DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
NOWY LOGAN Laureate 1.2 16V 75
Autor Wiadomość
Andy87 

Marka: Dacia
Model: Nowy Logan
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Wysłany: 2013-07-16, 13:18   

GrzechuWart napisał/a:
Czesc Andy87.
Co prawda ja mam Sandero ale auto do słupka B niczym nie różni się od Twojego Logana. Mam pytanie ile metrów uszczelki zużyłeś i czy słyszysz (widzisz- np mniej błota pod maską) jakąś różnicę. A drugie pytanie to odnośnie owiewek, czy są to jakieś specjalnie dedykowane do naszych modeli i czy nie ma problemu z dosuwaniem szyb (ja mam elektryczne- słyszałem że w niektórych autach po zamontowaniu szyby nie chciały się dosuwać), owiewka nie zasłania Ci lusterek bocznych? No i najważniejsze pytanie to cena nowych owiewek (mnie interesują tylko na drzwi przednie)
Oki Cenę owiewki znalazłem na str heko.pl 75,65zł (za przednie drzwi)- w sklepie pewnie trzeba dołożyć jeszcze parę złotych

Co do uszczelki to tej z malucha zostalo jakies 0.5m wiec spokojnie starcza. A z owiewkami nie ma problemu. Szyby normalnie sie zamykaja i reczne i elektryczne. A z lusterkami to jest tak ze to kierowcy nie jest zasloniete a to po stronie pasażera moze w 10% ale owiewki są przezroczyste wiec nie ma problemu ale trzeba się przyzwyczaić.

garfield1988gse 

Model: Logan II
Silnik: 1.2 16V
Wysłany: 2013-07-31, 19:33   

Cytat:
zakupiłem i zamontowałem kultową uszczelkę oczywiście od malczana

Kolego Andy87 w jakim celu zamontowałeś tą uszczelkę i czemu jest kultowa, może mnie ktoś oświecić bo nie mam zielonego pojęcia ;-)

bebe 
Moderator
I aim to misbehave

Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2013-07-31, 20:01   

garfield1988gse napisał/a:
Kolego Andy87 w jakim celu zamontowałeś tą uszczelkę i czemu jest kultowa, może mnie ktoś oświecić bo nie mam zielonego pojęcia ;-)

Tu masz genezę powstania uszczelki. :)

Celem montażu uszczelki jest (teoretyczne) ograniczenie gromadzenia się syfu pod maską i (praktyczne) przebłaganie duchów przodków - wszyscy szanujący się klubowicze zainstalowali uszczelkę, więc jeśli tego nie zrobisz, rozgniewasz duchy przodków. :] Jest kultowa, bo w międzyczasie zapomnieliśmy, po co w ogóle ją montowaliśmy, więc na wszelki wypadek otaczamy ją kultem (no i nie chcemy rozgniewać duchów przodków). :]

Jak już poradzisz sobie z uszczelką, to jest też Kultowa Naklejka Klubowa, którą należy okleić samochód. Pozwala ona zidentyfikować współplemieńców i chroni auto przed Złym Mzimu. :]

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2013-07-31, 21:17   

Otóż przed kurzem chroni i to nieźle - przynajmniej DD 4x4, który ma dość szczelną komorę silnika zamkniętą od spodu pancerną płytą a l'a "Rudy 102"Powód kolejny - po otwarciu maski wokół jej otworu biegną ostre krawędzie blach, o które się łatwo zranić. Założenie na nie uszczelki zabezpiecza ręce przez takimi przykrymi niespodziankami i wespół z "kocykiem"z pewnością o jakiś mierzalną ilość decybeli redukuje zewnętrzy hałas jednostki napędowej. Zaś kwestię kultowości tejże uszczelki należy rozpatrywać w wymiarze filozoficzno - metafizycznym :-P
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2013-07-31, 21:22, w całości zmieniany 4 razy  

Andy87 

Wysłany: 2013-07-31, 21:36   

bebe napisał/a:
garfield1988gse napisał/a:

Tu masz genezę powstania uszczelki. :)

Celem montażu uszczelki jest (teoretyczne) ograniczenie gromadzenia się syfu pod maską i (praktyczne) przebłaganie duchów przodków - wszyscy szanujący się klubowicze zainstalowali uszczelkę, więc jeśli tego nie zrobisz, rozgniewasz duchy przodków. :] Jest kultowa, bo w międzyczasie zapomnieliśmy, po co w ogóle ją montowaliśmy, więc na wszelki wypadek otaczamy ją kultem (no i nie chcemy rozgniewać duchów przodków). :]

Jak już poradzisz sobie z uszczelką, to jest też Kultowa Naklejka Klubowa, którą należy okleić samochód. Pozwala ona zidentyfikować współplemieńców i chroni auto przed Złym Mzimu. :]

Bebe trafił w samo sedno sprawy :lol:

garfield1988gse 

Wysłany: 2013-08-01, 19:05   

Tak myślałem koledzy, że jest to poważniejsza sprawa, czytając post i wątki z uszczelką od malucha doszedłem do wniosku, że używanie auta bez ww. uszczelki jest na własne ryzyko :mrgreen:

Andy87 

Wysłany: 2013-08-01, 20:06   

Więc nie ma na co czekać. Koszt niewielki a spokój ducha gwarantowany :-)

Ogólnie jak się auto sprawuje?

garfield1988gse 

Wysłany: 2013-08-02, 20:09   

Kolego co tu dużo pisać w twoim temacie... po prostu http://www.daciaklub.pl/f...1615129#1615129

Andy87 

Wysłany: 2013-10-06, 10:03   

Witajcie

No i stało się czego bałem się najbardziej... :-x :-x :-x

Jakiś ***** przypieprzył mi drzwiami w auto. I to jeszcze zaraz pod klapką wlewu paliwa... A co najgorsze lakier pękł.... :evil: :evil: :evil:

Koledzy co poradzicie? Zaprawka, malowanie miejscowe czy cały element ?

Uszkodzenie.jpg
Uszkodzenie
Plik ściągnięto 168 raz(y) 137,01 KB

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2013-10-06, 19:40   

Ja bym zrobił na początek zaprawką ale musisz trochę to pęknięcie poszerzyć do miejsca gdzie dobrze dolega lakier do blachy.
Dwa trzy razy zaprawka i na to bezbarwny.

Odpowiedz do tematu