Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2013-07-11, 14:26 MCV do Norwegi na fiordy
A ja już niedługo popędzę MCV do Norwegi . Trasa wiedzie etapami - Radom - Szczecin . Świnoujście prom do Ystatd , a później bagatela 1100 km górkami do Stavanger . Zabieram namiot , graty. Myślę że zrobię co najmniej 4 tysie km.
A jak dobrze pójdzie to może jeszcze tydzień w Chorwacji we wrześniu - chyba się dracula nie popsuje>>>>
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2013-07-11, 20:43
Mam tylko 8 dni . Nie zdąże . Ale pod koniec lat 80 mój kolega z klasy ( ogólniak ) dojechał tam syrenką . I wrócił . Jedyno co mu strzeliły to opony .... ale dojechał . Syrenka miała wzmocnone przeguby .
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2013-07-20, 07:05
eplus napisał/a:
Tylko na Nordkapp nie jedź.
Nie strasz. Drogi dobre, wszędzie można dojechać asfaltem. Chyba, że chodzi o kasę za sam wjazd - faktycznie cena tunelu zaporowa. Zawsze można zatrzymać się tych parę km wcześniej. Tyle, że pogoda w bardzo drobną kratkę - deszcz 6 razy na godzinę przez 5 minut za każdym razem
Odkomarzacze w dużych ilościach NIEZBĘDNE
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2013-07-21, 19:58
eplus napisał/a:
No tylko, że na Dustera, który tam dotarł, spadło 7 plag egipskich. Zapomniałeś
Pamiętam, że tylko na połowę
Drugi Duster, o którym wiem na pewno, że dotarł na sam Nord Capp nie doznał żadnej klątwy (Opalony Wampir jakby ktoś nie pamiętał). A, że na kolegę esdziewiątego te plagi się sypały to fakt. Zastanawiam się czy te plagi to nie skutek tego, ze koledzy spasowali tuż przed Nord Cappem z powodów finansowych - zresztą zupełnie zrozumiałych
Poprawiłem. Zainteresowanych przepraszam TD Pedro - dziękuję
Ostatnio zmieniony przez ajax 2013-07-22, 19:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-07-21, 21:03
Wypita. Kiepska i droga. To pewnie dlatego, że króliki kiepsko się doi. Królice (króliczyce?, królowe?) pewnie trochę łatwiej, bo była i trochę tańsza wersja
Wysłany: 2013-08-07, 18:05
Podróż zakończona . Norwegia to komunizm z ludzką twarzą za kasę z ropy . Trafiliśmy na piękną pogodę - prawie cały czas słońce – rzecz niespotkana . MCV zniosła podróż dzielnie - przejechała ok. 5000 km spalając ok. 5.3 ON/ 100 . Opłaty za autostrady są obecnie systemem auto-pass - jedziesz przez bramki system podobno robi zdjęcia i rachunek wyśle do domu … zobaczymy . Można też kupić takie nasze via-tole ale płaci się przez Internet podając numer karty – oczywiście polskie karty nie działają …i to nie jest bezpieczny temat… Warto przejechać Norwegię w poprzek przez góry - widoki przepiękne jak jest słońce…drogi choć wąskie to są OK . Wszędzie można się zatrzymać , dużo jest parkingów dla odpoczynku w przepięknych miejscach . O cenach nie piszę bo są oprócz elektroniki są kilka razy wyższe niż w Polsce ..piwo w supermarkecie na nasze 12 zł , ale zarobki i kultura pracy –pomarzyć… ON kosztuje ok. 14 koron to jest ok. 7.5 zł to przy ich zarobkach czynią paliwa śmiesznie tanie . Mniej więcej jakby w Polsce ON kosztował 1.8 zł .Oczywiście bez strat się nie obeszło- rozwarstwiła mi się opona w czasie powrotu już w Polsce , a dwie okazały się wyząbkowane… miały prawo bo był 7 letnie Nokiany ..Po powrocie do domu zakupiłem nowe laczki – Fuldy EcoControl HP- są o niebo cichsze i jeździ się teraz duuużo lepiej . Cała droga bezawaryjnie ! .Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum