Witam,
Chciałabym zapytać czy ktoś z użytkowników jeździ może Dacią Lodgy zagazowaną 7 miejscową? Mam wątpliwości dotyczące mocy tego samochodu, jako, że zagazować można tylko najsłabszą wersję silnika..Czy ktoś może jeździ tym autem, zagazowanym i miał okazje faktycznie wieźć 7 osób, czy to prawda, że przy pełnym obłożeniu pod niewielkie górki trzeba już podjeżdżać na dwójce? Proszę o radę, auto chcę kupić do celów firmowych i na pewno będzie mi się zdarzało dość mocno je obciążyć, a podobno zagazowanie jeszcze dodatkowo odbiera moc... Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to samochód wyścigowy i nie oczekuję, że z 7 osobami na pokładzie będę pędzić 160 km/h po autostradzie, ale czy samochód w ogóle da sobie radę np. na terenie z pagórkami..?
Będę bardzo wdzięczna za opinie kogoś, kto ma ten samochód z gazem lub chociaż z benzyną i testował jazdę z 7 osobami.
Wysłany: 2013-08-29, 09:10 Re: Dacia Lodgy 7 msc. gaz
bluetka napisał/a:
Witam,
Chciałabym zapytać czy ktoś z użytkowników jeździ może Dacią Lodgy zagazowaną 7 miejscową? Mam wątpliwości dotyczące mocy tego samochodu, jako, że zagazować można tylko najsłabszą wersję silnika..Czy ktoś może jeździ tym autem, zagazowanym i miał okazje faktycznie wieźć 7 osób, czy to prawda, że przy pełnym obłożeniu pod niewielkie górki trzeba już podjeżdżać na dwójce? Proszę o radę, auto chcę kupić do celów firmowych i na pewno będzie mi się zdarzało dość mocno je obciążyć, a podobno zagazowanie jeszcze dodatkowo odbiera moc... Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to samochód wyścigowy i nie oczekuję, że z 7 osobami na pokładzie będę pędzić 160 km/h po autostradzie, ale czy samochód w ogóle da sobie radę np. na terenie z pagórkami..?
Będę bardzo wdzięczna za opinie kogoś, kto ma ten samochód z gazem lub chociaż z benzyną i testował jazdę z 7 osobami.
a to nie lepiej kupic dCI zeby nie bylo problemow z moca ???
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-08-29, 10:10
MCV 1.6 mpi LPG 7 os. lub 5 os. z pełnym bagażnikiem daje jakoś radę. Jest mułowaty i trzeba być ostrożnym przy wyprzedzaniu, ale na górskich autostradach Chorwacji nie trzeba było schodzić poniżej trójki. 82 koniki starczą do spokojnej jazdy.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Muszę przyznać, że też zgłupiałem... dużo jeżdzenia, z dużym obciążeniem to już z definicji aż się prosi o diesla, dlatego że oszczędności z jazdy na oleju napędowym powinny być wyższe niż możliwe koszty (dwumas, turbo, wtryski), a silniki benzynowe nigdy nie radziły sobie z ekonomią spalania pod obciążeniem (w porównaniu do silników diesla).
No ale co kto lubi...
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-08-29, 15:59
ZbujMadej napisał/a:
Muszę przyznać, że też zgłupiałem... dużo jeżdzenia, z dużym obciążeniem to już z definicji aż się prosi o diesla
Słusznie prawisz, ale piszesz chyba o DIESLU a nie dieselku...
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum