Trzeba hamować silnikiem, optymalizować prędkość i zmianę kolejnych biegów przy dojeździe do skrzyżowań, zachowywać spory odstęp,żeby w razie czego jak najmniej używać hamulca, po przekroczeniu 2 tys wrzucać wyższy bieg,zrezygnować z gwałtownego deptania pedału gazu i w ogóle najlepiej oduczyć się zero-jedynkowego stylu jazdy.
Zgadzam się w 100% i staram się właśnie tak jeździć. Efekt widać w stopce z uwagą, że jest to 90 - 95% po mieście.
Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że jeździć w mieście też można w różnych warunkach. Jeżeli ta jazda polega na staniu w korkach to można spalić i 20/100. Ja osobiście wolę nadłożyć drogi, ale jechać, niż ślimaczyć się w korkach.
Dobry tydzień jeżdżę krótkie odcinki (ok. 3km) do pracy i z powrotem, a jestem świeżo po zatankowaniu i wyzerowaniu licznika - komputerek pokazuje 11,4 l/100 - ale ja mam 4x2.
Dobry tydzień jeżdżę krótkie odcinki (ok. 3km) do pracy i z powrotem, a jestem świeżo po zatankowaniu i wyzerowaniu licznika - komputerek pokazuje 11,4 l/100
3 km to się nawet silnik nie zdąży nagrzać. Ja też jeżdżę praktycznie do roboty i z powrotem, ale robię 12-13 km w jedną stronę. Pewnie to właśnie ta jazda tylko na zimnym silniku robi Ci taki wynik spalania.
Dobry tydzień jeżdżę krótkie odcinki (ok. 3km) do pracy i z powrotem, a jestem świeżo po zatankowaniu i wyzerowaniu licznika - komputerek pokazuje 11,4 l/100
3 km to się nawet silnik nie zdąży nagrzać. Ja też jeżdżę praktycznie do roboty i z powrotem, ale robię 12-13 km w jedną stronę. Pewnie to właśnie ta jazda tylko na zimnym silniku robi Ci taki wynik spalania.
Tak, chodziło mi właśnie o to, że na b. krótkich trasach spalanie potrafi być wysokie - i niestety nie ma na to wpływu styl jazdy (przynajmniej w dół bo jakby przycisnął to pewnie i 15-18 litrów mógłby pokazać). Powinienem był może dopisać, że średnie za to mam w okolicach 8,5 (2 letnia eksploatacja samochodu).
Średnie spalanie 8,9 litra na felgach 17/18, średnio w tygodniu 6x50km i 6x4km. Ogólnie silniki to największa porażka dustera, ten silnik jest za słaby do tego samochodu, przez co auto dużo pali i jest mało dynamiczny i powolny, jedynie w zakresie 70-100 samochod prowadzi sie przyzwoicie i elastycznie. Qashqai 4x4 z silnikiem 2.0 pali 7 litrow a samochod znacznie lepiej jezdzi. Pozazdroscic rosjanom dustera 2.0..
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
Tak patrzę na wasze wskazania i się dziwię. Ja moim 4x2 ganiam 50% po rozkopanym w centrum do staniu niewyobrażalnego Poznaniu i 50% na drogach dojazdowych do Poznania, jednorazowo robiąc minimum 50 km do 100 km, a komputer pokazuje mi 6,6-6,8 l benzyny na 100 km. Nie testowałem faktycznie przeliczając tankowane paliwo na przejechane kilometry tylko opieram się na wskazaniach komputera. W gorące dni w czasie jazdy z klimą wskazania nigdy nie przekraczały 7,2 l/100 km. Srednia prędkość wskazana przez komputer pokładowy = 50 km/h. Przejazdy na trasie z szybkością od 70 km/h ( ograniczenia !) do 100 na trasie bez ograniczeń. Ja oceniam, że jest to spalanie w normie dla tego silnika.
Marka: Fiat, Dacia
Model: Bravo, Stepway
Silnik: 1.6, 1,5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Maj 2010 Posty: 117 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2013-10-05, 19:00
heh 1,6 w wersji 4x2 ma przełożenie ostatniego 5 biegu sporo dłuższe niż wersji 4x4 6 biegu.
Do tego większa masa, opory układu 4x4 i niski moment małego wolnossącego silnika i jest jak jest. Potwierdza się, że wybór 4x4 jest bardzo uzasadniony, ale nie w mieście czy ba trasie...
ja mam 1.6 benzyna i w miescie spala mi ok 9,5 litra. w lato jak jezdzilem z klima to nawet 11 l zjadal wiec ok 10 to moja srednia---za miastem spadam nawet do 6,5(max speed do 110 km/h i tocze się na 5 biegu)
Mnie w tym momencie pali około 10.5 - 11 litrów.
Może gdybym miał typowo szosowe oponki - paliłby trochę mniej, ale wolę AT.
Więc nie ma co wpadać w panikę.
Ja nie narzekam.Byłem na to przygotowany. W trasie też (przy delikatnej jeżdzie) nie schodzi poniżej 8 litrów.
Poprzednie moje auto (Audi V6) paliło mi więcej, więc to i tak miłe zaskoczenie ;)
A gdybym chciał jeździć oszczędnie to wróciłbym do jeszcze innego mojego auta (Audi 1,9 TDi) - wtedy wystarczało mi jakieś 4,5 litra w trasie i jakieś 6 po mieście.
Ale wybrałem Dustera i wszystko co się z tym wiąże.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2013-10-09, 13:06
Mi Yaris 1.0 łyka 8 litrów po mieście to o wiele cięższy duster z 4x4 nie dziwne że bierze 10-12 litrów, na szczęście dustera łatwo przerobić na gaz i silnik to bardzo dobrze znosi w przeciwieństwie do Yarisa.
Ostatnie pomiary spalania w mieście wykazały, że było to około 9,5l (9,44). Wszczepiłem instalację LPG i po "wyjechaniu" drugiego zbiornika (zatankowałem wczoraj), porównam spalanie na LPG i PB.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Jeśli ktoś chce kupić samochód do miasta niech lepiej zapomni o Pb, Pb+LPG i ON, jedynym i właściwym wyborem jest Pb + silnik elektryczny lub sam silnik elektryczny.
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum