym, że w okolicach Grójca na S7 nie mogę znaleźć fajnego miejsca na zbiórkę.

Stacja BP w stronę Chęcin jest przed węzłem z DK50, więc jeśli już, to jadący z Warszawy mogą się tam przyczaić, i jak dasz znak sygnał, że wjeżdżasz na węzeł, ruszyć za Tobą i sformować szyk w locie.

Stacja Wróblenu jest zaraz za węzłem, ale po złej stronie, więc wjechać na nią z kierunku innego niż do Warszawy to jakaś totalna masakra.

Potem jest zjazd na Skurów, ale zdjęcia satelitarne są z czasów budowy S7 i nie widzę, czy jest tam jakieś choćby prowizoryczne miejsce do stanięcia.

Potem jest stacja Bliska, która jako pierwsza jest dla nas wszystkich wygodna, ale jest 12 km za Grójcem, więc nie wiem. :/

mekintosz 

Wysłany: 2013-06-13, 22:27   

Proponuje wspolny wyjazd z Bebe ok 12-13, nastepnie łapiemy sie na komórki z Sebastianem na trasie w okolicacha za Grójcem .

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-14, 09:30   

No jazda w piątek po Warszawie i okolicy nie jest komfortowa :lol:
Dobra, w takim razie albo ta stacja Bliska Broniszów/Goszczyn albo w innym punkcie na trasie się złapiemy i ustawimy.

Prośba do osób, które jeszcze nie wpłaciły pozostałej części kosztu biletów do Jaskini Raj o jej dokonanie.

mekintosz 

Wysłany: 2013-06-16, 10:33   

Sebastian, mozesz podac orientacyjny cennik pozostałych atrakcji, ktore nie były "płatne z góry" ? Rozumiem, ze w Bolimowie 10 zl od głowy, czy jest zniżka na dzieci do lat 5 ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2013-06-16, 10:41, w całości zmieniany 1 raz  

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-17, 20:42   

Łukasz, wszystkie ceny rozważanych atrakcji są w wątku :-P
Ale ok - podaję w skrócie jeszcze raz:
- kemping Bolmin-Wymysłów (nie Bolimów! ;-) ): 10 zł od osoby (nie od namiotu) + 5zł za korzystanie z prysznica (nie ma rozróżnienia wiekowego - chyba, że uda się wynegocjować indywidualnie :-D )
- Centrum Neandertalczyka: dla osób mających rezerwację do Jaskini Raj jest taniej - osoby dorosłe - 12 zł, dzieci - 9 zł.
- Tokarnia: bilet normalny 12,00 zł, bilet ulgowy 6,00 zł, bilet rodzinny (2 osoby dorosłe + 2 dzieci do 16. roku życia) - 30,00 zł + przewodnik 60 zł, ale to w rozbiciu na całą grupę
- kamienica w Chęcinach - free
- fortalicjum w Chęcinach - free
- Jaskinia Piekło - free
- kopalnia w Miedziance - free.

Do wszystkich:
Informacja najświeższa i niedobra: nie wchodzimy do Muzeum Górnictwa w Miedziance. Rozmawiałem z kustoszem i aktualna lokalizacja muzeum jest w fazie likwidacji. Praktycznie nie pozostały tam już żadne znaczące eksponaty.
Ale w zamian jest informacja dobra :mrgreen:
Uzgodniłem zamiennie wejście do bardzo ciekawej atrakcji, do fortalicjum starostów chęcińskich w Podzamczu koło Chęcin. Zwiedzania dokonamy bezpośrednio po wizycie w kamienicy "Niemczówka" w Chęcinach.
Oprowadzi nas po fortalicjum sam dyrektor, więc będzie od razu mała lekcja historii. Wejście będzie za darmo.
"Warunkiem" jest polubienie profilu tej instytucji na facebooku i napisanie kilku słów komentarza odnośnie naszej wizyty.
Chciałbym zaznaczyć, że wizyta organizowana jest specjalnie dla nas, w piątek 28.06 na godz. 18.00, bo standardowo budowla jest czynna w dni robocze do 15.30.
Stąd zachęcam osoby mające konto na "fejsie" (ja niestety jestem z definicji nieobecny na FB) do "lajkowania" profilu i wpisania kilku słów od siebie po wizycie. Myślę, że to niedużo za tak miły gest :-)

Dzisiaj przelałem resztę kwoty za bilety do Jaskini Raj. Jutro powinni mieć je u siebie na koncie.
Dziękuję wszystkim za uregulowanie tej kwestii.

Cały czas czekam jeszcze na oficjalne potwierdzenie z Parku Etnograficznego w Tokarni.

Plan zwiedzania, jaki rysuje się na dzień dzisiejszy, wygląda następująco:

Piątek, 28.06:
- 16.00 - kamienica "Niemczówka" z 1570 r. w Chęcinach
- 18.00 - fortalicjum starostów chęcińskich - Podzamcze koło Chęcin
- zjazd na kemping, rozbicie namiotów i wieczorem ognisko

Sobota, 29.06:
- 11.30 - Jaskinia Raj
- ok. 12.30 - Centrum Neandertalczyka (koło Raju)
- ok. 13.30 - obiad w jakiejś lokalizacji w okolicy
- 15.30 - Tokarnia (czekam na potwierdzenie)
- możliwość podjechania do rezerwatu Góra Miedzianka lub od razu zjazd na kemping - zabawy, gry, łapanie komarów i ognisko :lol:

Niedziela, 30.06:
- po śniadaniu wycieczka do kopalni Miedzianka (punkt widokowy)
- następnie wycieczka do Jaskini Piekło
- ewentualny obiad lub od razu zwinięcie obozu i wyjazd
- w drodze powrotnej - zależnie od czasu - indywidualnie lub w grupie możliwość zjazdu z trasy E77 na drogę nr 750 i wizyty w kamieniołomie Zachełmie lub przy dębie Bartku. Osobiście jeszcze nie wiem, czy w tym punkcie programu będę uczestniczył, ale informuję, że jest taka możliwość, bo to dosłownie rzut beretem od ekspresówki.

Ważna informacja:
Jeśli zdecydujemy się na wizytę w rezerwacie Góra Miedzianka, to należy mieć na uwadze, że są tam m.in. stare sztolnie i wyrobiska. Kiedyś pozyskiwano tam m.in. srebro i miedź. Można rozważyć zajrzenie do takich miejsc, przynajmniej częściowo i niezbyt daleko w głąb.
Jestem w kontakcie z kustoszem Muzeum Górnictwa, który ten rejon zna i może wskazać (raczej przez telefon niż osobiście) "dziury" i miejsca warte zobaczenia.
Jeśli chcemy gdzieś zajrzeć, wymagane są bezwzględnie silnie świecące latarki (przynajmniej po jednej na osobę), obuwie, które zniesie wodę i błoto (duże prawdopodobieństwo napotkania) oraz jakieś nakrycie głowy - idealny byłby jakiś kask, nawet rowerowy :-) )
W rezerwacie, oprócz śladów dawnych prac górniczych, występują takie ciekawe stwory jak np. nietoperze (mroczek późny, mopek, nocek wąsatek), rzadki gatunek pająka i rzadkie rośliny.
Ale wejście do takich miejsc jest potencjalnie niebezpieczne, więc potrzebna decyzja.
Możemy ją oczywiście podjąć na miejscu, ale w takim wypadku należy mieć już ekwipunek, który wymieniłem.
Można to także realizować na zasadzie chętni idą, a osoby, które mają ochotę odpocząć po dniu wrażeń, kierują się na kemping i przygotowują się spokojnie do ogniska :-)

Co Wy na to?
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2013-06-17, 20:47, w całości zmieniany 3 razy  

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Wysłany: 2013-06-18, 01:07   

dystrykt9 napisał/a:
Co Wy na to?

Wezmę sprzęt (kaski, latarki, kalosze), ale nie obiecuję niczego. :] Ze względu na Majkę kamieniołomy, urbexy i inne hardkóry raczej będę sobie darowywał.

Dzięki memu Tajemniczemu Hobby™ "rozejrzałem" się w okolicy i w niemalże spacerowej odległości od kempingu jest zatrzęsienie ruin, urbexów, wyrobisk, jezior w wyrobiskach, "dzikich" jaskiń, jakieś stare kuźnie, krzyże pokutne, rachityczne mostki nad Nidą, no cuda na kiju. :) Na chwilę obecną proponuję zobaczyć już na miejscu i po zwiedzeniu głównych atrakcji, czy jest duch w narodzie, i jeżeli jest, to improwizować coś z marszu.

pioor 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,6
Wysłany: 2013-06-18, 14:38   

dystrykt9 napisał/a:
Co Wy na to?

Szkoda, że się z Wami tym razem nie mogę zabrać :-( . Może następnym razem... chociaż to nie będzie teraz takie łatwe :lol:

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-19, 08:01   

Bebe - jestem "za" :-D Część rzeczy mamy "na sztywno", ale jest też pole do improwizacji :mrgreen: Na miejscu zobaczymy, czy i co uda się obgonić dodatkowo.

Pioor - do zimy jeszcze trochę czasu, więc na pewno jakiś wypadzik się trafi :-P

Do wszystkich:
Jest kłopot z Tokarnią w tym sensie, że pani obsługująca, po tygodniach korespondencji mailowej i telefonicznej, poinformowała mnie właśnie, że nie dadzą nam przewodnika. Ponieważ ogólnie miałem zastrzeżenia do sposobu obsługi ze strony pracownika Parku Etnograficznego przez cały czas korespondowania, dlatego wysłałem zażalenie do przełożonych i nadzorujących i czekam na odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez dystrykt9 2013-06-19, 08:02, w całości zmieniany 1 raz  

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-19, 16:17   

Sprawa z Tokarnią wyjaśniona. Po mojej interwencji przewodnika jednak dla nas znaleziono, tak jak było planowane - na godz. 15.30 w sobotę 29.06.

Ponieważ wszyscy wchodzimy do Parku Etnograficznego w Tokarni z przewodnikiem, więc jeszcze tylko "dopytka": Rimo - ile osób od Ciebie wchodzi? Tylko Ty, tak jak do Raju, czy więcej osób?

rimo 

Marka: Dacia/Renault
Model: Sandero Stepway/Megane
Silnik: 1.6 MPI LPG/1.6v16 LPG
Rocznik: 2011/2013
Wysłany: 2013-06-19, 20:06   

Z tego co się orientuję, to 3 dorosłe osoby+bobas :-)

marchewa 

Wysłany: 2013-06-20, 09:59   

Z przyczyn natury losowo-organizacyjnej my niestety odpadamy z wyjazdu :-(

Bardzo żałuję, wyjazd na pewno będzie super, ale tak wyszło że nie damy rady :-(

Wszystkim życzę super zabawy i oczywiście czekam na fotki na forum :-)

dystrykt9 

Wysłany: 2013-06-20, 18:32   

Marchewa, może jeszcze jakoś uda się Wam to poorganizować? Jest jeszcze tydzień czasu.
Bo ja tutaj dostaję z boku informacje, że kroi się kolejna atrakcja dla dzieci.
Ale więcej szczegółów postaram się może jutro napisać.

marchewa 

Wysłany: 2013-06-21, 11:24   

Nie da rady, na przyszły weekend wypadł mi pewien temat, dość ważny dla mnie.
Na 100% nie damy rady. Przepraszam za zamieszanie...

Odpowiedz do tematu