Byłem już w zasadzie zdecydowany na Dustera 4x2 lpg.
Zajrzałem na forum.
Pojawił się pomysł na ... Lodgy, nowego Logana MCV.
Sam już nie wiem :)
Póki co czekam na cennik nowego Dustera. Jeśli wersja benzynowa z bogatym wyposażeniem przekroczy założony budżet to pewnie zdecyduję się na Lodgy.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2013-10-02, 16:24
witam ,każda z opcji warta jest rozważenia,bo każda ma swoje zalety
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-10-02, 18:38
Witaj
_________________ Tesla 3 LR 82 kWh 4x4 440 KM 2022r. - 14,0 kWh/100 km
Renault ZOE II 52 kWh 2020r. - 13,0 kWh/100 km
Witaj!
a nie sprzedają w zestawie 1+1 gratis?
Mnie się najbardziej podobała "stara" MCV, do której zmieściła się nawet 3-metrowa drabina, ale w końcu postanowiłem odmłodzić swoją stajnię - tyle, że z racji "siedmioosobowości" będzie to Lodgy i choć dopiero czekam na odbiór, już jestem zadowolony
Witam wszystkich. Czuję się troszkę jak syn marnotrawny. Parę lat temu byłem na tym forum (ba! Byłem nawet w 2009 roku w Borkach) ale róóóżne koleje losu sprawiły, że dość skutecznie zniknąłem. Wydawało mi się, że już tu się nie pojawię, choćby dlatego, że przymierzałem się do zmiany samochodu.., no i zmieniłem - na Dustera:). Tym razem obiecuję bardziej rzetelne uczestnictwo w tym forum ale od razu pozwolę sobie zadać koleżeństwu konkretne pytanie: idzie zima a ja kompletnie nie mam pojęcia jakie opony do tego mojego smoka kupić. Zaznaczam, że autko raczej będzie eksploatowane w mieście ale na pewno kilka wyjazdów w głębokie góry zimą mnie czeka I to nie będzie Zakopane w okolicach Krupówek:). Jednym słowem - jakieś Bieszczady, poza asfaltami itd. Podpowiecie, co kupić, co być może się szczególnie już Wam sprawdziło, etc?
Pozdrawiam
Pozdrawiam kolegę, ja teraz też nie wiedziałabym co kupić, jak wygram w totka będę mieć stajnie "draculek"
Ostatnio zmieniony przez BLONDI83 2013-10-06, 20:47, w całości zmieniany 1 raz
leo0 [Usunięty]
Wysłany: 2013-10-07, 10:48
Po 2 miesięcznym przeglądaniu forum czas na rejestrację.
Przymierzam się na przełomie roku do zakupu Lodgy Laureate 1.6 beż popielaty, wersja 7 os.
Teraz jeżdżę też modelem "krajów rozwijających się" czyli Fiatem Albea 1.2 rocznik 2003. Auto nie do zdarcia, duży bagażnik, mocne zawieszenie. Kolejne auto będzie więc z tej samej półki.
Rodzina się powiększa, więc czas na większy model, a że teściowa też ze mną jeździć ;-p szukam auta co najmniej 6-osobowego. Tu wybór nie jest duży (Honda F-RV lub Fiat Multipla), a że ludzie u nas duże w rodzinie to w trójkę obok siebie siedzieć z przodu nie da rady.
Padło więc na vana i raczej mniejszego, bo to jedyne auto w rodzinie i żona do pracy będzie tym jeździć. Najpierw pomyślałem o C4 Grand Picasso w benzynie używany. Po głowie chodziła mi też Dacia, byłem na jeździe próbnej z rodziną, sympatycznie.
Wprawdzie 1.2 benzynka była pod maską i fajnie to śmigało, lecz ekonomia zmusza mnie do wersji 1.6, która także w kolejnych latach powinna być tania w użytkowaniu. Jeżdżę głównie w mieście i pod miasto, auto będę pewnie trzymał z 8-9 lat.
Cierp [Usunięty]
Wysłany: 2013-10-08, 02:34
wodzak- witam
leo0- jeździłeś tylko benzynką? sprawdź też np. dizelka 1.5 dci 90 (polecam)
leo0 [Usunięty]
Wysłany: 2013-10-08, 12:45
Cierp napisał/a:
leo0- jeździłeś tylko benzynką? sprawdź też np. dizelka 1.5 dci 90 (polecam)
Ja jestem fanem silników benzynowych, to esencja motoryzacji i aut osobowych
Będę jeździł dużo po mieście i nie więcej niż 10 tys. km rocznie, więc benzyna wyjdzie taniej, także w serwisowaniu, naprawach itp. Do benzyny w razie czego można LPG dodać jak araby się na łby wezmą i ropa po 9 zł będzie. Do tego u nas gaz łupkowy może popłynąć tani, to też trzeba brać pod uwagę.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-08, 12:59
Gaz łupkowy to metan, a LPG to mieszanina propan-butan uzyskiwanego przy okazji destylacji ropy naftowej. Tym niemniej przy takich przebiegach i jeździe miejskiej 1.6 się sprawdzi :)
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2013-11-06, 09:18
->DrOzda: Wiesz, kol. Leo0 juz z wyprzedzeniem rozwaza wszystkie ewentualnosci - gdy arabowie wezma sie za lby, to zalozy instalke LPG, a gdyby wypalilo w PL z tanim gazem lupkowym, to zalozy instalke CNG .
leo0 [Usunięty]
Wysłany: 2014-08-29, 21:06
Po prawie roku od rejestracji na forum dziś odebrałem kluczyki od mojej Dacii. Fajny dzień i pierwsze kilometry.
Skończyło się na 7-osobowej Lodgy Laureate 1.6 z LPG. Zakup u ZDUNKA w Gdyni. Tam tez zrobili mi przyciemnienie szyb. Na auto czekałem 5 tygodni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum