po 1 roku i 4 miesiącach - 26650 km, jeden przegląd po roku wypadł po 19000 km.
Naprawa gwarancyjna lakieru na tylnych błotnikach i trochę na drzwiach.
Poza tym bez uwag.
Uwaga na tylne błotniki i drzwi bo lakier się niszczy od piasku i kamyków. Po naprawie lakierniczej jw. okleiłem folią przezroczystą.
Stepway, liczysz to wszystko , czy wyliczyles usrednione koszty?
Liczę, liczę. Każde tankowanie to wpis do zeszytu przed odjazdem z pod dystrybutora. Każdy wydatek związany z eksploatacją musi być odnotowany. Od wymian oleju, filtrów, zmian opon, po żarówki - kiedy, przy jakim przebiegu i za ile.
Nie ujmuję w rozliczeniach: ubezpieczeń, opłat drogowych (ani winiet, ani płatności za odcinki na polskich autostradach - szacunkowo 12tys km umkło tak pod kołami), kosmetyki - w tym m.in. myjni czy płynów do spryskiwaczy, wydatków związanych z parkowaniem.
Robię to wyłącznie dla siebie, bo przy sprzedaży auta i tak kupujący zawsze podchodzili do moich notatek z wielką nieufnością. Dla mnie to materiał, dzięki któremu mogę szacować kiedy i jakiego rzędu wydatków mogę się spodziewać. A że Dacia to nie jedyne auto, taka wiedza wydaje się być niezastąpiona. Zresztą dzięki temu doskonale widzę, jak ekonomiczny - nie tylko podczas zakupu, jest to samochód.
czyżby mit o 150-200k km istnieje podtrzymywany przez handlarzy kręcących liczniki? potem nie dziwota e padają skoro mają na liczniku 220kkm a faktycznie jadą już z 450-500kkm i normalnie mieć coś wymienione w swoim serwisowym czasie.
Zatem najistotniejsze jest ile wytrzymują dacie, jk wszystko w terminie jest serwisowane i wymieniane
Ostatnio zmieniony przez antropolog 2013-12-17, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-01-01, 14:58
orzeszek2 napisał/a:
mekintosz napisał/a:
U mnie 48500 km.. 4.5 roku od daty wyjazdu z salonu. Chyba będę w tym tempie musiał skorygować licznik na plus, inaczej nikt nie kupi
To dużo? U mnie 7 lat od wyjazdu z salonu i na liczniku 57017 km.
Na klasycznego kopciucha dci to chyba niewiele Zakłada się większe przebiegi dla diesli.
Choć nie wiem czy nadal powinno się tak robić W epoce odwrotu od silników wysokoprężnych z turbinką, a tryumfalnego powrotu doładowanych benzyn ? Być może przy EURO6 czy 7 silniki wysokoprężne będą tylko w ciężarówkach i autobusach sie kalkulowały ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-01-01, 14:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum